593
szerkesztés
Módosítások
→Amire szükséged lehet
# Mossunk át alaposan egy pohár főzetlen, nyers hosszúszemű rizst.
# Öntsünk hozzá 5 pohárnyi szobahőmérsékletű vizet , és hagyjuk benne puhulni 40-50 percet.
# Egy nagy turmixgépben daráljuk össze őket kb. 1 percen át, míg szét nem esik a rizs teljesen.
# Szűrő alatt öntsd át a rizstejet egy literes kannába, hogy a megmaradt rizsdarabok ne kerüljenek már bele.
# Adjunk hozzá egy evőkanál vanília kivonatotvaníliakivonatot, egy teáskanál őrölt fahéjat vagy mandulaaromát és 2/3 pohárnyi cukrot.# Keverjük össze , és tegyük be fél órára a hűtőbe.
=== Mandulából készült horchata ===
== Tippek ==
* Mexikóban szokás a rizstejhez 2 pohár sűrített tejet hozzáönteni, valamint egy lime héját beleszerelnibelereszelni, ezzel te is gazdagíthatod, sokkal krémesebb és karakteresebb lesz az íze.
* Cukor helyett használhatsz xilitet, etritet vagy bármely más természetes eredetű édesítőt, így a kalória értéke is alacsonyabb lesz, de figyelj oda az arányokra, mert ezekből lehet kicsit több kell bele.
* Tej helyett kipróbálhatod kókusztejjel.
* Amennyiben nem szeretnél várni az elkészítés után, míg lehűl kellemes hőmérsékletűre az ital, tegyél bele jégkockákat.
* A nagyobb boltokban beszerezhetünk már kész rizs - és mandulatejet.* Érdemes egy tiszta géz gézt a szűrőbe belerakni, így a leghatékonyabban tudod a megmaradt darabokat átszűrni.
* Van, hogy a rizs elbír 2-3 órás áztatást is, míg picit megpuhul.
== Amire szükséged lehet ==
[[Fájl:Jarra_horchata.png|right|250px350px]]
* 1 pohár nyers hosszúszemű rizs
* 300 g vagy 2/3 pohár cukor/édesítő
* 1 teáskanál vanília kivonat vaníliakivonat vagy -aroma
* 1 teáskanál őrölt fahéj vagy egy egész fahéjrúd
* 1 teáskanál mandulaaroma
* Víz
* Sűrített tej
* Szűrő és bele esetleg tiszta géz
* Turmixgép
* Lábos
* Kancsó
* Reszelő
* Kávédaráló
== Figyelmeztetések ==