Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Fagyasztani

A lap korábbi változatát látod, amilyen BoglarkaS (vitalap | szerkesztései) 2015. január 16., 15:45-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Szerkesztés Hogyan kell fagyasztani?

Fagyasztas.jpg

Bár a frissen elkészült ételnél nincs jobb, mégis, ha túlméreteztük az ételadagot, vagy váratlanul nagyobb mennyiségű ételt kapunk, érdemes megőrizni szűkösebb időkre. A fagyasztóba tárolva hosszú ideig megőrizheted az értékes falatokat, hogy aztán egy alkalmas pillanatban örömmel fogyaszthasd. De hogyan is lehet okosan kihasználni a fagyasztó adta lehetőségeket?

Szerkesztés Lépések

  1. A baktériumok elszaporodásának megelőzése érdekében minél hamarabb fagyassz le mindent, amit tárolni szeretnél.
  2. A tároláshoz légmentesen záró edényt vagy zacskót használj.
  3. Mindent, amit beteszel a hűtőbe, címkézz meg. A címkén szerepeljen a fagyasztás dátuma, a csomag tartalma, esetleg az adagok száma.
  4. Ha folyékony vagy félig folyékony ételeket fagyasztasz le, akkor tedd lehetővé a tágulást, hagy egy ki helyet a tároló edény pereme alatt.
  5. Vizesen ne fagyassz le semmit, mert jegesedést okozhat.
  6. Gyümölcsöket kisebb edényekbe, dobozokba érdemes tárolni, fagyasztani.
  7. A húsokat minden mennyiségben fagyaszthatod. Érdemes felhasználásuk szerint csoportosítva elrakni a fagyasztóba. Szeletelve is tárolhatod, minden szelet közé fóliát helyezve.
  8. Tejtermékek közül legjobban a vaj és a sajtok fagyaszthatók.
  9. Zöldségféléket szintén aprítva, megtisztítva, felhasználásuk szerint érdemes csomagolnod.
  10. Kész és félkész ételek, piskóták is kiválóan tartósíthatóak fagyasztással.
  11. Halak esetében minél nagyobb a hal olaj tartalma, annál nehezebben fagyasztható. Egy soványabb húsú hal, például a harcsa 6 hónapig is eláll, míg egy olajosabb húsú pisztrángot 3 hónapon belül el kell fogyasztani.
  • Szinte minden élelmiszer fagyasztható!
  • Érdemes egy leltárt vezetned a fagyasztóban lévő élelmiszerekről, így pontosan tudod követni, hogy mi van a fagyasztóban.
  • Időnként, főleg nagyobb ünnepek előtt érdemes kiüríteni a fagyasztót, hogy az új ételek számára helyet tudj készíteni.
  • Ha a szezon előtt készítesz el egy ételt, még olcsóbban is ki tudod hozni, pl. a bejgli esetében.
  • Az olajos magvakat is megóvhatod az avasodástól a fagyasztással.

Szerkesztés Amire szükséged lehet

  • Fagyasztó (amennyiben lehet gyorsfagyasztó része is legyen)
  • Fagyasztani kívánt étel
  • Csomagoláshoz edény, zacskó


Szerkesztés Figyelmeztetések

  • Vannak élelmiszerek, melyek egyáltalán nem fagyaszthatók, pl.: görögdinnye, burgonya, tojás, tejföl.
  • Csak tiszta élelmiszereket fagyassz le, mert fagyasztás után már nem tudod megmosni őket.
  • Különösen a zöldségek és gyümölcsök esetében fontos, hogy gyorsfagyasztással történjen a tartósítás, mert így a kiengedés után se vesztenek állagukból és ízükből.
  • Üvegben tilos fagyasztani, mert széttörik az üveg.

Szerkesztés Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Gycsutk