Kenyeret sütni házilag szerkesztése
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell kenyeret sütni házilag? == | == Hogyan kell kenyeret sütni házilag? == | ||
− | + | A boltokban kapható, sokszor felfújt vagy éppen szivacsszerű fehér kenyerek helyett érdemesebb inkább otthon kenyeret sütnünk. Így a tésztába csak az kerül, amit mi beleteszünk… Teljes kiőrlésű lisztek és magok felhasználásával pedig egészségesebb és ízletesebb kenyereket süthetünk. A dagasztás és a kelesztés sem nagy ördöngösség, és kemence vagy kenyérsütő gép nélkül is bátran hozzáláthatunk a kenyérsütéshez, hiszen gáz- vagy villanysütőben is kiváló kenyeret készíthetünk. Ha időnk és energiánk engedi, akkor mindennapos rutinná is válhat a házi kenyérsütés, így mindig friss és ropogós kenyér kerülhet az asztalunkra. | |
+ | |||
== Lépések == | == Lépések == | ||
− | === Fehér búzalisztből készült kenyér === | + | '''=== Fehér búzalisztből készült kenyér ===''' |
#Tegyük egy tálba a lisztet, az olajat, a cukrot és a sót, majd morzsoljuk bele az élesztőt is! | #Tegyük egy tálba a lisztet, az olajat, a cukrot és a sót, majd morzsoljuk bele az élesztőt is! | ||
#Adagoljunk lassan forró vizet a lisztes keverékhez, és közben gyúrjuk össze a tésztát! | #Adagoljunk lassan forró vizet a lisztes keverékhez, és közben gyúrjuk össze a tésztát! | ||
11. sor: | 12. sor: | ||
#Kenjük ki margarinnal és lisztezzük be a kenyérsütő tepsit, majd tegyük bele a megkelt és megformázott tésztát! | #Kenjük ki margarinnal és lisztezzük be a kenyérsütő tepsit, majd tegyük bele a megkelt és megformázott tésztát! | ||
#Süssük a kenyeret közepes hőmérsékleten (kb. 180-200°C) addig, amíg aranybarna nem lesz (kb. 25-30 perc)! | #Süssük a kenyeret közepes hőmérsékleten (kb. 180-200°C) addig, amíg aranybarna nem lesz (kb. 25-30 perc)! | ||
− | + | '''===Teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér===''' | |
− | ===Teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér=== | ||
#Adjuk hozzá a lisztekhez az élesztőt, a sót és a cukrot! | #Adjuk hozzá a lisztekhez az élesztőt, a sót és a cukrot! | ||
#Keverjük a lisztes keverékhez a vizet, a kefirt és az olívaolajat, majd dagasszuk a tésztát! | #Keverjük a lisztes keverékhez a vizet, a kefirt és az olívaolajat, majd dagasszuk a tésztát! | ||
#Hagyjuk meleg helyen megkelni kb. 1 órát az összegyúrt és letakart tésztát! | #Hagyjuk meleg helyen megkelni kb. 1 órát az összegyúrt és letakart tésztát! | ||
#Tegyük sütőpapírral kibélelt vagy kivajazott, kilisztezett tepsibe a tésztát, és süssük közepes hőmérsékleten (kb. 180-200°C) a kenyeret kb. 40-45 percig! | #Tegyük sütőpapírral kibélelt vagy kivajazott, kilisztezett tepsibe a tésztát, és süssük közepes hőmérsékleten (kb. 180-200°C) a kenyeret kb. 40-45 percig! | ||
− | ===Aszalt paradicsomos kenyér=== | + | '''===Aszalt paradicsomos kenyér===''' |
#Adjuk a lisztekhez a sót, a paradicsomról leszűrt 1 evőkanál olajat és az összemorzsolt élesztőt! | #Adjuk a lisztekhez a sót, a paradicsomról leszűrt 1 evőkanál olajat és az összemorzsolt élesztőt! | ||
#Adagoljuk a lisztes keverékhez a vizet, és dagasszuk rugalmas tésztává! | #Adagoljuk a lisztes keverékhez a vizet, és dagasszuk rugalmas tésztává! | ||
39. sor: | 39. sor: | ||
== Amire szükséged lehet == | == Amire szükséged lehet == | ||
− | * | + | *Fehér búzalisztből készült kenyérhez: |
**1 kg liszt | **1 kg liszt | ||
**2 evőkanál étolaj | **2 evőkanál étolaj | ||
46. sor: | 46. sor: | ||
**2,5 dkg élesztő | **2,5 dkg élesztő | ||
**kb. 6-7 dl víz | **kb. 6-7 dl víz | ||
− | * | + | *Teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérhez: |
**250 g teljes kiőrlésű rozsliszt | **250 g teljes kiőrlésű rozsliszt | ||
**250 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt | **250 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt | ||
55. sor: | 55. sor: | ||
**175 ml kefir | **175 ml kefir | ||
**1,5 evőkanál olívaolaj | **1,5 evőkanál olívaolaj | ||
− | * | + | *Aszalt paradicsomos kenyérhez: |
− | + | *25 dkg kenyérliszt | |
− | + | *10 dkg finomliszt | |
− | + | *1 kávéskanál só | |
− | + | *1 evőkanál olaj (amiben a paradicsom volt) | |
− | + | *2 dkg élesztő | |
− | + | *2,5 dl víz | |
− | + | *10 dkg aszalt paradicsom | |
− | + | *egy marék friss bazsalikom | |
== Figyelmeztetések == | == Figyelmeztetések == | ||
77. sor: | 77. sor: | ||
== Kapcsolódó források, hivatkozások == | == Kapcsolódó források, hivatkozások == | ||
− | * [http://www.mindmegette.hu/hazi-kenyer.recept Házi kenyér receptje] | + | * [http://www.mindmegette.hu/hazi-kenyer.recept/ Házi kenyér receptje] |
* [http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20121001-kenyersutes-otthon-kenyersutogep-nelkul.html Kenyérsütés otthon kenyérsütő gép nélkül] | * [http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20121001-kenyersutes-otthon-kenyersutogep-nelkul.html Kenyérsütés otthon kenyérsütő gép nélkül] | ||
− | * [http://www.hazikenyer.hu | + | * [http://www.hazikenyer.hu/ Még több kenyérrecept] |
− | |||
− |