Liszt nélkül süteményt sütni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Lilly (vitalap | szerkesztései) 2015. november 19., 08:52-kor történt szerkesztése után volt. (Tippek)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell liszt nélkül süteményt sütni?

Fitnes-suti-kicsi.jpg

Nehéz lelkiismeret-furdalás nélkül süteményt enni, ha mindenhol olyan cikkekbe futunk bele, hogy a cukor, a fehér liszt és a tej esküdt ellenségei az egészséges szervezetünknek. Ilyenkor próbálunk különböző alternatívát találni, hogy mégis hogyan hódolhatnánk a finom falatok iránti szenvedélyünknek bűntudat és káros mellékhatás nélkül. A liszt elhagyásával nagyon könnyen finom süti alapot készíthetünk!

[szerkesztés] Lépések

  1. 25 dkg étcsokoládét olvassz fel gőzfürdő felett! Ízlés és cél kérdése, hogy milyen csokit választasz, de ha elfogadsz egy tippet, akkor legyen minél magasabb a kakaótartalma, és alacsony a cukortartalma! Ma már van tortabevonóból is étcsokis, de talán az összetétel miatt jobb sima étcsokit választani!
  2. Kapcsold be a sütőt, állítsd 180 fokra, hogy amíg összeáll a tészta, a sütő kellően előmelegedhessen!
  3. Adj a csokihoz 14 dkg vajat! Az eredeti recept szerint kell plusz zsiradék, de gyakorlati tapasztalat, hogy a csokoládéknak elég magas a zsírtartalma, így elhagyható, vagy a mennyisége és a minősége csökkenthető. Próbáld ki például 1 evőkanál kókuszzsírral!
  4. Vedd le a tűzről a csokit, és hagyd kihűlni!
  5. Moss meg 6 db tojást, és válaszd külön a sárgáját és a fehérjét! Mindkét összetevőt fel fogod használni, ezért 2 külön tálba öntsd őket!
  6. A sárgáját keverd össze egy csomag sütőporral, és reszeld bele 2 narancs héját, majd keverd bele a csokimasszát!
  7. A fehérjét verd kemény habbá, majd forgasd bele óvatosan a többi összetevőt tartalmazó tálba!
  8. A masszát öntsd bele a tortaformádba, majd tedd be a sütőbe!
  9. 20 perc elteltével a süti alap máris kész!

[szerkesztés] Tippek

Piece-of-cake-1520639-1280x960.jpg

Ha még többre vágysz, készíts pikáns csokoládétortát a fenti „fitnesz” alapból!

  • A készre sült alapot vágd fel 2-3 rétegre, attól függően, hogy mennyire jött fel a tésztád!
  • Készíts csokimázat: 25 dkg csokit olvassz fel gőzfürdő felett, majd csavard bele 2 narancs levét, és önts hozzá tejszínt, végül pedig adj hozzá egy mokkás kanál étkezési keményítőt! Kevergesd a gőz fölött, és hagyd, hogy sűrűsödjön!
  • A rétegeket kend meg fanyar lekvárral! A meggy, a ribizli, feketeribizli, áfonya vagy szeder tökéletes választás lehet!
  • Miután a tésztalapokat egymásra rétegezted, vond be csokival a tetejét! Csorgass bátran az oldalára is!
  • A tetejét díszítheted mandulaforgáccsal vagy kókuszreszelékkel, esetleg más tortadísszel!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • Hozzávalók a tésztához:
    • 25 dkg étcsoki
    • 1 kanál zsiradék (Elhagyható a csoki zsírtartalma miatt!)
    • 6 tojás
    • 1 csomag sűtőpor
    • 2 narancs lereszelt héja
    • tortaforma
    • sütő
  • Hozzávalók a pikáns csokitortához:
    • 25 dkg étcsokoládé
    • 1 zacskó tejszín (1,5-2 dl is elég lehet)
    • 2 narancs kifacsart leve
    • 1 mokkás kanál keményítő
  • 2 fazék (az egyikbe vizet töltesz – ezt teszed a tűzre, a másodikba pedig a csokit tördeled – ez a tűzön lévő lábas fölé helyezed)

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • A narancs kifacsart levét szűrd le, mielőtt a csokiba öntenéd!
  • Mivel az alapanyagul szolgáló csoki sajnos tartalmaz cukrot, így érdemes esetleg diabetikus csokit választani, vagy cukormentes lekvárt keresni, esetleg házilag elkészíteni.
  • Ez a süti bár liszt nélkül készül, azért mértékkel fogyaszd!
  • Bár a tészta jellemzően feljön sütés közben, azonban a hűvösebb szobahőmérséklet hatására picit összeesik. Inkább készülj dupla alapanyag mennyiséggel, hogy biztosan tudj rétegezni!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Anya :)

Az oldal szerzői

Lilly