Használt autót vásárolni

A Hogyankell.hu wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen JViki (vitalap | szerkesztései) 2017. november 14., 18:06-kor történt szerkesztése után volt. (Tippek)

(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell használt autót vásárolni?

Hogyan-kell-hasznaltautot-venni-vasarolni.jpg
A használt autó vásárlás nem könnyű dolog, hiszen Magyarországon kultusza van a kilométeróra visszapörgetésének és az egyéb, vevőkárosító praktikáknak. Ha azonban alaposan átnézzük vagy átnézetjük a járművet, illetve megbízható forrásból, garanciával vásárolunk használt autót, akkor nagyon jól járhatunk, hiszen az új autóhoz képest akár töredék áron vásárolhatunk megbízható, hosszú éveken át használható négykerekűt.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] A választás első lépései

 1. Döntsd el, hogy mire van szükséged! Gondold végig, hogy pontosan milyen autó lenne leginkább alkalmas számodra! Alapvetően egyedül használod majd, vagy a gyerekeket is be kell pakolni a hátsó ülésre? Utóbbi esetén a csomagtartó mérete is fontos, célszerű kombit, egyterűt választani, hogy a nyaralások alkalmával is legyen hely a csomagoknak. Érdemes figyelembe venni azt is, hogy mennyi a várható éves futásteljesítmény, hiszen így kiszámolható, hogy visszajön-e a valamivel drágább, de üzemeltetés tekintetében olcsóbb dízelmotoros verzió ára.
 2. Legalább 1-2 éves modellt válassz! Az új autók már a vásárlás után jelentősen veszítenek az értékükből, egy autó 1-2 éves korában a legmagasabb az értékvesztés, egyes márkák esetében akár 20-30 százalék is lehet. Az 1-2 éves modellekben ugyanakkor jellemzően még kevés kilométer van.

[szerkesztés] Ha már megvan a használt autó fajtája és típusa

 1. Ellenőrizd az autót kívülről! Nézd meg a karosszériát, ha megtörik rajta a népfény, akkor az autó valószínűleg sérült. Egyértelműen törésre utalnak a karosszériaelemek közötti apró szín- és árnyalatkülönbségek, illetve az egyes elemek között megmutatkozó hézagkülönbségek. Egy elem újrafestése persze nem mindig állapítható meg szemmel, ilyenkor nagy segítség a festékvastagság mérő, amivel könnyen kiderülhet, hogy hol volt törött az autó.
 1. Figyelj a rozsdásodásra! Érdemes a kerékjáratokba, illetve a csomagtartó szőnyege alá is benézni, ezek tipikus rozsdásodási helyek. Az alvázat se hagyd ki!
 2. Soha ne higgy a kilométerórának! Egy autó átlagos futásteljesítménye 10-15 ezer kilométer körül van évente, de egy taxis tulajdonos akár ennek 5-10-szeresét is belerakja évente. Az autó tényleges futásteljesítményéről árulkodhatnak a pedálok, ha ezek például fémesre vannak koptatva, akkor minimum 100 ezer kilométert mentek az autóval.
 3. Válassz garanciával rendelkező használt autót! Érdemes olyan használt autót választani, amire még vonatkozik a gyári garancia, vagy az eladó 1 évre vonatkozó garanciát vállal.Garancia tekintetében a vezetett szervizkönyv is bizalmat ébreszthet. Ez nagy valószínűséggel az autó valós futásteljesítményére is utal.
 4. Szakemberrel is nézesd meg! Ha teheted, vigyél magaddal olyan barátot, ismerőst, aki szakértő, esetleg autószerelő, ő hamar észre fogja venni azokat az apró részleteket, amik várható hibákra, korábbi törésekre, netán a hamis futásteljesítményre utalnak.
 5. Ismerd meg az autó történetét! Hívd fel a szervizt, ahol az autót szervizelték, alaposan kérdezd ki a tulajdonost arról, hogy mire használta, milyen hibák jelentkeztek eddig, milyen sérülései voltak, illetve hogy miért adja el az autót. A kérdésekre kapott válaszok mind-mind segítik a döntést.
 6. Olvass a sorok közt! A tulajdonos személyisége is sokat elárul az autó állapotáról, talán banálisnak tűnik, de a fiatal férfiak szeretik jobban taposni a gázt, ezért is emelik ki sok hirdetésben, hogy az autónak hölgy tulajdonosa volt, ami persze nem feltétlenül igaz.
 7. Vidd el egy próbakörre! Ha elégedett vagy az eddig látottakkal és hallottakkal, vidd el egy próbakörre, próbáld ki az összes sebességfokozatot, az egyenes futást, a gyorsítást. Az egyéb funkciókról se feledkezz meg, ellenőrizd, hogy működik-e az ablaktörlő, a légkondicionáló, a lámpák. Nézd meg, hogy megvannak-e a szükséges, illetve előírt tartozékok.
 8. Vizsgáltasd át! Ha megvan a kiszemelt modell, érdemes elvinni egy márkaszervizbe, hogy alaposan nézzék át. Ennek ára egyáltalán nem jelentős ahhoz képest, hogy megkíméld magad a későbbi problémáktól. Egyébként ha az eladó nem egyezik bele ebbe, akkor azonnal fordulj sarkon!
 9. Alkudj keményen! Ha több autót megnéztél, biztosan találtál legalább két megfelelő használt autót, ne légy szívbajos, alkudj! Az árból akár 10-20 százalékot is engedni szokott a tulajdonos, válaszd azt, ahol nagyobb az elért kedvezmény!

[szerkesztés] Tippek

 • Olvasd el a Totalcar Nepperszótárát, segítségével könnyedén lefordíthatod az autós hirdetéseket.
 • A használt autók hivatalosan rögzített kilométeróra-állásait és más adatait egyszerűen le lehet kérdezni egy webes felületen vagy mobilalkalmazáson keresztül. Az ezzel kapcsolatos tudnivalókat ebben a cikkben foglaltuk össze.
 • Ha a használt autó állapota korának megfelelő, az ár tekintetében az Eurotax katalógus segíthet.
 • Soha ne dönts az első néhány autó alapján, legalább 3-4 modellt nézz meg! Ha több márka és típus is szimpatikus, érdemes akár 10 használt autót is megnézni, kipróbálni.
 • Ellenőrizd a szervizkönyvet!
 • Érdemesebb magánszemélytől autót vásárolni, ez egy megbízhatóbb forrás, ráadásul így kedvezőbb árat is tudsz kialkudni, hiszen nem kell a kereskedői jutalékot is kifizetni.
 • Használjunk festékrétegmérő készüléket. A piacon különféle árkategóriájú festékrétegmérő készüléket lehet találni. Legkönnyebben az internetes Google keresővel érhetjük el a kínálatot.Pár ezer forintért kínálnak LED-es festékrétegmérőnek nevezett szerkezetet. A termék használati útmutatója szerint a zöld, sárga és piros led a következő mért értékeket jelenti:
  • Piros > kb 1,8 mm
  • Sárga kb. 1,0 és 1,8 mm között
  • Zöld < kb 1,0 mm
 • Hogy a fenti értékeket értelmezni tudjuk, tudnunk kell mi az eredeti gyári festékréteg-értéktartomány a gépkocsikon. Általánosan elmondható, hogy a gyári eredeti festékréteg-vastagság a személygépkocsikon 100-200 mikrométer, azaz 0,1-0,2mm! Az érték függ a gépkocsi márkájától, a fényzés minőségétől (metál vagy normál fényezésű autó). A fentiek tudatában beláthatjuk hogy ha a Zöld LED 0-1.0mm között azaz 0-1000 microméter között világít, akkor az erősen újrafényezett elemen is "jót" fog jelezni a készülék. Tehát maximum kulcstartónak használható! Lehet mágneses letapadás elvén működő toll típusú szerkezetet is kapni.Ezzel a készülékkel már nagyjából meg tudjuk állapítani hogy a vizsgált gépkocsin volt-e komolyabb javítás. Viszont használata bizonytalan. Pontosan merőlegesen kell a vizsgálandó felületre felhelyezni a henger végén található mágnest, és óvatosan elhúzni a vizsgált felülettől. Azt a pillanatot kell elkapnunk, amikor a hüvelyben lévő a végén mágnessel ellátott zöld, sárga, és piros színnel beskálázott pálca a rugó húzóerejétől fogva elpattan a felületről. Nagy hátránya hogy csak acél karosszérián használható, valamint a hitelessége egyáltalán nem ellenőrízhető. Ha egyszer túlságosan kihúzzuk a pálcát a hüvelyből, a rugó megnyúlik, és máris megváltozik annak a húzóereje. Tehát soha többet nem fog korrekt értéket jelezni.Egyedül a digitális festékrétegmérő készülékek alkalmasak a pontos karosszéria állapot felmérésre. Ezekkel a készülékekkkel már nagy bizonsággal pár perc alatt kideríthető mit rejt a csillogó festékbevonat!

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ellenőrizd az autó papírjait! Az eredetiségvizsgálat amúgy is kötelező elem a vásárláskor.
 • Soha ne vásárolj olyan autót, aminél gyanúsak a körülmények (pl.: a kereskedő szerint hölgy tulajdonosa volt, de a forgalmin férfinév szerepel, AF-es az alvázszáma)!
 • Soha ne utalj előre magánszemélynek szerződés nélkül úgy, hogy még az autót sem láttad. Ezek tipikus csalások, melyek külföldi, de olykor magyar oldalakon is előfordulnak (az eladó általában külföldi, aki tört magyarsággal levelez veled, az autó ára pedig irreálisan alacsony).

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Adriaria, Andi02, Bianka, Buyersaid, Hogyankell, JViki