Indiai vacsorát készíteni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen BoglarkaS (vitalap | szerkesztései) 2014. szeptember 4., 15:30-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell indiai vacsorát készíteni?

Indiaikonyha.jpg

Az indiai gasztronómiára gondolva először talán a fűszerek kiváltotta íz- és illatkavalkád jut eszünkbe. A fűszerezés áldásos hatásaihoz sorolhatjuk, hogy növeli az étvágyat, és segíti az emésztést. Az indiai konyhára a következő fűszerek és az ezekből készült fűszerkeverékek használata a leginkább jellemző: gyömbér, csili, kardamom, fahéj, bors, szegfűszeg. Amennyiben egy tipikus indiai vacsorát szeretnél a családod/kedvesed/barátaid elé tálalni, akkor a tökéletes fogáshoz elkészítheted az omlós tandoori csirkét egy kis pikáns mentamártással és naan kenyérrel körítve.


[szerkesztés] Lépések

  1. Szerezz be 500 g joghurtot, 1 citromot, 1 evőkanál nádcukrot, 10 dkg kókuszreszeléket, 4 gerezd fokhagymát, 2 evőkanál vajat és fűszereket.
  2. Az alábbi fűszerekből 1-1 teáskanál mennyiségre lesz szükséged:
    • garam masala
    • tandoori masala
    • fahéj
    • szegfűszeg
    • római kömény
    • koriandermag
  3. Ezen kívül még 1 evőkanál gyömbért kell beszerezned.
  4. Keverd össze ezeket a hozzávalókat, hogy elkészülhessen a pác.
  5. Vágj fel 80 dkg csirkemellet vagy combot 3*3 cm-es darabokra, majd 4-5 órán át pácold az összes fűszerrel kikevert joghurtban.
  6. A bepácolt húst kevés vajon negyed óra alatt erős lángon jól süsd át, és puhítsd meg.
  7. A mentaszószhoz a következő hozzávalókat készítsd elő: 1 dl joghurt, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál citromlé, 4 evőkanál menta, 1 csipet bors és fél teáskanál nádcukor. Ezeket az összetevőket csak össze kell keverni, a fokhagymát belezúzni, kicsit állni hagyni, és kész is a mártogatásra használt szósz.
  8. Teríts meg, és már tálalhatod is a minden ízében indiai vacsorát.

[szerkesztés] Tippek

  • Ha szaftosabban szeretnéd megsütni a húst, akkor dúsíthatod több joghurttal.
  • A csirkehúst elkészítheted fűszeres nyársként is, egy fapálcikára felhúzva.
  • Naan kenyér helyett a rizs is tökéletes köret lehet.
  • Naan kenyeret vehetsz a boltban, vagy saját magad is elkészítheted: Hogyan kell indiai kenyeret készíteni?
  • Feldíszítheted az asztalt indiai stílusú kiegészítőkkel, szalvétákkal, mécsesekkel. A háttérben kellemes indiai zenével csodás hangulatú, varázslatos gasztronómiai utazásra viheted barátaidat, családodat az asztal körül. A móka kedvéért akár be is öltözhettek száriba, indiai köntösbe!
  • A nagyobb hatás kedvéért italként is igazi indiai ízeket kínálhatsz a vendégeknek: lasszi, rózsa ital, gyümölcslé vagy ananászos víz.
  • Vacsora utáni mozihoz ajánlott Az élet ízei c. film, mely tele hassal még jobban élvezhető.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • Nagy piaci bevásárlás
  • Naan kenyér
  • Csirkemell vagy -comb
  • Fűszerek
  • Társaság, akikkel megoszthatod a vacsorát

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Az alapanyagok mennyisége a vacsoravendégek számától függően változik, a leírt mennyiség 4 fő részére ideális.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Gycsutk