Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Jegeskávét készíteni dugattyús kávéfőzővel

1 551 bájt törölve, 2015. szeptember 14., 14:57
nincs szerkesztési összefoglaló
== Hogyan kell jegeskávét készíteni dugattyús kávéfőzővel? == Ha éppen nincs nyár, még akkor is akadnak olyan napok, amikor nem egy forró italtól reméljük a felfrissülést. Ilyenkor jön jól egy jegeskávé, amellyel a hétköznapokba is a nyár hangulatát varázsolhatjuk. A recept Starbucks megosztotta velünk a tökéletes Kenya jegeskávéhoz egyenesen a Starbucksbóljegeskávé titkát, French press kávéfőzővelamihez még kávéfőzőre sincs szükségünk. ==
A Starbucks esetében minden kávékülönlegesség egyedi történetet rejt. Az egzotikus gyümölcsök ízvilágát magába záró Kenya szemes kávéval az egymással versengő kis afrikai kávéültetvények legjava kerül a csészébe. De mit keres egy elefánt a csomagoláson?
Nem minden kávéfanatikus tudja, hogy a kávét már a 9. századi Etiópiában felfedezték. Ami érdekes, hogy ezer évbe telt, amíg a szomszédos Kenyában is megjelentek az első kávéültetvények. A hosszú utazás alatt felszedett grépfrút, fekete ribizli, narancs, bogyós gyümölcsös és mazsolás karakterek, a hegyvidéki éghajlat és az egyenlítő környéki termékeny talaj, amiben a Kenya kávét termesztik, együttesen biztosítják a kávészemek teljesen egyedi ízvilágát.
A Kenyából származó kávé különleges citrusos aromája azonban nem ezeknek, hanem egyszerűen a citrusfáknak köszönhető. Az afrikai kis kávéfarmok legfőbb kártevője ugyanis az elefánt, amely távol tartására a farmokat sűrű citrusfasorok keretezik. Összességében tehát a világ legnagyobb szárazföldi emlősei járultak hozzá a kenyai kávé semmivel sem összehasonlítható, citrusos karakteréhez. Az ez iránti tiszteletet fejezi ki minden Starbucks Kenya kávéőrlemény csomagolásán az elefánt.
A kávétermesztés kenyai sajátossága köszönhető továbbá a kávék kimagasló minőségének is. A többségében kisebb ültetvényeken termő kávét a kenyai Coffee Board vásárolja fel. A szervezet kiválasztja a kávébabokat, elvégzi a kóstolásokat, majd minden héten a nairobi aukción árverezi el őket. Az aukció arra készteti az ültetvényeseket, hogy minden alkalommal megpróbálják legyőzni saját magukat, és megalkossák a legjobb minőségű kávét. Ez a folyamat biztosítja a kávék kiváló minőségének és az elismert karakterének állandóságát.
„A zöld logóval ellátott kávé egyet jelent a legjobb minőségű kávéval, melyek mindegyikének megvan a saját, egyedi története – hangsúlyozta Magdalena Jurdziak, a lengyel Starbucks marketingmenedzsere. – Egyes kávéőrleményeinket az évszakhoz megfelelően válogatjuk, így a Starbucks vendégei a legfinomabb kávéőrleményekkel bejárhatják az egész világot.”
A Kenya kávéőrlemény egzotikus gyümölcsös aromája a meleg nyári esték hangulatát idézi. Tökéletes jegeskávé készítésére, amely formában a grépfrút kesernyés íze még inkább felerősödik. Érdemes belőle tartalékolni a téli hónapokra.
== Lépések ==
1. lépés: A szűrő előkészítése
Öntsön egyenletesen forró vizet a papírszűrő teljes felületére, kellemes meleg ágyat készítve a kávéőrleménynek.
2# '''A szűrő előkészítése''': Vedd elő a dugattyús kávéfőződ és tegyél bele egy papír kávészűrőt. Önts 50 ml forró vizet a papírszűrő teljes felületére, kellemes melegágyat készítve a kávéőrleménynek. Ezután öntsd ki a vizet, erre csak az előmelegítés miatt van szükség. lépés: # '''Pontos adagolásMinden 200 milliliter kávé készítéséhez mérjen ''': Mérj ki 4 evőkanálnyi Starbucks Kenya kávékeveréketőrölt kávét minden 2 deciliter kávé készítéséhez, és tedd bele az előmelegített szűrőbe.#'''Az ízek felszabadítása''': Töltsd fel a (dugattyús) kávéfőzőt forró vízzel félig, vagy amíg teljesen el nem lepik a kávéőrleményt. Adj 10 másodpercet a kávénak, hogy a kávéőrlemény egyenletesen benedvesedjen, és kiengedje különleges aromáját. Érdemes észben tartani#'''Kiteljesítés''': Lassan, körkörös mozdulatokkal öntsd hozzá a maradék vizet úgy, hogy a jegeskávékat mindig kétszer olyan erősre kell főznimegduzzadt kávéőrlemény minden részét elfedje.#'''Jöhet a jég''': Töltsd fel a kávéspoharakat jéggel, mint és finoman önts rá a hagyományos forró italokatfrissen elkészült kávé. Amint kihűl, ízesítsd ízlésed szerint és máris fogyasztható.
3. lépés: Az ízek felszabadításaTöltse fel a French press (dugattyús) kávéfőzőt forró vízzel félig, vagy amíg teljesen el nem lepik a kávéőrleményt. Adjon 10 másodpercet a kávénak, hogy a Kenya kávéőrlemény egyenletesen benedvesedjen, és kiengedje különleges citrusos aromáját. == Tippek ==
4* A jegeskávékat mindig kétszer olyan erősre kell főzni, mint a hagyományos forró italokat. lépés: KiteljesítésLassan* A Kenyából származó kávé különleges citrusos aromáját az afrikai kis kávéfarmokat körülölelő citrusfáknak köszönheti, amelyeket a termelők a helyi legfőbb kártevők, körkörös mozdulatokkal öntse az elefántok távol tartására ültettek. Összességében tehát a világ legnagyobb szárazföldi emlősei járultak hozzá a maradék vizet úgykenyai kávé semmivel sem összehasonlítható, hogy a megduzzadt kávéőrlemény minden részét elfedjecitrusos karakteréhez.
5. lépés: Adjon hozzá jegetTegyen a kávéscsészékbe jeget, és finoman töltse fel őket a frissen elkészült kávéval. Amint kihűl, azonnal fogyasztható.Egyszerű, ugye? Már csak egy feladat maradt, meghívni a tökéletes társaságot, akikkel érdemes megosztani a nyár utolsó pillanatait. == Amire szükséged lehet ==
* Dugattyús kávéfőző (pl.: French press)
* 50 ml + 200 ml forró, de nem forrásban lévő víz
* 4 evőkanál kávéőrlemény (az egzotikus gyümölcsös aromájú afrikai Kenya kávé különösen jó választás)
* 2 pohár jég
* Tej, tejszín, cukor, édesítő, vaníliafagylalt, tejszínhab ízlés szerint
== Amire szükséged lehet Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* Szemes kávé a Starbuckból * French Press[http://www.starbucks.hu/ Starbucks]
[[Kategória:Étel-ital]]
3 567
szerkesztés