Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Helyes kávézási szokást kialakítani szerkesztése

Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.

A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat A te változatod
1. sor: 1. sor:
 
== Hogyan kell helyes kávézási szokást kialakítani? ==
 
== Hogyan kell helyes kávézási szokást kialakítani? ==
  
[[Fájl:Kávé.jpg|right|250px]] A kávéról hallottunk már jót is rosszat is, mégis rengeteg ember napi rutinjához, álmos reggeleihez és cukrászdába beülős beszélgetéseihez kapcsolódik a kávézás felemelő élménye. A kávé mindenki szervezetére hatással van, viszont egyén és mennyiségfüggő, hogy kire milyen mértékben hat. Helyes fogyasztási szokás kialakításával viszont negatív hatások nélkül élvezhetjük a kávézás boldog pillanatait.
+
[[Fájl:Kávé.jpg|right|250px]] A kávéról hallottunk már jót is rosszat is, mégis rengeteg ember napi rutinjához, álmos reggeleihez és cukrászdába beülős beszélgetéseihez kapcsolódik a kávézás felemelő élménye. A kávé mindenki szervezetére hatással van, viszont egyéniség és mennyiségfüggő, hogy kire milyen mértékben hat. Helyes fogyasztási szokás kialakításával viszont negatív hatások nélkül élvezhetjük a kávézás boldog pillanatait.
 +
 
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
  
#Legyen rendszer a kávéfogyasztásodban. Gondold át, hogy igényeid szerint mikor lenne leginkább szükséged egy kis kávészünetre, illetve koffeinadagra.  
+
#Legyen rendszer a kávéfogyasztásodban. Gondold át, hogy igényeid szerint mikor lenne leginkább szükséged egy kis kávészünetre illetve koffeinadagra.  
 
#Napi 1-2 csészével kimondottan egészséges. Jó hatásai közé tartozik, hogy tele van antioxidánssal, vitaminnal, növeli a koncentrálóképességet, csökkenti a vérrögképződés kockázatát. [http://semmelweisfigyelo.hu/hu/osszes_kiemelt_cikk/hir/2771 Erről bővebben itt olvashatsz]  
 
#Napi 1-2 csészével kimondottan egészséges. Jó hatásai közé tartozik, hogy tele van antioxidánssal, vitaminnal, növeli a koncentrálóképességet, csökkenti a vérrögképződés kockázatát. [http://semmelweisfigyelo.hu/hu/osszes_kiemelt_cikk/hir/2771 Erről bővebben itt olvashatsz]  
 
#Viszont napi 2-3 csészénél több senkinek sem ajánlott, mert fejfájást, heves szívdobogást, verejtékezést, remegést vagy akár rosszullétet is okozhat. Ezek a tünetek napi 300 mg koffeinadag fölött mutatkoznak. Jótékony hatásai 200 mg alatt figyelhetők meg.
 
#Viszont napi 2-3 csészénél több senkinek sem ajánlott, mert fejfájást, heves szívdobogást, verejtékezést, remegést vagy akár rosszullétet is okozhat. Ezek a tünetek napi 300 mg koffeinadag fölött mutatkoznak. Jótékony hatásai 200 mg alatt figyelhetők meg.
17. sor: 18. sor:
 
#*tárolási módjától
 
#*tárolási módjától
 
#*az őrlés és az elfogyasztás között eltelt időtől.
 
#*az őrlés és az elfogyasztás között eltelt időtől.
#Jó megoldás lehet, ha a minőségi, jó pörkölésű kávébabot magadnak őröld le darálóval, majd frissen főzd és idd meg. Ilyenkor biztosan aromadús, finom kávét kapsz végeredményként. Ehhez három fő komponensre kell figyelned:
+
#Jó megoldás lehet, hogy a minőségi, jó pörkölésű kávébabot magadnak őröld le darálóval, majd frissen főzd és idd meg. Ilyenkor biztosan aromadús, finom kávét kapsz végeredményként. Ehhez három fő komponensre kell figyelned:
#*A jó eszpresszó 20-25 mp alatt készül el, ami elegendő idő ahhoz, hogy a forró vízbe kioldódjanak a megfelelő íz- és aromaanyagok, viszont a káros és rossz ízt okozó kémiai anyagok nem kerülnek bele az italba. Az eszpresszó emellett sok kávéital alapja.
+
#*A jó eszpressó 20-25 mp alatt készül el, ami elegendő idő ahhoz, hogy a forró vízbe kioldódjanak a megfelelő íz-, és aromaanyagok, viszont a káros és rossz ízt okozó kémiai anyagok nem kerülnek bele az italba. Az eszpresszó emellett sok kávéital alapja.
 
