Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Levendulával ízesíteni

106 bájt hozzáadva, 2015. október 2., 12:18
Figyelmeztetések
== Hogyan kell levendulával ízesíteni? ==
[[Fájl: Levendula.jpg|right|250px]]A levendula nem csak nemcsak a szemet képes gyönyörködteti, hanem adott esetben az ízlelőbimbókat is. Jellegzetes ízét nem fogja mindenki kedvelni, de a felhasznált virágok mennyiségétől függően remekül lehet az ízével kombinálni, játszani. Ha csak pár virágot használunk belőle, akkor el lehet „bújtatni“ az étel többi íze között, így egy lágyabb, édesebb karaktert kap tőle az adott étel. Ügyesen méricskélve kiváló fogások készíthetőek levendulával. Emellett rengeteg pozitív élettani hatása is van.
== Lépések ==
# '''Szedj levendulát, óvatosan mosd meg, majd szárítsd le''', így könnyebben kezelhető. A szárított levendula virága mind az illatát, mind a színét megőrzi. Próbáld ki különféle fogásokban, ételekben.# '''Mártásokba, szószokba: ''' sós szószokba nem igazán illik bele, de a gyümölcsös, citromos, boros mártások kedvelt összetevője. [http://www.lifenetwork.hu/lifenetwork/eletmod/20131108-rozera-sult-ozfile-tokpurevel-es-levendulas-afonyamartassal-spirit-hotel.html Levendulás mártás]# '''Húsokra: ''' vadasokra nagyon finom, mivel lágyítja a vadhúsok jellegzetes ízét. Sütés, főzés végefelé szórd a húsra. A nem olyan karakteres húsokhoz, mint például a baromfi, csak nagyon óvatosan használd, de az a legjobb, ha ilyenkor inkább valamilyen levendulás szósszal bolondítod meg a húst vagy egyéb fűszerekkel kombinálod pácban. # '''Tésztafélékbe: ''' ínyenceknek ajánlott kenyérbe sütni, illetve különlegességként készíthető még a citromos-levendulás tészta. [http://www.limarapeksege.hu/2011/04/levendulas-teszta-citrommartassal.html Levendulás tészta]# '''Köretekben: ''' ha főtt, kockára vágott héjas újkrumplit beteszel a sütőbe sülni, a sütés vége előtt szórd meg sóval, borssal, szerecsendióval, petrezselyemmel és egy kis levendulával. Hihetetlen összhatást fogsz elérni vele. # '''Provence fűszerkeverék ''' hozzávalói között is szerepel. A következő szárított gyógynövények hozzáadásával a következő arányban te is el tudod otthon készíteni: 2 tk levendula, 3 tk kakukkfű, 1 tk citromfű, 2 tk rozmaring, 2 tk zsálya, 3 tk oregánó, 2 tk borsikafű, 1 tk édeskömény. Mindenféle hal-, hús-, zöldség ételekhez megy.# '''Lekvárba, kompótba: ''' eperhez, málnához, barackhoz, áfonyához adagolva nagyon finom lekvár/kompót készíthető. 1 kg gyümölcshöz általában elég 1 teáskanálnyi virág, de ízlés szerint ez lehet több vagy kevesebb.# '''Gyümölcssaláta tökéletes fűszere. ''' Pl.: sárgadinnyével, eperrel, málnával jól harmonizál.# '''Süteményekbe: ''' szinte bármilyen édes süteményben, muffinban, kekszben nagyon finom, sőt díszítőelemként is funkcionálhat. Csokoládéval keverve pedig igazi szenzáció. [http://www.levendulafarm.hu/a-levendularol/40-hogyan-hasznalhatjuk-a-levendulat Levendulás sütemény]# Innivalók esetében '''Innivalóként is használhatod:'''#*'''turmix, smoothie, shake: ''' kiváló kiegészítője lehet a gyümölcsöknek. Édesítő szerepe van, így elég kevesebb édesítőszert beletenni. Egészségesebb, ha édesítőként mézet használsz. #*'''gyógytea: ''' a levendula a megfelelő gyógynövényekkel együtt erősítik egymás pozitív hatásait. Szinergistái a citromfű, macskagyökér, komló, orbáncfű. Többek között gyulladáscsökkentő, görcsoldó, nyugtató, fájdalomcsillapító, légúttisztító, bőrregeneráló, immunerősítő hatása erőteljes. #*a '''levendulás tej/víz ''' igazi nyugtató, ízesített nedű. Csak áztass bele az adott folyadékba pár virágot, hagyd pár órát állni benne, majd szűrd le.# A levendulát használhatod minden más ételhez és italhoz is. Csak rajtad és a fantáziádon múlik, hogy mennyire bátran használnod ezt a fűszert. Merj kísérletezni, hogy minél több oldalát megismerd ennek a csodá csodás növénynek.
== Tippek ==
== Figyelmeztetések ==
* Több, mint harminc levendulafajta létezik. Ezek közül van amelyiknek jóval markánsabb az aromája a többinél. Erősségét úgy tudod megállapítani, ha két ujjad végighúzod a virágán és megszagolod a kezed. Ha nagyon erős illata lett, akkor csak óvatosan bánj vele az ételekben. A keskenylevelű levendula az egyik legfinomabb virágú fajta.
* Lehet lágy, édes ízt elérni vele, de ha nem vigyázol, akkor émelyítő eredményt is kaphatsz.
* Ha kenyértésztához friss virágot adsz, akkor könnyen belepenészedhet.
 
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
593
szerkesztés