Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Elkészíteni az édesburgonyát

A lap korábbi változatát látod, amilyen JViki (vitalap | szerkesztései) 2017. május 18., 09:12-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell elkészíteni az édesburgonyát? == right|250px Az édesburgonya csak a nevében és megjelenésében hasonlít a krumplihoz,…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Hogyan kell elkészíteni az édesburgonyát?

Edesburgonya.jpg

Az édesburgonya csak a nevében és megjelenésében hasonlít a krumplihoz, de ugyanolyan sokoldalúan felhasználható. Két fő változata van: a lila héjúnak világos a húsa, ízében a gesztenyére hasonlít, míg a sárgásbarna héjúnak narancsszínű a húsa, és inkább a sütőtökre emlékeztet. Az édesburgonya vagy batáta gazdag antioxidánsokban, ásványi anyagokban, sőt, a többi zöldségféléhez képest viszonylag sok fehérjét tartalmaz – nem csoda, hogy Dél-Amerikában népélelmezési cikknek számít. Az édesburgonya elkészítésének csak a kreativitás szab határt, de az induláshoz adunk néhány alapreceptet.

Lépések

  1. Szerecsendiós édesburgonya-leves:
    1. 50 dkg édesburgonyát hámozz meg, vágd kockákra.
    2. Tedd edénybe, önts rá 1 evőkanál zsiradékot (vajat, olívaolajat, kókuszzsírt), pirítsd néhány percig, majd öntsd fel annyi vízzel vagy zöldség alaplével, amennyi ellepi.
    3. Egy picit sózd meg, majd főzd addig, amíg az édesburgonya megpuhul. Ekkor vedd le a tűzről, hagyd hűlni néhány percig.
    4. A megfőtt édesburgonyát botmixerrel pépesítsd.
    5. Ezután öntsd fel 1 dl tejszínnel, joghurttal, esetleg mandulatejjel, és alaposan keverd össze.
    6. Már csak a fűszerezés van hátra: szórhatsz bele őrölt szerecsendiót, vagy kipróbálhatod koriander és őrölt gyömbér kombinációjával is.
  2. Tepsiben sült édesburgonya
    1. Az édesburgonyát hámozd meg, és vágd gerezdekre vagy kockákra.
    2. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
    3. Bélelj ki egy nagy tepsit sütőpapírral, és öntsd bele az édesburgonyát úgy, hogy a darabok ne fedjék egymást.
    4. Csepegtess rá egy kevés olajat, majd forgasd át, hogy minden darabra jusson egy kevés.
    5. Told a forró sütőbe, és süsd kb. 20 percig. Akkor jó, amikor egy kicsit megpirul.
    6. Ha fel szeretnéd dobni a sült édesburgonyát, a sütés előtt szórd meg rozmaringgal, zúzott fokhagymával és parmezánnal. Egy másik lehetőség, hogy a natúr sült édesburgonyát fahéjba vagy mézeskalácsfűszerbe forgatod – így egészséges nassolnivalót készíthetsz.
  3. Édesburgonya-püré
    1. Hámozd meg az édesburgonyát, és vágd karikákra vagy kockákra (így rövidebb idő alatt megfő).
    2. Tedd egy lábosba, önts rá annyi vizet, amennyi ellepi, majd főzd addig, amíg megpuhul.
    3. Ekkor szűrd le, és még melegen törd át krumplinyomóval, aprítógéppel vagy ezek híján villával.
    4. Adj hozzá egy kevés vajat és zúzott fokhagymát, és alaposan dolgozd bele a masszába.
    5. Végül óvatosan adagolva adj hozzá tejet vagy tejszínt, amíg el nem éred a kívánt állagot.
  4. Töltött édesburgonya-hajó
    1. A sütőt melegítsd elő 200 fokra.
    2. 4 darab nagyobb édesburgonyát alaposan mosd meg, és hosszában vágj ketté.
    3. A félbevágott batátát vágott felükkel felfelé tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
    4. Nagyon vékonyan kend meg egy kis olívaolajjal, szórd meg pici sóval, majd told be a sütőbe.
    5. Amíg megpuhul, készítsd el a tölteléket. Egy serpenyőben párolj apróra vágott hagymát, fokhagymát, majd erre önts egy doboz babkonzervet Szórj rá egy kevés pirospaprikát, adj hozzá (sűrített) paradicsomot, esetleg kukoricát. Pár perc alatt főzd össze.
    6. Ha az édesburgonya megpuhult, kanalazd rá a babos keveréket, majd szórd meg reszelt sajttal, és a sütőbe visszatolva pirítsd meg egy kicsit a tetejét.
  5. Édesburgonyás rakott szelet: Ennek a finom receptnek az elkészítését korábbi cikkünkben találod.
  6. Diétás palacsinta édesburgonyából
    1. Süss meg vagy főzz puhára egy édesburgonyát (héj nélkül), majd egy villával vagy aprítógéppel pürésítsd. Ha korábbról marad natúr sült vagy főtt édesburgonyád, azt is felhasználhatod.
    2. Az édesburgonya-püréből kb. 1 bögrényit (2,5 dl, 20 dkg) dolgozz össze két egész tojással a robotgép vagy aprítógép segítségével, hogy teljesen krémes legyen.
    3. Egy serpenyőben hevíts fel egy kanál olivaolajat vagy kókuszzsírt, és önts bele egy kisebb adagot a masszából. Ha magasabbról vékony sugárban csorgatod, akkor szép formás, vastag kis palacsintákat kapsz.
    4. Pár perc után fordítsd meg a palacsintát, majd süsd meg a másik oldalát is. (Azért nem érdemes nagyobb palacsintákat sütni, mert fordításkor könnyen széteshet.)
    5. Az előző két lépést addig ismételd, amíg el nem fogy a massza.
    6. A kész palacsintákat fahéjjal megszórva tálalhatod – ha nem ragaszkodsz szigorúan a diétához, egy kis mézet is csorgathatsz rá, de az édesburgonyától enélkül is kellemes íze lesz.

Tippek

  • Édesburgonyát általában nagyobb hipermarketekben lehet vásárolni tavasztól őszig. Ha lehet, inkább közepes darabokat válassz – a nagyok néha fásak lehetnek –, és ügyelj arra is, hogy a héja feszes, sima legyen. Az édesburgonyának viszonylag nagy a nedvességtartalma, ezért a hűtőszekrény helyett inkább száraz, hűvös helyen érdemes tárolni.
  • Van lila húsú édesburgonya is, ebből különösen látványos ételeket készíthetsz.
  • Az édesburgonyából Dél-Amerikában kenyeret sütnek, keményítőt készítenek és szeszt is főznek. Egyes receptekhez fiatal hajtásait vagy virágait is felhasználják. Az édesburgonya egyébként dísznövényként is találkozhatunk, erre a célra nemesített fajtáit gyakran „azték borostyán” néven forgalmazzák.

Amire szükséged lehet

  • Édesburgonya, más néven batáta
  • A fenti recepteknél felsorolt hozzávalók
  • Egy kis kreativitás és kísérletező kedv

Figyelmeztetések

  • Az édesburgonya kalória- és szénhidrát-tartalma a „hétköznapi” burgonyáéhoz hasonló, de az édesburgonya több természetes cukrot tartalmaz, így a vércukorszintet is jobban megemeli. Ez főleg akkor fontos, ha sósan, köretként fogyasztjuk! Édességek készítésénél viszont előnyt jelent természetesen édes íze, amellyel kiválthatjuk a porcukrot, kristálycukrot.

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki