Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Horchatát készíteni

252 bájt hozzáadva, 2014. március 31., 09:00
Amire szükséged lehet
== Hogyan kell horchatát készíteni? ==
[[Fájl:Mandulatej.jpg|right|300px]]A horchata egy mandulatejből vagy rizstejből készített fűszeres üdítőital, amelyet Spanyolországban és Mexikóban készítenek. A helyi piacokon különböző ízesítésben árulják, így országonként és régiónként változik az íz világuk ízviláguk is. Aki tejérzékeny vagy laktózérzékeny, annak nem újdonság a növényi tejek fogyasztása, így ez az ital az ő étrendjükbe is bátran beleilleszthető. Egy ideje foglalkoztat a gondolat, hogyan lehet elkészíteni házilag, most tanuld meg te is, ebben nyújtunk neked segítséget.
== Lépések ==
# Mossunk át alaposan egy pohár főzetlen, nyers hosszúszemű rizst.
# Öntsünk hozzá 5 pohárnyi szobahőmérsékletű vizet , és hagyjuk benne puhulni 40-50 percet.
# Egy nagy turmixgépben daráljuk össze őket kb. 1 percen át, míg szét nem esik a rizs teljesen.
# Szűrő alatt öntsd át a rizstejet egy literes kannába, hogy a megmaradt rizsdarabok ne kerüljenek már bele.
# Adjunk hozzá egy evőkanál vanília kivonatotvaníliakivonatot, egy teáskanál őrölt fahéjat vagy mandulaaromát és 2/3 pohárnyi cukrot.# Keverjük össze , és tegyük be fél órára a hűtőbe.
=== Mandulából készült horchata ===
=== Mandulából készült horchata ===# Daráljunk le 200 gramm héjas mandulát.# A mandulaőrleményhez adjunk egy fahéjrudat, és öntsünk rá 1 liter forró vizet.# Forraljuk 1-2 percig egy lábosban.# Nagyon finom lyukú szűrőn keresztül öntsük át egy kannába.# A leszűrt levet öntsük vissza a lábosba és tegyük vissza bele a fahéjrudat, majd forraljuk pár percig újra.# Szűrjük át még egyszer, ügyeljünk rá, hogy csak tiszta mandulatej maradjon, manduladarabkák és a fahéjrúd véletlenül se.# Öntsünk hozzá még 1-2 liter vizet, és tegyünk bele 300 g cukrot, majd keverjük össze (van, hogy elég csak 1 liter víz a karakteres édes-mandulás íz eléréséhez). # Tegyük be pár órára a hűtőbe.[[Fájl:Procesado_horchata.jpg|center|350px]]
# Darálj le 200 gramm héjas mandulát.
# A mandulaőrleményhez adj egy fahéjrudat és önts rá 1 liter forró vizet.
# Forrald 1-2 percig egy lábosban.
# Nagyon finom lyukú szőrön keresztül öntsd át egy kannába.
# A leszűrt levet öntsd vissza a lábosba és tedd vissza bele a fahéjrudat, majd forrald pár percig újra.
# Szűrd át még egyszer, ügyelj rá, hogy csak a tiszta mandulatej legyen, mandula darabkák és a fahéjrúd véletlenül se maradjanak benne.
# Önts hozzá még 1-2 liter vizet és tegyél bele 300 g cukrot, majd keverd össze (van, hogy elég csak 1 liter víz a karakteres édes-mandulás íz eléréséhez).
# Tedd be pár órára a hűtőbe.
== Tippek ==
* Mexikóban szokás a rizstejhez 2 pohár sűrített tejet hozzáönteni, valamint egy lime héját beleszerelnibelereszelni, ezzel te is gazdagíthatod, sokkal krémesebb és karakteresebb lesz az íze.
* Cukor helyett használhatsz xilitet, etritet vagy bármely más természetes eredetű édesítőt, így a kalória értéke is alacsonyabb lesz, de figyelj oda az arányokra, mert ezekből lehet kicsit több kell bele.
* Tej helyett kipróbálhatod kókusztejjel.
* Ha Amennyiben nem szeretnél várni az elkészítés után, míg lehűl kellemes hőmérsékletűre az ital, tegyél bele jégkockákat.* A nagyobb boltokban beszerezhetünk már kész rizs - és mandulatejet.* Érdemes egy tiszta géz gézt a szűrőbe belerakni, így a leghatékonyabban tudod a megmaradt darabokat átszűrni.* Van, hogy a rizs elbír 2-3 órás áztatást is, míg picit megpuhul.  
== Amire szükséged lehet ==
[[Fájl:Jarra_horchata.png|right|350px]]
* 1 pohár nyers hosszúszemű rizs
* 300 g vagy 2/3 pohár cukor/édesítő
* 1 teáskanál vanília kivonat vaníliakivonat vagy -aroma
* 1 teáskanál őrölt fahéj vagy egy egész fahéjrúd
* 1 teáskanál mandulaaroma
* Víz
* Sűrített tej
* Szűrő és bele esetleg tiszta géz
* Turmixgép
* Lábos
* Kancsó
* Reszelő
* Kávédaráló
== Figyelmeztetések ==
593
szerkesztés