Kiválasztani a leggyorsabb sort

A Hogyankell.hu wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen JViki (vitalap | szerkesztései) 2017. november 13., 17:27-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell kiválasztani a leggyorsabb sort? == 250px Te is bosszankodni szoktál, ha csak pár apróságot vennél a boltban, a ka…”)

(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell kiválasztani a leggyorsabb sort?

Sorban-allas.jpg

Te is bosszankodni szoktál, ha csak pár apróságot vennél a boltban, a kasszánál mégis hosszasan kell várakoznod? Rendszeresen érzed azt, hogy az általad választott sor lassabban halad, mint a többi? Akkor neked szól az alábbi cikk, amely segít a megtalálni a leggyorsabb sort a pénztárnál!

[szerkesztés] Lépések

 1. Sorolj balra! Mivel az emberek többsége jobbkezes, ezért hajlamosabbak a jobb oldali kasszákat választani. Ezért a rövidebb sorokat nagy valószínűséggel a bal szélen találjuk.
 2. Mérd fel a sorban állók számát! Ha olyan pénztárnál kell sorba állnod, ahol mindenki nagyjából ugyanazt akar venni (pl. egy vasútállomáson vonatjegyet), akkor abba a sorba érdemes állni, ahol kevesebben vannak. Ne csak a személyek számát nézd, hanem azt is, hogy vannak-e összetartozó csoportok – valószínűleg hamarabb végez egy négyfős család, mint négy egyedülálló ember.
 3. Mérlegeld, hogy mi viszi az időt! Az élelmiszerboltokban egyenlő hosszúságú sorok esetén azt érdemes választani, ahol kevesebb áru van a kosarakban, hiszen minden terméket le kell olvasnia a pénztárosnak. Nem egyforma sorok esetén viszont inkább oda érdemes menni, ahol kevesebb ember áll tömöttebb kocsikkal. Ugyanis minden egyes vásárlónak fel kell rakodnia a szalagra, fizetnie, elpakolnia – ez ugyanannyi időt jelent, amikor egy-két dolgot vesznek, mint amikor tele van a bevásárlókocsi.
 4. Nézd meg, mi van a kosarakban! Ha valaki több egyforma dolgot vesz (például kartonszámra van ásványvíz a kosarában), az ugyan soknak tűnik, de általában egy mozdulattal leolvassa a pénztáros. Ezzel szemben a sok apró terméket hosszabb ideig tart bevinni a pénztárgépbe. Általában a szilárdabb csomagolású termékekkel (üvegek, műanyag flakonok és kartondobozok) gyorsabban halad a sor, míg az ideiglenes csomagolással ellátott, kimért termékek (zöldség-gyümölcs, pékáru, felvágott stb.) adminisztrálása tovább tart.
 5. Vedd szemügyre az embereket! Életkori sajátosságaik és vásárlási szokásaik miatt az idősebb emberek általában lassabban haladnak a kasszánál, mint a fiatalabbak (akik nemcsak gyorsabban mozognak, hanem a bankkártyát is gyakrabban használják).
 6. Válaszd a szűkszavú pénztárost! Sokan szeretik, ha a pénztáros szól hozzájuk pár kedves szót, esetleg felhívja a figyelmet a legújabb akcióra. Viszont eközben valószínűleg lassabban tudja végezni a munkáját. Ezért ha sietsz, érdemes inkább azt a pénztárost választani, aki nem beszélget.
 7. Olyan helyre állj, ahonnan látod az eladót! Ha a bolt kialakítása miatt az egyik sornak el kell kanyarodnia, akkor a pénztáros nem tudja felmérni, hányan várnak a kiszolgálásra – és ráérősebben fog dolgozni. Ha viszont látja a kígyózó sor végét, valószínűleg sietni fog, vagy segítséget hív.

[szerkesztés] Tippek

 • Ne a sor hosszát, hanem a várakozási időt vedd figyelembe! Egy hosszabb, de gyorsabban mozgó sor akár jobb választás lehet, mint egy rövidebb, de lassabban haladó.
 • Ha egy sorból két vagy több kasszához lehet menni, az szinte mindig jobb választás, mintha egy (rövidebb) sorban egyetlen pénztárhoz várnánk.
 • A női eladók általában gyorsabban dolgoznak, mint a férfiak. A tapasztalat is számít, de ez nem mindig azonos az életkorral: válasszuk azt az eladót, aki rutinosabban, gyorsabban végzi a munkáját.
 • A megfelelő sor kiválasztásán kívül is tehetsz azért, hogy gyorsabban végezz a pénztárnál:
  • csoportosítsd a termékeket, hogy megkönnyítsd a leolvasásukat;
  • fordítsd a pénztáros felé a címkéket
  • készítsd elő a pénztárcádat, bankkártyádat, hűségpontokat stb.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Megfigyelő és elemző képesség
 • Türelem

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Kutatások szerint az emberek többsége a valósnál hosszabbnak érzékeli a várakozási idő unalmas perceit. Ezért érdemes elterelni a figyelmet a várakozás tényéről: lapozzuk át az akciós újságot, fussuk át a híreket vagy múlassuk az időt beszélgetéssel.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki