Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Kaukázusi kefírt készíteni otthon

A lap korábbi változatát látod, amilyen Gycsutk (vitalap | szerkesztései) 2015. január 30., 21:42-kor történt szerkesztése után volt. (Hogyan kell kaukázusi kefírt készíteni otthon?)

Hogyan kell kaukázusi kefírt készíteni otthon?

Kefir.jpg

A boltok polcain rengeteg féle-fajta joghurttal és kefírrel találkozhatunk. Általános elképzelés róluk, hogy ez az ember számára jótékony, probiotikus baktériumokat tartalmazó élelmiszer pozitívan hat a bélflóránkra és segíti az emésztést. Ez így is van! Ez viszont csak akkor igaz, ha meg van bennük egy bizonyos baktériumszám, ugyanis kell az a mennyiség, amely túléli a gyomor savas közegét és eljut a belekig. Tehát vásárláskor figyeld, hogy a dobozra rá legyen írva, hogy élőflórás vagy probiotikus a készítmény, amit veszel. Az egyik leghatásosabb probiotikus étel a kaukázusi kefír, amit otthon is könnyen el tudsz készíteni.

Lépések

  1. A tejet melegítsd fel szobahőmérsékletűre (20-25 C°-ra). Ezt legkönnyebben úgy érheted el, ha kiveszed a hűtőből és állni hagyod kint 1-2 órát.
  2. Vegyél elő egy steril befőttes üveget, amit nem is fogsz másra használni. Mérete akkora legyen, hogy a tej és a kefír csak ¾-ig töltse meg.
  3. Most következzen a tej beoltása a kefírben lévő gombákkal. 1 liter tejhez 4 evőkanálnyi kefírt számolj, majd jól keverd el benne.
  4. Ezt rakd a befőttesüvegbe és zárd rá a tetejét.
  5. A készülő kefírt tedd árnyékos, 20 C° körüli helyre és egy napig hagyd állni.
  6. Onnan tudod, hogy kész a kefír, hogy a gombák feljönnek a kefír felszínére, ahol különálló, krémes réteget képeznek.
  7. Szűrd át a kefírt egy pár mm-es lyukú szűrőn, így le tudod választani a gombákat, amiket le lehet fagyasztani vagy pár napig vízben tárolni károsodás nélkül a következő használatig.
  8. Ebből a mennyiségből kb. 8 dl kefír fog készülni, melyet már alkalmas is a fogyasztásra.


Tippek

  • Napi 1-2 pohár kefírt nyugodtan elfogyaszthatsz, ugyanis ez a mennyiség kellően kordában tartja a bélflórádat!
  • Probiotikus ételnek számítanak még az egyéb erjesztett, savanyított élelmiszerek is, mint pl. a savanyú káposzta, kovászos uborka, túró, sajt, stb. Ezeket is fogyaszd minél gyakrabban.
  • Ilyen módszerrel joghurtot is készíthetsz.
  • Antibiotikum szedését követően mindenképp nyomd tele magad probiotikus ételekkel, hogy minél hamarabb pótold az elpusztult mikróbákat, regeneráld a bélflórádat és helyreállítsd annak helyes működését.


Amire szükséged lehet

  • 4 evőkanál kaukázusi kefír
  • 1 liter 2,8 %-os tej (ha lehet, házi)
  • Befőttes üveg
  • Szűrő (ne fémből legyen)

Figyelmeztetések

  • Sterilen, tisztán dolgozz.
  • A művelet során ne használj fém eszközöket, edényeket.
  • Ha a gombák megbarnultak, akkor azt jelenti, hogy elpusztultak és már nem lehet velük dolgozni.
  • Érdekes, hogy az érlelés idejétől függően más és más íze, valamint hatása lesz az elkészült kefírnek. A fél napon át érlelt kefír hashajtó hatású, a másfél napon át érlelt pedig hasfogó. Igény szerint lehet kísérletezni.
  • Az ún. prebiotikumok a probiotikus mikróbák táplálékai, amit a köv. ételek is tartalmaznak: banán, hagyma, tej, zabpehely, stb. Egészséges étkezéssel ezeket megkapja a szervezetünk.

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk