Gombát szárítani

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Zserbó (vitalap | szerkesztései) 2020. április 22., 19:01-kor történt szerkesztése után volt. (Hogyan kell gombát szárítani?)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell gombát szárítani?

Gimbi2.jpg

Bár a gomba nem számít túl gyakori hozzávalónak a magyar ételekben, mégis érdemes vele foglalkozni. A legtöbben csak néhány, a bolti kínálatban kapható gombafajtákat ismerik, mint a csiperke és a laska. Pedig bátran lehet kísérletezni a kevésbé ismert bolti és a vadon termő, fogyasztásra alkalmas gombákkal is. Ezek mindegyike sajátos, olykor igen karakteres illattal és ízzel rendelkező alapanyag. Különleges ízviláguk változatosságot hoz a tányérokba. Ám, ha nem tudjuk frissen felhasználni, érdemes szárítással tartósítani őket.

[szerkesztés] Lépések

  1. Vásároljunk friss gombát. A nagyobb boltokban találni tálcás kiszerelésben, míg a piacokon a vadon termő gombák után érdemes kutatni. Kifejezetten finom gombák például: szegfűgomba, vargánya, rókagomba, kucsmagomba.
  2. Tisztítsuk meg a gombákat:
    • Távolítsuk el a gombákon maradt földet, apró szennyeződéseket. Ezt a legkönnyebben pici konyhai ecsettel tehetjük meg. Figyelem, a szárítandó gombákat ne mossuk.
    • Ha a kalapról lehúzható a bőr, akkor óvatosan távolítsuk el azt is.
    • Vágjuk le a kukacos részeket, esetleg a tönk alsó, földes részét.
  3. A megtisztított gombákat szeleteljük fel kb. 3 mm vastagságúra.
  4. Terítsünk egy tálcára tiszta konyharuhát, amire a gombaszeleteket úgy helyezzük, hogy ne érjenek egymáshoz.
  5. Helyezzük a gombákat napos, jól szellőző helyre, esetleg radiátor fölé. Ideális esetben 1-2 nap alatt légszárazak lesznek a szeletek.
  6. Tárolása:
    • A szárított gombaszeleteket papírzacskóban, vagy vászonzsákokban tárolhatjuk száraz, szellős helyen.
    • A szárított gombák évekig megőrizhetik aromájukat, ha üvegben légmentesen tároljuk őket. Ebben az esetben eltevés előtt helyezzük a gombákat 2 órára sütőbe, alacsony hőmérsékleten, kb. 70-80°C-ra.
  7. Felhasználás előtt a szárított gombákat helyezzük vízbe, vagy használhatjuk darálva is, fűszerként.


[szerkesztés] Tippek

  • A kisebb és gyorsan száradó gombákat nem muszáj felszeletelni, hagyhatod egészben is őket.
  • Gasztroajándékként tökéletes választás ínyenceknek, főzni szeretőknek.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • friss, emberi fogyasztásra alkalmas gomba


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Vadon termett és szedett gombát mindig vizsgáltassuk be gomba szakellenőrrel!
  • A gomba nehéz étel, ne egyél belőle egyszerre túl sokat. Használd például fűszerként.
  • A friss gombát ajánlott 24 órán belül elfogyasztani, vagy a feldolgozásukat megkezdeni.
  • Hogyan kell elkerülni a gombamérgezést


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Zserbó