Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Gesztenyét sütni

114 bájt törölve, 2016. október 25., 08:10
Tippek
=== Platnin, lángon sütve ===
# Egy éles késsel több vágást is ejts a gesztenye héjáthéján.
# A gázlángra tégy egy vaslapot (platnit), vagy egy régi, rossz tepsit, serpenyőt, esetleg egy olyan lábost, amit nem sajnálsz (a sok hőtől meg fog feketedni a tepsi és a lábos alja).
# Szórd bele a gesztenyét úgy, hogy egy rétegben, egymás mellett legyenek a szemek.
=== Sütőben sütve ===
# Tedd a gesztenyét egy nagy tálba, engedj rá vizet. Ha száraz volt, áztasd így egy-két órát. # Ami feljön a víz tetejére, nagy valószínűséggel romlott, ezért jobb kidobni.# A gesztenye jó gesztenyék héját vagdosd be egy éles késsel.# Ha van A bevagdosott gesztenyét rakd vissza a tálba, önts időmeleg vizet, akkor áztasd be pár órára langyos vízbe a szemeketés puhítsd így 10 percig.# Melegítsd Ezalatt melegítsd elő a sütőt 200 fokra.# Rakd a gesztenyét egy tepsibe , takard le alufóliával, és tedd a forró sütőbe.# Ha nem volt korábban idő 20 perc sütés után távolítsd el az alufóliát, és forgasd át a gesztenye beáztatásáragesztenyéket, akkor önts a tepsibe egy kevés (fél-egy deciliter) vizet.# Sütés közben többször is rázd meg hogy egyenletesen süljenek, majd told vissza a tepsit, hogy a gesztenyék átforduljanak és minden oldalról egyenletesen átsüljeneksütőbe.# 30További 10-40 15 perc után vedd ki a sült gesztenyét a sütőből. Amikor jó, akkor nagyon finom illatot áraszt, és a vágások mentén szétnyílik a héja.
== Tippek ==
* Ha tepsiben sütöd a gesztenyét, tegyél az aljára alufóliát vagy sütőpapírt, mert a gesztenye fekete foltot hagyhat a fémen.
* A kész sült gesztenyét csomagold be tiszta konyharuhába, hogy ne száradjon ki és tovább maradjon meleg.
* A sült gesztenyét még melegen érdemes megpucolni – ha kihűl, a belső, barna héja rátapad a húsra, ami csökkenti az élvezeti értéket.
* Ha friss a gesztenyeVan, nem kell beáztatni, elég, ha csak egy kevés vizet spriccelsz a szemekre. Érdemes azonban alufóliával is letakarni a tepsit. 20 perc sütés után távolítsd el az alufóliát, de még egy kicsit anélkül is süsd tovább a gesztenyéket.* Más aki áztatás helyett egy nagy tálba teszi a gesztenyéket, vizet önt rá, majd 8-10 percig a mikrohullámú sütőben melegíti.* Ha beáztatod a gesztenyét, akkor azokat a szemeket, amelyek feljönnek a víz tetejére, érdemes kidobni – ezek nagy valószínűséggel kukacosak.* Ha több gesztenyét veszel, és nem sütöd meg egyszerre, akkor a nyers termést hűvös, de jól szellőző helyen (pl. kamrában, egy vesszőkosárban) tartsd. Ha meleg helyre teszed, hamar kiszárad, ha pedig nem szellőzik, könnyen megrohad, megpenészedik.
== Figyelmeztetések ==
** fényes héjú legyen,
** ne legyen lyukas (ekkor ugyanis biztosan kukacos),
** kemény legyen - ha össze tudod nyomni, biztosan rossz,** legyen súlya - ha nagyon könnyű, akkor már száraz a belseje, és sütés után kemény lesz.
== Amire szükséged lehet ==
1 100
szerkesztés