Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Kaukázusi kefírt készíteni otthon

22 bájt törölve, 2015. április 9., 14:25
Figyelmeztetések
== Hogyan kell kaukázusi kefírt kefirt készíteni otthon? ==
[[Fájl:Kefir.jpg|right|250px]]A boltok polcain rengeteg féle-fajta joghurttal és kefírrel kefirrel találkozhatunk. Általános elképzelés róluk, hogy ez az ember számára jótékony, probiotikus baktériumokat tartalmazó élelmiszer pozitívan hat a bélflóránkra és segíti az emésztést. Ez így is van! Ez viszont csak akkor igaz, ha meg van bennük egy bizonyos baktériumszám, ugyanis kell az a mennyiség, amely túléli a gyomor savas közegét és eljut a belekig. Tehát vásárláskor figyeld, hogy a dobozra rá legyen írva, hogy élőflórás vagy probiotikus a készítmény, amit veszel. Az egyik leghatásosabb probiotikus étel a kaukázusi kefírkefir, amit otthon is könnyen el tudsz készíteni.
== Lépések ==
#A tejet melegítsd fel szobahőmérsékletűre (20-25 C°-ra). Ezt legkönnyebben úgy érheted el, ha kiveszed a hűtőből és állni hagyod kint 1-2 órát.
#Vegyél elő egy steril befőttes üvegetbefőttesüveget, amit nem is fogsz másra használni. Mérete akkora legyen, hogy a tej és a kefír kefir csak ¾-ig töltse meg.#Most következzen a tej beoltása a kefírben kefirben lévő gombákkal. 1 liter tejhez 4 evőkanálnyi kefírt kefirt számolj, majd jól keverd el benne.
#Ezt rakd a befőttesüvegbe és zárd rá a tetejét.
#A készülő kefírt kefirt tedd árnyékos, 20 C° körüli helyre és egy napig hagyd állni.#Onnan tudod, hogy kész a kefírkefir, hogy a gombák feljönnek a kefír kefir felszínére, ahol különálló, krémes réteget képeznek.#Szűrd át a kefírt kefirt egy pár mm-es lyukú szűrőn, így le tudod választani a gombákat, amiket le lehet fagyasztani , vagy pár napig vízben tárolni károsodás nélkül a következő használatig.#Ebből a mennyiségből kb. 8 dl kefír kefir fog készülni, melyet amely már alkalmas is a fogyasztásra. 
== Tippek ==
*Napi 1-2 pohár kefírt kefirt nyugodtan elfogyaszthatsz, ugyanis ez a mennyiség kellően kordában tartja a bélflórádat!
*Probiotikus ételnek számítanak még az egyéb erjesztett, savanyított élelmiszerek is, mint pl. a savanyú káposzta, kovászos uborka, túró, sajt, stb. Ezeket is fogyaszd minél gyakrabban.
*Ilyen módszerrel joghurtot is készíthetsz.
*Antibiotikum szedését követően mindenképp nyomd tele magad probiotikus ételekkel, hogy minél hamarabb pótold az elpusztult mikróbákatmikrobákat, regeneráld a bélflórádat , és helyreállítsd annak helyes működését. 
== Amire szükséged lehet ==
*4 evőkanál kaukázusi kefírkefir
*1 liter 2,8 %-os tej (ha lehet, házi)
*Befőttes üvegBefőttesüveg*Szűrő (ne fémből legyen)
== Figyelmeztetések ==
*Sterilen, tisztán dolgozz.
*A művelet során ne használj fém eszközöket, edényeket.
*Ha a gombák megbarnultak, akkor az azt jelenti, hogy elpusztultak és már nem lehet velük dolgozni.*Érdekes, hogy az érlelés idejétől függően más és más íze, valamint hatása lesz az elkészült kefírnekkefirnek. A fél napon át érlelt kefír kefir hashajtó hatású, a másfél napon át érlelt pedig hasfogó. Igény szerint lehet kísérletezni.*Az ún. prebiotikumok a probiotikus mikróbák mikrobák táplálékai, amit a köv. következő ételek is tartalmaznak: banán, hagyma, tej, zabpehely, stb. Egészséges étkezéssel ezeket megkapja a szervezetünk.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
Névtelen felhasználó