Latte macchiatot készíteni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Wezo (vitalap | szerkesztései) 2014. augusztus 11., 12:04-kor történt szerkesztése után volt. (Kapcsolódó videók)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell latte macchiatot készíteni?

Latte macchiato.jpg

Az utóbbi években nagyon sok kávézóban megjelentek a speciális névvel illetett kávékülönlegességek. A Latte macchiato jelentése pettyes vagy foltos tej, és ebben a cikkben az elkészítés lépéseit fogjuk bemutatni.


[szerkesztés] Lépések

  1. Le kell főzni egy adag, jó minőségű eszpresszót.
  2. A tej felmelegítésére és habosítására több módszer is létezik. Az egyik:
    1. A tejet kiöntjük egy pohárba, ahol gőzölővel vagy elektromos tejhabosítóval habot készítünk.
    2. Ezt hagyjuk leülepedni pár percig, így a tej és a hab kettéválik.
    3. Majd egy kanál segítségével beleöntjük a pohárba az előre elkészített kávét.
  3. A másik módszer:
    1. A tejet kétfelé osztjuk, és az egyiket felverjük akár kézi habverővel. ## A másik felét pedig kb. a pohár egyharmadába beleöntjük.
    2. Az előre elkészített kávét beletesszük a pohárba (kanál nélkül is működik).
    3. A felvert habot pedig a pohár tetejére halmozzuk.
  4. Így kialakul a három réteget képző kávénk.


[szerkesztés] Tippek

  • A kávét felönthetitek egy kevés forró vízzel, hogy biztosan kettéváljon a tej és kávé.
  • Először praktikus a tejjel foglalkozni, mert amíg a tej és a tejhab ülepszik, addig nyugodtan elkészíthetjük a kávét. Ezzel időt spórolhatunk.
  • A kávét egy kiöntőbe érdemes lefőzni.
  • Ha mézet teszel a pohár aljára, akkor tulajdonképpen egy melange kávét készíthetsz el.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • Egy eszpresszónyi kávé
  • Kávéfőző
  • Nagy átlátszó pohár
  • Zsíros, langyos tej (1,5-2 dl.)
  • Tejhabosító (elektromos)
  • Cukor


[szerkesztés] Kapcsolódó videók

Ebben a videóban lépésről-lépésre bemutatják a Latte macchiato elkészítésének folyamatát

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Wezo