Képviselőfánkot készíteni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen JViki (vitalap | szerkesztései) 2017. május 26., 15:22-kor történt szerkesztése után volt. (Tippek)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell képviselőfánkot készíteni?

Kepviselofank.jpg

A képviselőfánk az égetett tészták közé tartozik. Ránézésre bonyolult desszertnek tűnik, pedig csak kevés hozzávaló kell hozzá, mindössze az arányokat kell szem előtt tartani. A formázását ugyan kicsit érdemes gyakorolni, de ha nem lesz tökéletes, attól még az utolsó morzsáig el fog fogyni…

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] A képviselőfánk tésztájának elkészítése

  1. Egy vastagabb falú, közepes méretű lábosba tégy 15 dkg vajat/margarint.
  2. Adj hozzá 1,5 dl vizet, egy csipet cukrot és sót.
  3. Tedd a tűzhelyre, kezdd el melegíteni, miközben folyamatosan kevergeted.
  4. Ha már forr, önts lábosba 15 dkg lisztet.
  5. Folyamatos kevergetés mellett főzd további 1 percig a lisztes-vajas keveréket, amíg pattogó-sercegő hangot nem hallat (de megpirítani nem kell).
  6. Ezután vedd le a lábost a tűzről, majd hagyd egy picit hűlni.
  7. Adj a tésztához 3 egész tojást úgy, hogy mindegyiket alaposan elkevered benne.
  8. Végezz szálpróbát: egy kis tésztát vegyél ki a hüvelyk- és mutatóujjad közé csípve, majd nyisd szét az ujjaidat. Ha a tészta szálat képez és nem szakad el, akkor jó az állaga. Ha a szál elszakad, adj hozzá még egy tojást.
  9. Gyújtsd el a sütőt 180 fokra.
  10. Készíts elő egy csillagcsöves nyomózsákot – ha ez nincs kéznél, sima is jó, vagy egy tiszta műanyag zacskó, aminek levágod a sarkát. Kanalazd bele a tésztát.
  11. Egy sütőpapírral bélelt gáztepsire nyomj a tésztából kb. 4 cm átmérőjű halmokat úgy, hogy maradjon hely közöttük, mert sütés közben megnőnek.
  12. A tepsit told az előmelegített sütőbe. A sütési idő első 15 percében ne nyisd ki a sütő ajtaját! A képviselőfánkok kb. 20-25 perc alatt sülnek meg.
  13. Ha kész vannak, kapcsold le a sütőt, esetleg az ajtót is kinyithatod résnyire, de a képviselőfánkot még ne vedd ki, hanem hagyd 10-15 percen át száradni.
  14. A kész képviselőfánkot ezután vedd ki a sütőből és hagyd teljesen kihűlni. Tálalás előtt vágd le a felső „kalapot”, majd csillagcsöves nyomózsákkal vagy egyszerűen kanállal halmozd rá a krémet, végül tedd vissza a tetejét.

[szerkesztés] A képviselőfánk krémjének elkészítése

  1. Válassz ketté 5 db tojást.
  2. 4 dl tejet egy lábosban kezdj el melegíteni. Adj hozzá 2 csomag vaníliás cukrot.
  3. A tojásfehérjéket robotgéppel verd kemény habbá. Adj hozzá 10 dkg cukrot, és dolgozd össze.
  4. A tojássárgájákat egy kisebb lábosban keverd simára 10 dkg liszttel, 5 dkg cukorral és 2 dl hideg tejjel.
  5. Ha a tűzhelyen a tej már forró, csurgasd bele a tojássárgás-lisztes keveréket, és folyamatos kevergetés mellett főzd sűrűre (amíg elválik az edény aljától).
  6. Vedd le a tűzről, majd apránként forgasd bele a kemény tojásfehérje-habot (amíg még meleg a krém).
  7. A vaníliás krémet hagyd teljesen kihűlni, csak ezután töltsd a kész képviselőfánkokba.

[szerkesztés] Tippek

  • A fenti adagból kb. 10-12 darab képviselőfánk lesz.
  • Amikor a sütőt elgyújtod, készíts az aljába egy fém edényt. Amikor beteszed a képviselőfánkokat, ebbe a felforrósodott edénybe önts egy-két deciliter vizet, majd gyorsan csukd be az ajtót. A keletkező gőz segít abban, hogy szép magasra keljenek a képviselőfánkok.
  • A képviselőfánkok akkor sültek át, ha a tepsit megmozgatva könnyel elmozdulnak, elcsúsznak, akár fel is borulnak – ez jelzi, hogy levegősek és könnyűek.
  • Ha biztosan el akarod kerülni, hogy sütés után a képviselőfánkok összeessenek, akkor egy-két helyen szúrj beléjük egy hústűvel/hurkapálcával/fogpiszkálóval.
  • Amikor betöltöd a képviselőfánkokat, a vaníliás krémre még tejszínhabot is nyomhatsz – ezután tedd vissza a „kalapot”.
  • A képviselőfánkba gyümölcsös cukrászkrémet is tölthetsz – a receptért nézd meg korábbi cikkünket: Hogyan kell Cukrászkrémet készíteni

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • A képviselőfánk tésztájához:
    • 15 dkg vaj/margarin
    • 1,5 dl víz
    • egy csipet cukor
    • egy csipet só
    • 15 dkg liszt
    • 3-4 tojás
  • A képviselőfánk krémjéhez:
    • 5 tojás
    • 4+2 dl tej
    • 10+5 dkg cukor
    • 10 dkg liszt
    • 2 csomag vaníliás cukor

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Ha nem dolgozod ki elég jól a tésztát, a képviselőfánk nem fog megkelni, tömör marad.
  • Ha nem hagyod száradni sütés után, a megkelt tészta ismét összeeshet, befülledhet.
  • A krém eláztathatja a ropogós égetett tésztát, ezért csak akkor érdemes tölteni, ha nemsokára el is fogyasztjuk.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki