Hűsítő kávékülönlegességeket készíteni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Gycsutk (vitalap | szerkesztései) 2016. július 8., 11:00-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell hűsítő kávékülönlegességeket készíteni? == right|250px A nyári hőségben természetes, hogy nem a forró italok u…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell hűsítő kávékülönlegességeket készíteni?

Jeges coffee.jpg

A nyári hőségben természetes, hogy nem a forró italok után vágyunk, hanem inkább annak hűsítő változataira. De ki szereti a hideg kávét? Még az a szerencse, hogy léteznek olyan megoldások, melyek segítségével kellemesen hűsítővé varázsolhatjuk kedvenc serkentőnket.

[szerkesztés] Lépések

  1. Ragaszkodj a jó, minőségi alapanyagokhoz, akár az instant kávét kedveled, akár a frissen őröltre esküszöl. A minőségi kávé mértékletes és helyes fogyasztásának rengeteg pozitív hatása van.
  2. A hűsítő kávék elkészítési módja:
    • jeges kávé: ez a megoldás a hosszú kávék nyári változata. Legegyszerűbb módja, ha a kávédba dobsz 1 gombóc jégkrémet (legjobban a vanília fagyi illik hozzá és az egyéb nem gyümölcsös, tejes alapú fagylaltok), plusz megszórod pár jégkockával.A tetejére mehet a tejszínhab.
    • jégkása: főzd le a szokásos espressodat, majd öntsd fel kis tejjel.Külön tördelj össze kis kalapács segítségével pár kocka jeget, majd simán keverd össze a kávéddal. És már kész is a kávés jégkása. Elkészítésének másik módja, ha a vízzel felengedett espressot mélyhűtőbe teszed, kb. óránként kiveszed és összetördeled a jégkristályokat. Ezt addig folytatod, míg megfelelő állagú nem lesz.
    • kávés smoothie: alapja ugyanaz, mint a jégkásának, de ha rendelkezel minőségi turmixgéppel, akkor érdemes abban összemixelned a jeget a kávéval, mivel úgy egy nagyon finom, krémes állagú finomságot kapsz.
    • kávés koktél: a kávé alkoholos kiadása rummal, whiskyvel vagy egyéb likőrrel felturbózva, de készítheted alkoholmentes változatban is tejjel, illetve tejszínnel, valamint ízesített szirupokkal (karamell, mogyorós, stb.) még karakteresebbé teheted.
  3. Más nemzetek kínálatából is kinézhetsz magadnak pár receptet:
    • frappé: görög különlegesség, amihez hideg, habosított instant kávé kell, plusz pár jégkocka, shakerben összeállítva
    • vietnámi kávé: ráérős napokon ezt a vietnámi, csepegtetős eljárást is alkalmazhatod a kávéd elkészítéséhez. Lényege, hogy a pohár tetejére szerelt szűrőn (phin) keresztül csepeg le szép lassan a kávé. A pohár aljába előzőleg tegyél sűrített tejet. A végeredményhez pottyants 2-3 darab nagyobb jeget, majd keverd el az italt.
    • freddo espresso/cappuchino: az olaszok úgy készítik a jeges kávéjukat, hogy a lefőtt kávét tört jéggel rázzák össze, majd a tetejére jó vastagon tejhabot tesznek
  4. Egyéb desszertek:
    • kávés pohárkrém: indulj ki a lefőzött kávéból, amit mascarpone, sajtkrém, natúr joghurt, illetve babapiskóta vagy egyéb édes kekszek, tejszínhab hozzáadásával tudsz tálalni. Rengeteg verziója létezik a hozzáadott alapanyagoktól függően.
    • kávés fagylalt vagy parfé készítésével is kísérletezhetsz


[szerkesztés] Tippek

  • A kávénak nagyszerű kiegészítői a különböző csokoládés, karamellás, mogyorós öntetek, kekszek, szirupok, és a fahéj. Bátran használd ezeket a kávék elkészítésénél.
  • Koffeinmentes változatban is elkészíthetőek ezek a finomságok, ilyenkor alapanyagul használj cikóriát.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • kávé, cikória
  • fagyi, szirupok
  • egyéb kiegészítők: keksz, babapiskóta, tej, tejszínhab
  • jégkocka


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • 14:00 óra után már ne fogyassz erős kávét, mert álmatlanságot okozhat, valamint szükségtelenül felpörgeti a szervezetet. Ideális mennyiség a napi 1-2 kávé a reggeli, illetve a kora délután órákban. De ha a kávétól alapból bepörög a szíved, akkor szigorúan a koffeinmentes változatot válaszd.
  • Mivel a kávé vízhajtó hatású, ezért gondoskodj a megfelelő folyadékpótlásról. Átlagosan egy felnőttnek napi 2-2,5 liter vízre van szüksége.
  • Ha frissen főzöd a kávét és nem fogy el pár órán belül, akkor lehetőség szerint a maradékot már ne fogyaszd el, mivel olyan kémiai folyamatok indulnak el a sokáig álló kávéban, amik nem feltétlenül egészségesek.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk