Gerslit főzni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen JViki (vitalap | szerkesztései) 2017. november 28., 11:20-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell gerslit főzni? == right|250px A gersli tulajdonképpen hántolt és méret szerint átválogatott árpa – innen származik má…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Hogyan kell gerslit főzni?

Biciklizni.jpg

A gersli tulajdonképpen hántolt és méret szerint átválogatott árpa – innen származik másik elnevezése, az árpagyöngy. Hagyományosan köretként fogyasztották, illetve a töltött káposztába vagy a sóletbe tették. Mivel ebben a gabonafélében van a legtöbb nyomelem, a vércukor- vagy koleszterinproblémákkal küzdőknek különösen ajánlott a fogyasztása, de az emésztésre is kedvező hatással van. Az alábbiakban a gersli főzésével kapcsolatos alapvető tudnivalók mellett néhány receptet is ajánlunk.

Lépések

  1. Mérj ki annyi gerslit, amennyit el akarsz készíteni! (Ehhez akár egy poharat is használhatsz, a lényeg, hogy lásd majd az arányokat.)
  2. Öntsd át a gerslit egy szűrőbe, és folyó víz alatt alaposan öblítsd át!
  3. Áztasd be a gerslit néhány órára! (Erre a lépésre akkor van igazán szükség, ha a gerslit külön készíted el, például köretnek. Ha olyan főételbe teszed, amelyet egyébként is órákig főznél – ilyen például a sólet – akkor nem muszáj külön beáztatni az árpagyöngyöt.)
  4. A megfelelő előkészítés után kezdd el főzni a gerslit kétszeres mennyiségű vízben!
  5. Ízesítsd a gerslit: a zellerzöld, a lestyán és más leveszöldségek jól illenek hozzá. Ha van, víz helyett zöldség alaplevet is használhatsz. Egy pár szelet szárított gombát vagy kevés gombaport is adhatsz hozzá, ez még jobban kiemeli az ízét.
  6. Főzd kb. 40 percig!
  7. A kész gerslit a rizshez hasonlóan fogyaszthatod (csak hosszabb elkészítési idővel kell számolni).

Tippek

  • Gersli rizottó készítése: 20 dkg gerslit készíts elő a fent leírt módon (öblítés, áztatás). Egy kevés vajon párolj meg 1 közepes fej, apróra vágott vöröshagymát és 2 gerezd aprított fokhagymát. Öntsd rá a beáztatott, majd leszűrt árpagyöngyöt, és keverd át, hogy a szemeket bevonja a zsiradék. Önts rá 1 dl száraz fehérbort, és hagyd így pár percig, amíg az alkohol elpárolog. Ha teheted, fűszerezd egy kevés szárított gombával vagy gombaporral. Ezután adj hozzá 0,5 liter langyos húslevest, fedd le, és néhányszor megkeverve alacsony lángon főzd kb. 25 percig. Ezután adj hozzá még 0,5 liter húslevet, és főzd további 15 percig, amíg a gersli megpuhul, de kellemesen harapható marad.
  • Babos-füstölt húsos gersli: A gerslit mosd át, majd tedd olyan sütőedénybe, amelynek fedele is van (tepsi, jénai vagy római tál, cserépedény stb.). Tegyél mellé babot és kisebb darabokra vágott füstölt húst (tarját, csülköt), majd ízesítsd babérlevéllel, fokhagymával. Öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje az ételt, majd tedd a sütőbe. Alacsony fokozaton süsd addig, amíg minden megpuhul – kb. 3 órát.

Amire szükséged lehet

  • Gersli vagy árpagyöngy – a legtöbb nagyobb élelmiszerboltban beszerezhető
  • Az ízesítéshez leveszöldségek, zöldségleves vagy húsleves, esetleg egy kevés szárított gomba/gombapor

Figyelmeztetések

  • A gersli íze sokkal karakteresebb, mint a sima rizsé; kicsit diós aromája van. Ha félünk tőle, először párolt zöldségekkel keverve készítsünk belőle köretet, ne önmagában.

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki