Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Kifújni a tojást

A lap korábbi változatát látod, amilyen Hogyankell (vitalap | szerkesztései) 2018. március 23., 12:37-kor történt szerkesztése után volt. (Visszaállítottam a lap korábbi változatát: 134.255.124.226 (vita) szerkesztéséről Hogyankell szerkesztésére)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Szerkesztés Hogyan kell kifújni a tojást?

Tojas kifujasa.jpg

Ha hímes tojást vagy egész tojáshéjból készített díszt szeretnél csinálni, ki kell fújnod a tojást. Ezt óvatosan, nagy türelemmel kell elvégezni az alábbi módon.

Szerkesztés Lépések

  1. A tojás megtisztítása után szúrj egy apró lyukat mind a két végére egy tű (pl. gombostű) segítségével.
  2. Ezután tágítsd ki a lyukakat (akár ollóval, vagy egy erősebb tűvel, pl. kötőtűvel). A felső kisebb, az alsó valamivel nagyobb legyen (kb. a kötőtű vagy szívószál vastagságának megfelelő).
  3. Fogpiszkálóval, hegyes hurkapálcával vagy a kötőtűvel nyúlj be a tojásba, szúrd át a tojássárgáját. (Esetleg egy kicsit óvatosan meg is mozgathatod, hogy a belseje összekeveredjen.)
  4. Óvatosan, de erősen fújj bele a tojásba. Addig folytasd, amíg kisebb adagokban a tojás teljes tartalma kijön.
  5. Amennyire lehet, öblítsd ki a kifújt tojást tiszta vízben.
  6. Tedd tojástartóba vagy állítsd egy kisebb pohárba, hogy az összes víz kifolyhasson belőle.
  7. A kifújt tojást díszítés után könnyen felfüggesztheted: a lyukakon horgolótű vagy hurkapálca segítségével vezess át egy szalagot, és kösd meg az alsó lyuk alatt.
  • A tojást érdemes egy nagyobb keverőtál felett kifújni, így véletlenül se fröcskölsz össze semmit.
  • Biztos, hogy nem reped szét a tojás a lyukak készítésekor, ha a két végére ragasztószalagot simítasz, és azon keresztül szúrod át a tojáshéjat.
  • Ha félsz attól, hogy fújás közben szétreped a tojáshéj, injekciós tűvel is kiszívhatod a tojás belsejét. Ilyenkor is fúrj a tojás mindkét végére lyukat, majd a vastagabb tűvel felszerelt fecskendővel szívd ki a tojás tartalmát. Ha ügyes vagy, akár külön a fehérjét és a sárgáját is ki lehet szívni, így a tojást több recepthez tudod felhasználni.
  • Valószínűleg nincs olyan ember, aki megpróbálkozott a tojás kifújásával, de egyet sem tört össze. A kezdeti kudarcok tehát ne vegyék el a kedved!

Szerkesztés Figyelmeztetések

  • A tojás belsejének kifújásához főleg eleinte kell egy kis erő, mégsem szabad nagyon erőltetni, mert a tojáshéj könnyen összetörik.
  • Figyelj arra, hogy fújás közben ne szorítsd meg a tojást!
  • A tojások kifújása közben tarts szünetet, mert a hosszan tartó erőteljes kilégzés miatt megszédülhetsz.

Szerkesztés Amire szükséged lehet

  • Tojások (ha lehet, tanyasi tojás, mert annak erősebb a héja, és nehezebben törik)
  • Vékonyabb tű (pl. gombostű)
  • Vastagabb tű vagy olló a lyukak kitágításához
  • Kihegyezett hurkapálca, esetleg fogpiszkáló
  • Tojástartó
  • Szalag a kifújt tojás felfüggesztéséhez

Szerkesztés Források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell, JViki