Indiai kenyeret (naan) készíteni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Kiscsillag (vitalap | szerkesztései) 2013. július 10., 19:39-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell indiai kenyeret (naan) készíteni? == right A naan igazán ízletes, és az indiai ételekhez ez a kenyér dukál. Otthon …”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell indiai kenyeret (naan) készíteni?

Indiai-kenyer-naan.jpg

A naan igazán ízletes, és az indiai ételekhez ez a kenyér dukál. Otthon is könnyen elkészítheted, mert persze ez is frissen az igazi, és házilag a legfinomabb.

[szerkesztés] Lépések

  1. Szerezd be a hozzávalókat:
    • 2 evőkanál meleg víz
    • 1 teáskanál kristálycukor
    • 1 tojás
    • 2 teáskanál szárított élesztő
    • 6 cl (negyed bögre) meleg tej
    • 6 cl (negyed bögre) szobahőmérsékletű natúr joghurt
    • 1 teáskanálnyi vaj
    • 2 evőkanál olívaolaj
    • 3 bögre (390 g) fehérítetlen liszt
    • 1 teáskanál só
    • ½ teáskanál sütőpor
    • ½ teáskanál mák vagy fekete hagymamag (katicavirág)
  2. A meleg vizet öntsd egy kisebb tálba, add hozzá a cukrot és az élesztőt, és addig kevergesd, míg elolvad a cukor. Tedd félre 5-10 percre.
  3. Keverd bele a meleg tejet, a tojást, a joghurtot és az olvasztott vajat. Egy nagyobb tálban keverj össze lisztet, sót, sütőport a magokkal, majd öntsd hozzá a tejes, élesztős keveréket. Kézzel kezdd el összekeverni. Ha szükséges, adj hozzá még némi lisztet vagy vizet, és addig gyúrd, míg elválik a tál falától.
  4. Gyúrd kb. 8 percig, amíg elég sima és nyúlós nem lesz. Majd tedd egy enyhén olajozott tálba, fedd le nyirkos ruhával, és rakd meleg helyre kelni kb. 4 órára.
  5. Melegítsd elő a sütőt 260 fokosra, és tedd a tepsit (vagy pizzasütő lapot) az alsó harmadára. Szintén melegítsd elő a grillsütőt.
  6. Vedd ki a tésztát, és egy kis ideig gyúrd át. Oszd el hatfelé, és alakíts ki belőlük kis labdákat. Tedd egy olajozott tányérra, és fedd le olajozott fóliával. Hagyd 10-15 percig pihenni. Egy sodródeszkán nyújtsd ki a labdákat 25 cm hosszúra és 12 cm szélesre. Tedd a tepsire (vagy pizzasütő lapra).
  7. 260 fokon 4-5 percig süsd, míg egyes részei kissé megpuffadnak, és kissé megbarnulnak.
  8. Vedd ki, és egy kis időre tedd a grillsütőre, hogy faszénszerű körök keletkezzenek rajta.
  9. Amíg a többit is elkészíted, csavard bele konyharuhába.

[szerkesztés] Tippek

  • A naannak alig több mint fél centiméter vastagnak kell lennie.
  • Mielőtt a sütőbe tennéd, szórd meg frissen aprított korianderlevelekkel és szezámmaggal. Kissé nyomd bele. Így még finomabb lesz.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • a fenti hozzávalók
  • sütő
  • tepsi vagy pizzasütő lap
  • konyharuha
  • tálak
  • grillsütő
  • sodrófa, gyúródeszka

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Ha túlságosan lelapítjuk, akkor kemény lesz.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag