„Levendulával ízesíteni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell levendulával ízesíteni? == A levendula nem csak a szemet képes gyönyörködteti, hanem adott esetben az ízlelőbimbókat is. Jellegzetes ízét nem f…”)
 
(Lépések)
16. sor: 16. sor:
 
# Valamint minden másba szórhatod, amibe elég bátor vagy használni és elnyeri a tetszésed.
 
# Valamint minden másba szórhatod, amibe elég bátor vagy használni és elnyeri a tetszésed.
 
# Innivalók:
 
# Innivalók:
* turmix, smoothie, shake: kiváló kiegészítője lehet a gyümölcsöknek. Édesítő szerepe van, így elég kevesebb édesítőszert beletenni. Egészségesebb, ha édesítőként mézet használsz.  
+
#*turmix, smoothie, shake: kiváló kiegészítője lehet a gyümölcsöknek. Édesítő szerepe van, így elég kevesebb édesítőszert beletenni. Egészségesebb, ha édesítőként mézet használsz.  
* gyógytea: a levendula a megfelelő gyógynövényekkel együtt erősítik egymás pozitív hatásait. Szinergistái a citromfű, macskagyökér, komló, orbáncfű. Többek között gyulladáscsökkentő, görcsoldó, nyugtató, fájdalomcsillapító, légúttisztító, bőrregeneráló, immunerősítő hatása erőteljes.  
+
#*gyógytea: a levendula a megfelelő gyógynövényekkel együtt erősítik egymás pozitív hatásait. Szinergistái a citromfű, macskagyökér, komló, orbáncfű. Többek között gyulladáscsökkentő, görcsoldó, nyugtató, fájdalomcsillapító, légúttisztító, bőrregeneráló, immunerősítő hatása erőteljes.  
* a levendulás tej/víz igazi nyugtató, ízesített nedű. Csak áztass bele az adott folyadékba pár virágot, hagyd pár órát állni benne, majd szűrd le.
+
#*a levendulás tej/víz igazi nyugtató, ízesített nedű. Csak áztass bele az adott folyadékba pár virágot, hagyd pár órát állni benne, majd szűrd le.
  
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==

A lap 2015. augusztus 2., 18:08-kori változata

Hogyan kell levendulával ízesíteni?

A levendula nem csak a szemet képes gyönyörködteti, hanem adott esetben az ízlelőbimbókat is. Jellegzetes ízét nem fogja mindenki kedvelni, de a felhasznált virágok mennyiségétől függően remekül lehet az ízével kombinálni, játszani. Ha csak pár virágot használunk belőle, akkor el lehet „bújtatni“ az étel többi íze között, így egy lágyabb, édesebb karaktert kap tőle az adott étel. Ügyesen méricskélve kiváló fogások készíthetőek levendulával. Emellett rengeteg pozitív élettani hatása is van.

Lépések

  1. Szedj levendulát, óvatosan mosd meg, majd szárítsd le, így könnyebben kezelhető. A szárított levendula virága mind az illatát, mind a színét megőrzi. Próbáld ki különféle fogásokban:
  2. Mártásokba, szószokba: sós szószokba nem igazán illik bele, de a gyümölcsös, citromos, boros mártások kedvelt összetevője. Levendulás mártás
  3. Húsokra: vadasokra nagyon finom, mivel lágyítja a vadhúsok jellegzetes ízét. Sütés, főzés végefelé szórd a húsra. A nem olyan karakteres húsokhoz, mint például a baromfi, csak nagyon óvatosan használd, de az a legjobb, ha ilyenkor inkább valamilyen levendulás szósszal bolondítod meg a husit vagy egyéb fűszerekkel kombinálod pácban.
  4. Tésztafélékbe: ínyenceknek ajánlott kenyérbe sütni, illetve különlegességként készíthető még a citromos-levendulás tészta. Levendulás tészta
  5. Köretekben: ha főtt, kockára vágott héjas újkrumplit beteszel a sütőbe sülni, a sütés vége előtt szórd meg sóval, borssal, szerecsendióval, petrezselyemmel és egy kis levendulával. Hihetetlen összhatást fogsz elérni vele.
  6. Provence fűszerkeverék hozzávalói között is szerepel. A következő szárított gyógynövények hozzáadásával a következő arányban te is el tudod otthon készíteni: 2 tk levendula, 3 tk kakukkfű, 1 tk citromfű, 2 tk rozmaring, 2 tk zsálya, 3 tk oregánó, 2 tk borsikafű, 1 tk édeskömény. Mindenféle hal-, hús-, zöldség ételekhez megy.
  7. Lekvárba, kompótba: eperhez, málnához, barackhoz, áfonyához adagolva nagyon finom lekvár/kompót készíthető. 1 kg gyümölcshöz általában elég 1 teáskanálnyi virág, de ízlés szerint ez lehet több vagy kevesebb.
  8. Gyümölcssaláta tökéletes fűszere. Pl.: sárgadinnyével, eperrel, málnával jól harmonizál.
  9. Süteményekbe: szinte bármilyen édes süteményben, muffinban, kekszben nagyon finom, sőt díszítőelemként is funkcionálhat. Csokoládéval keverve pedig igazi szenzáció. Levendulás sütemény
  10. Valamint minden másba szórhatod, amibe elég bátor vagy használni és elnyeri a tetszésed.
  11. Innivalók:
    • turmix, smoothie, shake: kiváló kiegészítője lehet a gyümölcsöknek. Édesítő szerepe van, így elég kevesebb édesítőszert beletenni. Egészségesebb, ha édesítőként mézet használsz.
    • gyógytea: a levendula a megfelelő gyógynövényekkel együtt erősítik egymás pozitív hatásait. Szinergistái a citromfű, macskagyökér, komló, orbáncfű. Többek között gyulladáscsökkentő, görcsoldó, nyugtató, fájdalomcsillapító, légúttisztító, bőrregeneráló, immunerősítő hatása erőteljes.
    • a levendulás tej/víz igazi nyugtató, ízesített nedű. Csak áztass bele az adott folyadékba pár virágot, hagyd pár órát állni benne, majd szűrd le.

Tippek

  • Először kis adaggal kísérletezz, így kiderül, hogy mennyi levendulával lesz ízletes az adott étel, és hogy egyáltalán finomnak találod-e.
  • Szárított levendulát télire is raktározhatsz el, csak jól zárható tartóban tárold.
  • A levendula virágát sokmindenbe lehet használni, a bőrpanaszokat enyhítő fürdővíztől elkezdve a nyugtató hatású párologtatóig. Nézz utána egyéb felhasználási lehetőségeinek gyógynövényes könyvekben vagy interneten.
  • Ne hagyd ki a Tihanyi Levendula Fesztivált!


Amire szükséged lehet

  • levendulavirág, pl.: keskenylevelű levendula (Lavandula angustifolia)


Figyelmeztetések

  • Több, mint harminc levendulafajta létezik. Ezek közül van amelyiknek jóval markánsabb az aromája a többinél. Erősségét úgy tudod megállapítani, ha két ujjad végighúzod a virágán és megszagolod a kezed. Ha nagyon erős illata lett, akkor csak óvatosan bánj vele az ételekben. A keskenylevelű levendula az egyik legfinomabb virágú fajta.
  • Lehet lágy, édes ízt elérni vele, de ha nem vigyázol, akkor émelyítő eredményt is kaphatsz.
  • Ha kenyértésztához friss virágot adsz, akkor könnyen belepenészedhet.


Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Gycsutk