Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Gesztenyét sütni szerkesztése

Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.

A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat A te változatod
18. sor: 18. sor:
 
=== Sütőben sütve ===
 
=== Sütőben sütve ===
  
# Tedd a gesztenyét egy nagy tálba, engedj rá vizet. Ha száraz volt, áztasd így egy-két órát.
+
# A gesztenye héját vagdosd be egy éles késsel.
# Ami feljön a víz tetejére, nagy valószínűséggel romlott, ezért jobb kidobni.
+
# Ha van idő, akkor áztasd be pár órára langyos vízbe a szemeket.
# A jó gesztenyék héját vagdosd be egy éles késsel.
+
# Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
# A bevagdosott gesztenyét rakd vissza a tálba, önts meleg vizet, és puhítsd így 10 percig.
+
# Rakd a gesztenyét egy tepsibe és tedd a sütőbe.
# Ezalatt melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
+
# Ha nem volt korábban idő a gesztenye beáztatására, akkor önts a tepsibe egy kevés (fél-egy deciliter) vizet.
# Rakd a gesztenyét egy tepsibe, takard le alufóliával, és tedd a forró sütőbe.
+
# Sütés közben többször is rázd meg a tepsit, hogy a gesztenyék átforduljanak és minden oldalról egyenletesen átsüljenek.
# 20 perc sütés után távolítsd el az alufóliát, és forgasd át a gesztenyéket, hogy egyenletesen süljenek, majd told vissza a tepsit a sütőbe.
+
# 30-40 perc után vedd ki a sült gesztenyét a sütőből. Amikor jó, akkor nagyon finom illatot áraszt, és a vágások mentén szétnyílik a héja.
# További 10-15 perc után vedd ki a sült gesztenyét a sütőből. Amikor jó, akkor nagyon finom illatot áraszt, és a vágások mentén szétnyílik a héja.
 
  
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==
  
* Ha tepsiben sütöd a gesztenyét, tegyél az aljára alufóliát vagy sütőpapírt, mert a gesztenye fekete foltot hagyhat a fémen.
 
 
* A kész sült gesztenyét csomagold be tiszta konyharuhába, hogy ne száradjon ki és tovább maradjon meleg.
 
* A kész sült gesztenyét csomagold be tiszta konyharuhába, hogy ne száradjon ki és tovább maradjon meleg.
 
* A sült gesztenyét még melegen érdemes megpucolni – ha kihűl, a belső, barna héja rátapad a húsra, ami csökkenti az élvezeti értéket.
 
* A sült gesztenyét még melegen érdemes megpucolni – ha kihűl, a belső, barna héja rátapad a húsra, ami csökkenti az élvezeti értéket.
* Van, aki áztatás helyett egy nagy tálba teszi a gesztenyéket, vizet önt rá, majd 8-10 percig a mikrohullámú sütőben melegíti.
+
* Ha friss a gesztenye, nem kell beáztatni, elég, ha csak egy kevés vizet spriccelsz a szemekre. Érdemes azonban alufóliával is letakarni a tepsit. 20 perc sütés után távolítsd el az alufóliát, de még egy kicsit anélkül is süsd tovább a gesztenyéket.
* Ha több gesztenyét veszel, és nem sütöd meg egyszerre, akkor a nyers termést hűvös, de jól szellőző helyen (pl. kamrában, egy vesszőkosárban) tartsd. Ha meleg helyre teszed, hamar kiszárad, ha pedig nem szellőzik, könnyen megrohad, megpenészedik.
+
* Más áztatás helyett egy nagy tálba teszi a gesztenyéket, vizet önt rá, majd 8-10 percig a mikrohullámú sütőben melegíti.
 +
* Ha beáztatod a gesztenyét, akkor azokat a szemeket, amelyek feljönnek a víz tetejére, érdemes kidobni – ezek nagy valószínűséggel kukacosak.
 +
* Ha több gesztenyét veszel, és nem sütöd meg egyszerre, akkor a nyers termést hűvös, de jól szellőző helyen (pl. kamrában, egy vesszőkosárban) tartsd. Ha meleg helyre teszed, hamar kiszárad, ha pedig nem szellőzik, könnyen megrohad, megpenészedik.  
  
 
== Figyelmeztetések ==
 
== Figyelmeztetések ==
41. sor: 41. sor:
 
** fényes héjú legyen,
 
** fényes héjú legyen,
 
** ne legyen lyukas (ekkor ugyanis biztosan kukacos),
 
** ne legyen lyukas (ekkor ugyanis biztosan kukacos),
** kemény legyen - ha össze tudod nyomni, biztosan rossz,
+
** kemény legyen ha össze tudod nyomni, biztosan rossz,
** legyen súlya - ha nagyon könnyű, akkor már száraz a belseje, és sütés után kemény lesz.
+
** legyen súlya ha nagyon könnyű, akkor már száraz a belseje, és sütés után kemény lesz.
  
 
== Amire szükséged lehet ==
 
== Amire szükséged lehet ==
60. sor: 60. sor:
 
* [http://velvet.hu/blogok/tejbenvajban/2009/10/20/a_gesztenyesutesre_szuletni_kell/ A gesztenyesütésre születni kell? Különböző módszerek a Velveten]
 
* [http://velvet.hu/blogok/tejbenvajban/2009/10/20/a_gesztenyesutesre_szuletni_kell/ A gesztenyesütésre születni kell? Különböző módszerek a Velveten]
 
* [http://szepsegtar.blogspot.com/2009/11/otthoni-gesztenyesutes.html Otthoni gesztenyesütés]
 
* [http://szepsegtar.blogspot.com/2009/11/otthoni-gesztenyesutes.html Otthoni gesztenyesütés]
 
[[Kategória:Étel-ital]]
 

Vedd figyelembe, hogy a Hogyankell.hu wikin végzett összes módosítást szerkeszthetik, módosíthatják vagy eltávolíthatják más szerkesztők. Ha nem akarod, hogy az írásodat módosítsák, akkor ne küldd be.
Azt is megígéred, hogy ezt magadtól írtad, vagy egy közkincsből vagy más szabad forrásból másoltad (lásd a(z) Hogyankell.hu:Szerzői jogok lapot a részletekért). NE KÜLDJ BE JOGVÉDETT MUNKÁT ENGEDÉLY NÉLKÜL!

Kategóriák kiválasztása:

A lap szerkesztéséhez kérlek válaszolj az alábbi kérdésre (további információk):

Mégse Szerkesztési segítség (új ablakban nyílik meg)
A lap eredeti címe: „https://hogyankell.hu/Gesztenyét_sütni