Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Helyes kávézási szokást kialakítani

11 bájt hozzáadva, 2015. április 13., 10:32
Tippek
== Lépések ==
#Legyen rendszer a kávéfogyasztásodban. Gondold át, hogy igényeid szerint mikor lenne leginkább szükséged egy kis kávészünetre , illetve koffeinadagra.
#Napi 1-2 csészével kimondottan egészséges. Jó hatásai közé tartozik, hogy tele van antioxidánssal, vitaminnal, növeli a koncentrálóképességet, csökkenti a vérrögképződés kockázatát. [http://semmelweisfigyelo.hu/hu/osszes_kiemelt_cikk/hir/2771 Erről bővebben itt olvashatsz]
#Viszont napi 2-3 csészénél több senkinek sem ajánlott, mert fejfájást, heves szívdobogást, verejtékezést, remegést vagy akár rosszullétet is okozhat. Ezek a tünetek napi 300 mg koffeinadag fölött mutatkoznak. Jótékony hatásai 200 mg alatt figyelhetők meg.
#*tárolási módjától
#*az őrlés és az elfogyasztás között eltelt időtől.
#Jó megoldás lehet, hogy ha a minőségi, jó pörkölésű kávébabot magadnak őröld le darálóval, majd frissen főzd és idd meg. Ilyenkor biztosan aromadús, finom kávét kapsz végeredményként. Ehhez három fő komponensre kell figyelned:#*A jó eszpressó eszpresszó 20-25 mp alatt készül el, ami elegendő idő ahhoz, hogy a forró vízbe kioldódjanak a megfelelő íz-, és aromaanyagok, viszont a káros és rossz ízt okozó kémiai anyagok nem kerülnek bele az italba. Az eszpresszó emellett sok kávéital alapja.
#*Pörköléstől függően különböző ízű, hatású és aromájú kávék készülnek. Vásárlás előtt olvasd el mi áll a csomagoláson. [http://www.kavezona.hu/kave-porkolesi-tipusok.html A pörkölések típusairól itt olvashatsz]
#*Jó darálót és kávéfőzőt használj.
#A kávé ne töltsön be étkezéshelyettesítő funkciót az életedbeéletedben!
#Ha életviteled miatt időnként 24 órán át tartó hatást vársz a kávétól, akkor alacsony koffeintartalmú kávét válassz, gyakrabban fogyasztva. Ám ne vidd túlzásba ezt sem, mert hamar kimerülhet a szervezeted.
*Egészségesebb ha kávédat cukor nélkül fogyasztod, illetve mézet vagy egyéb természetes édesítőt teszel bele (pl: xilit).
*A jó minőségű, helyesen pörkölt kávé finom, különleges íze üresen vagy tejjel jön ki igazán. A baristáktól külön praktikákat is elleshetsz, ugyanis ők a jó kávé elkészítésének igazi mesterei közé tartoznak. A kávé szerelmeseinek ajánlatos kipróbálni kipróbálnia ezt az italt egy újhullámos kávézóban.*Igényes helyeken azért szoktak felszolgálni vizet a kávé mellé, hogy azt idd meg először. Ugyanis leöblítve a nyelved az nyelveden található ízlelőbimbóid még érzékenyebbé válnak. Ha meg akarod adni a módját, ezt a szokást otthon is bevezetheted.
*Ha csak az íze miatt iszod a kávét, akkor választhatsz koffeinmentes verziót is, esetleg cikóriát.
*Különleges ízekre vágyva ízesítheted a kávédat chilivel, fahéjjal, kókuszreszelékkel, mogyorókrémmel, stb.
*Fantázianeveket is kitalálhatsz a kávéspecialitásaidnak.
 
== Amire szükséged lehet ==
Névtelen felhasználó