Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Mézbort készíteni

72 bájt hozzáadva, 2012. január 2., 19:18
nincs szerkesztési összefoglaló
== Hogyan kell mézbort készíteni? ==
[[Fájl:mezbor-recept-keszites.jpg|right]]A mézbor nem tévesztendő össze a mézes borral, előbbi valóban mézből erjesztve készül, míg utóbbi csak mézes ízesítésű. Az alábbi recept viszonylag nagy mennyiségre van megadva, de természetesen az arányok csökkentésével kisebb adag is készíthető.
== Lépések ==
# '''37 kg mézet oldjunk fel 100 liter „lágy” (mész mentes) vízben, majd adjunk hozzá a 10 gramm borkövet és 15 gramm citromsavat. ''' # '''Ezt az oldatot kettő óra hosszat forraljuk/főzzük. ''' Főzés közben folyamatosan el kell távolítani a tetején képződő habosodást, hogy ezzel is megakadályozzuk az ún. vad élesztők elszaporodását. # '''Kihűlés után, egy-két csomag fehérborhoz alkalmas fajélesztőt adunk hozzá és finomszövésű vászon-, vagy tüllzacskóban bele lógatjuk az ízlésünk szerint összeállított fűszerkeverékeket. ''' A fűszerkeverék javasolt összetevői (persze az arányokon ízlés szerint lehet változtatni, fűszereket kihagyni, esetleg újakat belevenni):
## 5 teljes rúd fahéj,
## fél szerecsendió frissen lereszelve,
## kevés őrölt szegfűszeg,
## Néhány levél citromfű.
# '''Az elkészített mézbor alapanyagot kb. 20-22 °C -on tároljuk''', így hamarosan megindul az erjedési folyamat.# '''Először két hónap múlva fejtjük le, majd kb. hat hónap múlva, már palackozhatjuk.'''
3 567
szerkesztés