Fűszerolajat készíteni szerkesztése
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
6. sor: | 6. sor: | ||
#'''Szerezzünk be szép, formás üvegeket!''' Kisebb boros- és pálinkásüvegekben, illetve díszüvegekben jól fog mutatni a fűszerekkel megbolondított olaj. | #'''Szerezzünk be szép, formás üvegeket!''' Kisebb boros- és pálinkásüvegekben, illetve díszüvegekben jól fog mutatni a fűszerekkel megbolondított olaj. | ||
− | # | + | #Vásároljunk jó minőségű olívaolajat! Mennyisége attól függ, hogy mennyi és mekkora űrtartalmú üvegekbe szeretnénk eltenni. Töltsük tele az üvegeket az olívaolajjal! |
#'''Ízesítsük fűszerekkel az olívaolajat!''' A legjobb, ha egy-egy szál/ág friss, magas illóolajtartalmú, finom aromájú zöldfűszereket (pl. rozmaring, oregánó, kakukkfű, bazsalikom) teszünk az olajba. Ha pikánsabb ízekre vágynánk, akkor fokhagymával és csilipaprikával is ízesíthetjük az olívaolajat, azonban keveset tegyünk belőlük az üvegbe, mert már kis mennyiségben is nagyon csípőssé teszik az olajat, ugyanis az erősségükért „felelős” anyag, a kapszaicin könnyen oldódik az olajban! Ezek mellett színes borsot, koriandert és mustármagot is szórhatunk az üvegekbe. [[Fájl:fuszerolaj_2.jpg|centre|300 px]] | #'''Ízesítsük fűszerekkel az olívaolajat!''' A legjobb, ha egy-egy szál/ág friss, magas illóolajtartalmú, finom aromájú zöldfűszereket (pl. rozmaring, oregánó, kakukkfű, bazsalikom) teszünk az olajba. Ha pikánsabb ízekre vágynánk, akkor fokhagymával és csilipaprikával is ízesíthetjük az olívaolajat, azonban keveset tegyünk belőlük az üvegbe, mert már kis mennyiségben is nagyon csípőssé teszik az olajat, ugyanis az erősségükért „felelős” anyag, a kapszaicin könnyen oldódik az olajban! Ezek mellett színes borsot, koriandert és mustármagot is szórhatunk az üvegekbe. [[Fájl:fuszerolaj_2.jpg|centre|300 px]] | ||
#'''Zárjuk le az üveget egy parafadugóval és hagyjuk az ízeket összeérni három-négy hétig!''' Kb. ennyi időre van szükség ahhoz, hogy az olívaolaj átvegye a fűszerek intenzív aromáját. Az elkészült fűszerolajat pácokhoz, salátákhoz és öntetetekhez használhatjuk fel. | #'''Zárjuk le az üveget egy parafadugóval és hagyjuk az ízeket összeérni három-négy hétig!''' Kb. ennyi időre van szükség ahhoz, hogy az olívaolaj átvegye a fűszerek intenzív aromáját. Az elkészült fűszerolajat pácokhoz, salátákhoz és öntetetekhez használhatjuk fel. | ||
12. sor: | 12. sor: | ||
== Tippek == | == Tippek == | ||
− | *Az olajban úszkáló fűszerek önmagukban is csodálatos látványt nyújtanak, tulajdonképpen az üveg díszei, de az üveget ki is díszíthetjük, így | + | *Az olajban úszkáló fűszerek önmagukban is csodálatos látványt nyújtanak, tulajdonképpen az üveg díszei, de az üveget ki is díszíthetjük, így ajándéknak is kiváló lehet. Néhány ötlet ehhez: |
**fessük be színes festékkel a parafadugót, | **fessük be színes festékkel a parafadugót, | ||
**kössünk egy színes masnit az üveg nyakára, | **kössünk egy színes masnit az üveg nyakára, | ||
34. sor: | 34. sor: | ||
* Saját recept, ötletek | * Saját recept, ötletek | ||
− | |||
− |