Gesztenyét sütni szerkesztése
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
23. sor: | 23. sor: | ||
# A bevagdosott gesztenyét rakd vissza a tálba, önts rá meleg vizet, és puhítsd így 10 percig. | # A bevagdosott gesztenyét rakd vissza a tálba, önts rá meleg vizet, és puhítsd így 10 percig. | ||
# Ezalatt melegítsd elő a sütőt 200 fokra. | # Ezalatt melegítsd elő a sütőt 200 fokra. | ||
− | # Rakd a gesztenyét egy tepsibe | + | # Rakd a gesztenyét egy tepsibe és tedd a forró sütőbe. |
− | # | + | # Sütés közben többször is rázd meg a tepsit, hogy a gesztenyék átforduljanak és minden oldalról egyenletesen átsüljenek. |
− | # | + | # Kb. 30 perc után vedd ki a sült gesztenyét a sütőből. Amikor jó, akkor nagyon finom illatot áraszt, és a vágások mentén szétnyílik a héja. |
== Tippek == | == Tippek == | ||
− | |||
* A kész sült gesztenyét csomagold be tiszta konyharuhába, hogy ne száradjon ki és tovább maradjon meleg. | * A kész sült gesztenyét csomagold be tiszta konyharuhába, hogy ne száradjon ki és tovább maradjon meleg. | ||
* A sült gesztenyét még melegen érdemes megpucolni – ha kihűl, a belső, barna héja rátapad a húsra, ami csökkenti az élvezeti értéket. | * A sült gesztenyét még melegen érdemes megpucolni – ha kihűl, a belső, barna héja rátapad a húsra, ami csökkenti az élvezeti értéket. | ||
− | * | + | * Ha friss a gesztenye, nem kell beáztatni, elég, ha csak egy kevés vizet spriccelsz a szemekre. Érdemes azonban alufóliával is letakarni a tepsit. 20 perc sütés után távolítsd el az alufóliát, de még egy kicsit anélkül is süsd tovább a gesztenyéket. |
− | * Ha több gesztenyét veszel, és nem sütöd meg egyszerre, akkor a nyers termést hűvös, de jól szellőző helyen (pl. kamrában, egy vesszőkosárban) tartsd. Ha meleg helyre teszed, hamar kiszárad, ha pedig nem szellőzik, könnyen megrohad, megpenészedik. | + | * Más áztatás helyett egy nagy tálba teszi a gesztenyéket, vizet önt rá, majd 8-10 percig a mikrohullámú sütőben melegíti. |
+ | * Ha beáztatod a gesztenyét, akkor azokat a szemeket, amelyek feljönnek a víz tetejére, érdemes kidobni – ezek nagy valószínűséggel kukacosak. | ||
+ | * Ha több gesztenyét veszel, és nem sütöd meg egyszerre, akkor a nyers termést hűvös, de jól szellőző helyen (pl. kamrában, egy vesszőkosárban) tartsd. Ha meleg helyre teszed, hamar kiszárad, ha pedig nem szellőzik, könnyen megrohad, megpenészedik. | ||
== Figyelmeztetések == | == Figyelmeztetések == | ||
60. sor: | 61. sor: | ||
* [http://velvet.hu/blogok/tejbenvajban/2009/10/20/a_gesztenyesutesre_szuletni_kell/ A gesztenyesütésre születni kell? Különböző módszerek a Velveten] | * [http://velvet.hu/blogok/tejbenvajban/2009/10/20/a_gesztenyesutesre_szuletni_kell/ A gesztenyesütésre születni kell? Különböző módszerek a Velveten] | ||
* [http://szepsegtar.blogspot.com/2009/11/otthoni-gesztenyesutes.html Otthoni gesztenyesütés] | * [http://szepsegtar.blogspot.com/2009/11/otthoni-gesztenyesutes.html Otthoni gesztenyesütés] | ||
− | |||
− |