Lusta rétest csinálni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Bianka (vitalap | szerkesztései) 2012. május 1., 10:47-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell lusta rétest csinálni?

Lustaretes.jpg

Ahogy már a sütemény nevéből is látszik, ez egy igazi mentőöv édesség, ha nagyon gyorsan nagyon finom desszerttel szeretnénk meglepni barátainkat vagy szeretteinket.

[szerkesztés] Lépések

  1. Állítsuk össze a tésztát! A lisztet keverjük össze a sütőporral és a kristálycukorral! A kristálycukorból vegyünk ki kb. 6 evőkanálnyit, és csak a maradékot adjuk hozzá a liszthez és sütőporhoz!
  2. Kenjük ki a tepsit! Kb. 5dk vajjal alaposan kenjük ki a tepsit!
  3. A tészta felét öntsük bele a tepsibe, majd egyenletesen oszlassuk el benne, hogy mindenhol ugyanolyan vastag tésztát kapjunk!
  4. Szórjuk szét a tésztán a túrót, majd hintsük meg a 2 csomag vaníliás cukorral!
  5. Egyenletesen oszlassuk el a meggyet a tésztában, hogy mindenhova jusson!
  6. A tészta másik felét öntsük rá a tepsiben lévő rétegzett süteményre!
  7. Vagdaljuk rá a vajat a tésztára! A megmaradt 10 dkg vajat kis darabokban vagdaljuk rá a tészta tetejére, hogy mindenhol kellőképpen átitassa majd a tésztát!
  8. Gépi habverővel keverjük ki az 5 tojást a félretett 6 evőkanál kristálycukorral! Ha ez kész, adjuk hozzá a 3,5 dl tejet, és még egyszer keverjük össze, de ekkor már ne gépi habverővel, hanem csak kézi habverővel vagy sima kanállal, esetleg villával! Mindezt egyenletesen eloszlatva öntsük rá a tésztára!
  9. Szurkáljuk meg a tésztát villával, hogy a ráöntött tej mindenhol bejusson a tészta közepébe, így omlós és puha tésztát kapunk majd!
  10. Előmelegített sütőben süssük ki a tésztát! A 200 fokos sütőben először kb. 5 percig süssük, majd 150 fokon még 30 percen keresztül süssük a tésztát!
  11. Porcukorral díszítjük! Miután kicsit kihűlt a tészta, díszítésként szitáljunk egy kis porcukrot a tetejére, majd négyzetformában felvágva tálaljuk!

[szerkesztés] Tippek

  • Ha biztosak akarunk lenni benne, hogy a tészta belseje is megsült, szúrjunk bele egy fogpiszkálót a tésztába! Amennyiben még ráragad a tészta, akkor még nem sült át teljesen, ám ha gond nélkül ki-be húzhatjuk a pálcikát, anélkül, hogy ráragadna a tészta, ki is vehetjük a süteményt a sütőből!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • 38 dkg rétes liszt
  • 33 dkg kristálycukor
  • 7 dl-es üvegnyi magozott meggy(befőtt)
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg vaj
  • 5 egész tojás
  • 3,5 dl tej
  • 70 dkg tehéntúró
  • porcukor
  • gáztepsi

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Az alábbi mennyiségek egy gáztepsinyi sütemény elkészítéséhez elegek.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

  • saját recept

Az oldal szerzői

Bianka