Mézes likőrt készíteni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Bya (vitalap | szerkesztései) 2014. január 24., 10:07-kor történt szerkesztése után volt. (Lépések)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell mézes likőrt készíteni?

Mezes likor.jpg

Az ősszel lefőzetett pálinkát egy ízletes likőr alapanyagaként is felhasználhatjuk, amelyet a méz és a gyömbér-fahéj-szegfűszeg trió különleges és finom egyvelege tesz igazán pikánssá. A mézes-fűszeres likőr igazi téli melengető ital, amellyel akár a megfázást is enyhíthetjük.

[szerkesztés] Lépések

  1. Szórjuk egy lezárható (kapcsos) üvegbe a gyömbérszeleteket, a fahéjat és a szegfűszeget, majd öntsük hozzá a mézet és a pálinkát/vodkát!
  2. Kevergessük, illetve rázogassuk meg néha még egy-két napig az üveget, hogy a méz teljesen feloldódjon!
  3. Hagyjuk megérni a likőrt! Az érési ideje kb. 3-4 hét, azonban nem baj, ha tovább hagyjuk, hiszen így még jobban összeérnek a különleges ízek, zamatok.
  4. Szűrjük le a likőrt! Az érlelés során a fűszerek leülepednek az üveg aljára, a likőr pedig borostyánsárga vagy óarany színűvé változik. A leszűrt likőrt öntsük szép, díszes üvegekbe, az üveg nyakára pedig díszítésként köthetünk egy-két fahéjrudat.

[szerkesztés] Tippek

  • Ha a rendkívül erős törkölypálinkát önmagában nem igazán szeretjük, akkor készítsünk belőle mézes likőrt. A pálinka markáns íze a méz és a fűszerek hatására tompulni fog.
  • Megfázás ellen vagy megfázás kezelésére is kiválóan alkalmas ital (felnőtteknek!).
  • Szép üvegekbe töltve ajándéknak is remek ötlet.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • fél ökölnyi friss vagy 4 kiskanálnyi szárított gyömbér
  • egy tasak darabos fahéj
  • egy tasak egész szegfűszeg
  • 40 dkg méz
  • 7 dl gyümölcspálinka vagy vodka

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Jó minőségű gyümölcspálinkát, illetve vodkát használjunk!
  • Tartsuk be az érlelési időt!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

  • Praktika magazin, 2014. február, XVIII. évfolyam, 2. szám

Az oldal szerzői

Bya