#*Pörköléstől függően különböző ízű, hatású és aromájú kávék készülnek. Vásárlás előtt olvasd el mi áll a csomagoláson. [http://www.kavezona.hu/kave-porkolesi-tipusok.html A pörkölések típusairól itt olvashatsz]  
 
#*Pörköléstől függően különböző ízű, hatású és aromájú kávék készülnek. Vásárlás előtt olvasd el mi áll a csomagoláson. [http://www.kavezona.hu/kave-porkolesi-tipusok.html A pörkölések típusairól itt olvashatsz]  
 
#*Jó darálót és kávéfőzőt használj.
 
#*Jó darálót és kávéfőzőt használj.
#A kávé ne töltsön be étkezéshelyettesítő funkciót az életedben!
+
#A kávé ne töltsön be étkezéshelyettesítő funkciót az életedbe!
 
#Ha életviteled miatt időnként 24 órán át tartó hatást vársz a kávétól, akkor alacsony koffeintartalmú kávét válassz, gyakrabban fogyasztva. Ám ne vidd túlzásba ezt sem, mert hamar kimerülhet a szervezeted.
 
#Ha életviteled miatt időnként 24 órán át tartó hatást vársz a kávétól, akkor alacsony koffeintartalmú kávét válassz, gyakrabban fogyasztva. Ám ne vidd túlzásba ezt sem, mert hamar kimerülhet a szervezeted.
  
27. sor: 28. sor:
  
 
*Egészségesebb ha kávédat cukor nélkül fogyasztod, illetve mézet vagy egyéb természetes édesítőt teszel bele (pl: xilit).
 
*Egészségesebb ha kávédat cukor nélkül fogyasztod, illetve mézet vagy egyéb természetes édesítőt teszel bele (pl: xilit).
*A jó minőségű, helyesen pörkölt kávé finom, különleges íze üresen vagy tejjel jön ki igazán. A baristáktól külön praktikákat is elleshetsz, ugyanis ők a jó kávé elkészítésének igazi mesterei közé tartoznak. A kávé szerelmeseinek ajánlatos kipróbálnia ezt az italt egy újhullámos kávézóban.
+
*A jó minőségű, helyesen pörkölt kávé finom, különleges íze üresen vagy tejjel jön ki igazán. A baristáktól külön praktikákat is elleshetsz, ugyanis ők a jó kávé elkészítésének igazi mesterei közé tartoznak. A kávé szerelmeseinek ajánlatos kipróbálni ezt az italt egy újhullámos kávézóban.
*Igényes helyeken azért szoktak felszolgálni vizet a kávé mellé, hogy azt idd meg először. Ugyanis leöblítve a nyelveden található ízlelőbimbóid még érzékenyebbé válnak. Ha meg akarod adni a módját, ezt a szokást otthon is bevezetheted.
+
*Igényes helyeken azért szoktak felszolgálni vizet a kávé mellé, hogy azt idd meg először. Ugyanis leöblítve a nyelved az ízlelőbimbóid még érzékenyebbé válnak. Ha meg akarod adni a módját, ezt a szokást otthon is bevezetheted.
 
*Ha csak az íze miatt iszod a kávét, akkor választhatsz koffeinmentes verziót is, esetleg cikóriát.
 
*Ha csak az íze miatt iszod a kávét, akkor választhatsz koffeinmentes verziót is, esetleg cikóriát.
 
*Különleges ízekre vágyva ízesítheted a kávédat chilivel, fahéjjal, kókuszreszelékkel, mogyorókrémmel, stb.  
 
*Különleges ízekre vágyva ízesítheted a kávédat chilivel, fahéjjal, kókuszreszelékkel, mogyorókrémmel, stb.  
 
*Fantázianeveket is kitalálhatsz a kávéspecialitásaidnak.
 
*Fantázianeveket is kitalálhatsz a kávéspecialitásaidnak.
 +
  
 
== Amire szükséged lehet ==
 
== Amire szükséged lehet ==
55. sor: 57. sor:
 
* [http://antalvali.com/kave-fekete-forro-pokol-angyal-edes.html A kávézásról]
 
* [http://antalvali.com/kave-fekete-forro-pokol-angyal-edes.html A kávézásról]
 
* [http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1v%C3%A9 A kávé]
 
* [http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1v%C3%A9 A kávé]
 
[[Kategória:Étel-ital]]
 

Vedd figyelembe, hogy a Hogyankell.hu wikin végzett összes módosítást szerkeszthetik, módosíthatják vagy eltávolíthatják más szerkesztők. Ha nem akarod, hogy az írásodat módosítsák, akkor ne küldd be.
Azt is megígéred, hogy ezt magadtól írtad, vagy egy közkincsből vagy más szabad forrásból másoltad (lásd a(z) Hogyankell.hu:Szerzői jogok lapot a részletekért). NE KÜLDJ BE JOGVÉDETT MUNKÁT ENGEDÉLY NÉLKÜL!

Kategóriák kiválasztása:

A lap szerkesztéséhez kérlek válaszolj az alábbi kérdésre (további információk):

Mégse Szerkesztési segítség (új ablakban nyílik meg)