Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Kenyeret sütni házilag

55 bájt hozzáadva, 2014. január 23., 16:43
Hogyan kell kenyeret sütni házilag?
== Hogyan kell kenyeret sütni házilag? ==
[[Fájl:kenyersutes.jpg|320 px|right]]A boltokban kapható, sokszor felfújt vagy éppen szivacsszerű fehér kenyerek helyett érdemesebb inkább otthon kenyeret sütnünk. Így a tésztába csak az kerül, amit mi beleteszünk… Teljes kiőrlésű lisztek és magok felhasználásával pedig egészségesebb és ízletesebb kenyereket süthetünk. A dagasztás és a kelesztés sem nagy ördöngösség, és kemence vagy kenyérsütő gép nélkül is bátran hozzáláthatunk a kenyérsütéshez, hiszen gáz- vagy villanysütőben is kiváló kenyeret készíthetünk. Ha időnk és energiánk engedi, akkor mindennapos rutinná is válhat a házi kenyérsütés, így mindig friss és ropogós kenyér kerülhet az asztalunkra. 
== Lépések ==
'''=== Fehér búzalisztből készült kenyér ==='''
#Tegyük egy tálba a lisztet, az olajat, a cukrot és a sót, majd morzsoljuk bele az élesztőt is!
#Adagoljunk lassan forró vizet a lisztes keverékhez, és közben gyúrjuk össze a tésztát!
#Kenjük ki margarinnal és lisztezzük be a kenyérsütő tepsit, majd tegyük bele a megkelt és megformázott tésztát!
#Süssük a kenyeret közepes hőmérsékleten (kb. 180-200°C) addig, amíg aranybarna nem lesz (kb. 25-30 perc)!
'''===Teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér==='''
#Adjuk hozzá a lisztekhez az élesztőt, a sót és a cukrot!
#Keverjük a lisztes keverékhez a vizet, a kefirt és az olívaolajat, majd dagasszuk a tésztát!
#Hagyjuk meleg helyen megkelni kb. 1 órát az összegyúrt és letakart tésztát!
#Tegyük sütőpapírral kibélelt vagy kivajazott, kilisztezett tepsibe a tésztát, és süssük közepes hőmérsékleten (kb. 180-200°C) a kenyeret kb. 40-45 percig!
'''===Aszalt paradicsomos kenyér==='''
#Adjuk a lisztekhez a sót, a paradicsomról leszűrt 1 evőkanál olajat és az összemorzsolt élesztőt!
#Adagoljuk a lisztes keverékhez a vizet, és dagasszuk rugalmas tésztává!
== Amire szükséged lehet ==
*''Fehér búzalisztből készült kenyérhez:''
**1 kg liszt
**2 evőkanál étolaj
**2,5 dkg élesztő
**kb. 6-7 dl víz
*''Teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérhez:''
**250 g teljes kiőrlésű rozsliszt
**250 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
**175 ml kefir
**1,5 evőkanál olívaolaj
*''Aszalt paradicsomos kenyérhez:''**25 dkg kenyérliszt **10 dkg finomliszt **1 kávéskanál só**1 evőkanál olaj (amiben a paradicsom volt)**2 dkg élesztő**2,5 dl víz**10 dkg aszalt paradicsom**egy marék friss bazsalikom
== Figyelmeztetések ==
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.mindmegette.hu/hazi-kenyer.recept/ Házi kenyér receptje]
* [http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20121001-kenyersutes-otthon-kenyersutogep-nelkul.html Kenyérsütés otthon kenyérsütő gép nélkül]
* [http://www.hazikenyer.hu/index.php/menu1/ Még több kenyérrecept]
[[Kategória:Étel-ital]]
1 859
szerkesztés