Körtebefőttet készíteni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Bya (vitalap | szerkesztései) 2014. január 23., 17:16-kor történt szerkesztése után volt. (Hogyan kell körtebefőttet készíteni?)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell körtebefőttet készíteni?

Korte befott.jpg

Ősszel a kertből vagy a piacról érdemes beszerezni néhány kiló körtét, hogy ízletes befőttet készítsünk belőle. Egy körtebefőtt mindig jól jön a téli hónapokban. Felhasználhatjuk süteményekhez vagy ebéd utáni desszertként, könnyed vacsoraként is fogyaszthatjuk.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Körtebefőtt szegfűszeggel ízesítve

  1. Készítsük elő a körtéket! Alaposan mossuk meg, majd hámozzuk meg a félérett körtéket. Ezután negyedeljük őket, vegyük ki a magházukat, majd a negyedelt körtedarabokat tegyük citromos vízbe. A citromos vízben való áztatásra azért van szükség, hogy ne barnuljon meg a körte, amíg feldolgozásra kerül.
  2. Főzzünk szirupot! A vízből, a cukorból, az őrölt szegfűszegből, valamint a befőtt-tartósítóból készítsünk szirupot, amelybe facsarjunk bele egy citrom levét.
  3. Puhítsuk meg a körtedarabokat! A szirupban pár perc alatt gyöngyözésig forraljuk a körtéket, hogy megpuhuljanak.
  4. Adagoljuk kisebb-nagyobb üvegekbe a körtedarabokat! Egy szűrőkanál segítségével vegyük ki a szirupból a körtedarabokat, tegyük őket tiszta üvegekbe, majd öntsük rájuk a forró szirupot és zárjuk le légmentesen az üvegeket.
  5. Alkalmazzunk száraz dunsztolást! Párnák, takarók között hagyjuk lassan kihűlni a forró, körtével megtöltött üvegeket.

[szerkesztés] Körtebefőtt vaníliával ízesítve

  1. Hámozzuk meg, vágjuk félbe, majd áztassuk citromos vízben a körtéket.
  2. Főzzünk szirupot a vízből és a cukorból, amelyet ízesítsünk egy kis reszelt citromhéjjal és vaníliával, majd adjunk hozzá egy kevés tartósítószert.
  3. Tegyük üvegekbe a körtedarabokat és öntsük fel őket a frissen főzött sziruppal!
  4. Dunsztoljuk nedvesen az üvegeket, azaz tegyük az üvegeket egy vízzel félig feltöltött edénybe vagy tepsibe, forraljuk fel a vizet, az üvegeket pedig legalább egy óráig hagyjuk állni benne. Akkor van kész a befőtt, amikor a körtedarabok feljönnek az üveg tetejéig, és a víz is elszíneződik.

[szerkesztés] Tippek

  • Tartósítószer használata helyett csak nedves vagy száraz dunsztolással is megfelelően tartósíthatjuk a befőttet.
  • Ha a légmentesen lezárt üvegeket 5-10 percre fejtetőre fordítjuk, akkor kiszorul belőlük a levegő, és még hatékonyabban tudjuk tartósítani a befőtteket.
  • További fűszerek (pl. fahéj, ánizs, csili) hozzáadásával is kísérletezhetünk, hogy még pikánsabb körtebefőttet kapjunk.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • Körtebefőtt szegfűszeggel ízesítve
    • 3 kg félérett körte
    • 1 l víz
    • 30 dkg kristálycukor
    • fél kávéskanál őrölt szegfűszeg
    • egy citrom leve
    • 1 tasak befőtt-tartósító
  • Körtebefőtt vaníliával ízesítve
    • 1 kg körte
    • 5 dl víz
    • 30 dkg cukor
    • vanília
    • reszelt citromhéj
    • egy csipetnyi tartósítószer

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Mindig egészséges körtéket használjunk! Ha akadnak kisebb hibák a körtén, akkor azokat egy hegyes kés segítségével alaposan távolítsuk el!
  • Ügyeljünk arra a befőtt készítése közben, hogy még egy morzsa vagy egy levéldarabka se kerüljön az üvegekbe, mert attól könnyen megromolhat a befőtt!

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya