Eperdzsemet készíteni
A Hogyankell.hu wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Bya (vitalap | szerkesztései) 2013. június 4., 13:37-kor történt szerkesztése után volt. (→Hogyan kell eperdzsemet készíteni?)
Hogyan kell eperdzsemet készíteni?
Lépések
Cukorral és tartósítószer nélkül készített változat
- Mossuk meg alaposan a kiválogatott, kicsumázott epreket! Dzsemnek inkább az apró szemű eper alkalmas, mert az sokkal ízletesebb.
- Tegyük egy nagy edénybe az epret, és rétegezzük a cukorral! Érdemes letakart állapotban egy napig állni hagyni, így elkezd pépessé válni az eper, és kevesebb ideig kell majd főznünk.
- Forraljuk fel a főzetet, majd a forrástól számítva 20 percig főzzük közepes hőfokon! Miközben rotyog az eperdzsem, néha keverjük át, és ha hab képződik a tetején, akkor azt merjük le. Az eper ugyanis magas fehérje tartalmú gyümölcs, ezért főzéskor természetes, hogy hab keletkezik a főzet tetején. Ha túl darabos a dzsem, akkor turmixoljuk át a főzetet, de a dzsemnek egyébként is az a lényege, hogy gyümölcsdarabok vannak benne.
- Adagoljuk ki a megfőtt eperdzsemet jól kimosott és megszárított üvegekbe! Célszerű kisebb üvegeket választanunk, hiszen így valószínűleg előbb elfogy a megbontott dzsem, és nem kell kidobnunk a megromlott maradékot.
- Fordítsuk fejtetőre a jól lezárt üvegeket, és hagyjuk állni így őket 5-10 percig! Azért van szükség a forró üvegek felfordítására, mert így kiszorul belőlük a levegő, és így lesznek teljesen légmentesen zártak.
- Dunsztoljuk az üvegeket! A dunsztoláshoz választhatunk száraz és nedves dunsztolást. A szárazdunszt esetében párnák, takarók között hagyjuk lassan kihűlni a dzsemmel megtöltött, forró üvegeket. Nedves dunsztolásnál egy vízzel félig feltöltött edénybe helyezzük az üvegeket, majd lassan melegítjük a vizet, és a dzsem sűrűségétől függően néhány percig forraljuk. Ha rongyokba tekerjük az üvegeket, akkor megakadályozzuk, hogy összekoccanjanak és eltörjenek.
- Tegyük a helyükre eperdzsemeket! A legjobb hideg éléskamrában tárolni őket, de a felbontott üvegeket mindig hűtőszekrényben tároljuk.
Befőzőcukorral készített változat
- Mossuk meg és csepegtessük le a gondosan átválogatott epret!
- Tegyük egy edénybe, és keverjük össze a befőzőcukorral és a citromlével!
- Forraljuk fel nagy lángon az elegyet, majd néhány percig még kevergessük!
- Töltsük üvegekbe az elkészült dzsemet, és a lezárásuk után hagyjuk őket 5 percig fejjel lefelé állni!
- Tegyük a kamra polcaira az elkészült eperdzsemet!
Dzsemfixszel készített változat
- Tisztítsuk meg alaposan az érett epreket!
- Pürésítsük a rövidebb ideig tartó főzés érdekében!
- Tegyük fel főni az eperpépet, és közben adjuk hozzá a cukrot és a citromsavat, majd folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel!
- Szórjuk bele a dzsemfixet a felforrt dzsembe, és ezzel együtt forraljuk át még egyszer!
- Tegyük üvegekbe eperdzsemet, és dunsztoljuk őket!
- Helyezzük el megfelelő helyen az eperdzsemes üvegeket!
Tippek
- Ha megfelelő minőségű befőzőszerekkel dolgozunk, akkor dunsztolásra sincs szükségünk.
- A főzés során végezzünk próbakóstolást. Ehhez egy kiskanálnyi dzsemet tegyünk tányérra, és ha az kihűlve megdermed, akkor már biztosan elkészült.
- Hogyan kell befőzni tartósítószer nélkül?
Amire szükséged lehet
- Cukorral és tartósítószer nélkül készített változathoz:
- 3 kg eper
- 1,20 dkg cukor
- Befőzőcukorral készített változathoz:
- 1250 g eper
- 2 evőkanál citromlé
- 0,5 kg befőzőcukor extra 2:1 (az ilyen befőzőcukor optimális arányban tartalmazza a befőzéshez szükséges zselírozó anyagot és cukrot, a 2:1 arány miatt pedig csak 1250 g eperre lesz szükségünk)
- Dzsemfixszel készített változathoz:
- 60 dkg eper
- 15 dkg cukor
- 1 kávéskanál citromsav
- fél csomag dzsemfix szuper 3:1 (ilyen fajtájú dzsemfix használatával jóval kevesebb cukorra van szükség a befőzésnél, és ennek köszönhetően a dzsemek magas gyümölcstartalmúak maradnak)
Figyelmeztetések
- Mindig érett epret vásároljunk, a hibás darabokat válogassuk ki!
- Minél hamarabb készítsük el belőle a dzsemet, mert gyorsan romlani kezd!
- Ne folyóvíz alatt mossuk meg az epret, mert az erős vízsugár roncsolhatja a törékeny gyümölcsöt, amely így veszíthet levéből és aromájából!
- Gondoskodjunk az eperdzsem tetején keletkező hab eltávolításáról mielőtt üvegbe töltenénk, mert ez lerövidítheti a dzsem eltarthatóságát és színét is megváltoztathatja!
- Ügyeljünk arra a dzsem főzése közben, hogy még egy morzsa vagy egy levéldarabka se kerüljön a dzsembe, mert attól könnyen megromolhat az üvegbe töltött dzsem.
- Tároljuk hűtőszekrényben a felbontott dzsemet, mert tartósítószer hiányában könnyen megromolhat!