https://hogyankell.hu/index.php?title=Elk%C3%A9sz%C3%ADteni_a_cs%C3%BClk%C3%B6t_p%C3%A9kn%C3%A9_m%C3%B3dra&feed=atom&action=historyElkészíteni a csülköt pékné módra - Laptörténet2024-03-28T23:52:07ZAz oldal laptörténete a wikibenMediaWiki 1.31.16https://hogyankell.hu/index.php?title=Elk%C3%A9sz%C3%ADteni_a_cs%C3%BClk%C3%B6t_p%C3%A9kn%C3%A9_m%C3%B3dra&diff=5878&oldid=prevKiscsillag: /* Hogyan kell elkészíteni a csülköt pékné módra? */2012-10-24T14:04:22Z<p><span dir="auto"><span class="autocomment">Hogyan kell elkészíteni a csülköt pékné módra?</span></span></p>
<table class="diff diff-contentalign-left" data-mw="interface">
<col class="diff-marker" />
<col class="diff-content" />
<col class="diff-marker" />
<col class="diff-content" />
<tr class="diff-title" lang="hu">
<td colspan="2" style="background-color: #fff; color: #222; text-align: center;">← Régebbi változat</td>
<td colspan="2" style="background-color: #fff; color: #222; text-align: center;">A lap 2012. október 24., 14:04-kori változata</td>
</tr><tr><td colspan="2" class="diff-lineno" id="mw-diff-left-l1" >1. sor:</td>
<td colspan="2" class="diff-lineno">1. sor:</td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f8f9fa; color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #eaecf0; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>== Hogyan kell elkészíteni a csülköt pékné módra? ==</div></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f8f9fa; color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #eaecf0; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>== Hogyan kell elkészíteni a csülköt pékné módra? ==</div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f8f9fa; color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #eaecf0; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f8f9fa; color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #eaecf0; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'>−</td><td style="color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #ffe49c; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>A legenda szerint a pékné reggel, a kenyérsütés után tette a még forró kemencébe cseréptálban a csülköt a hagymával és a krumplival, majd amíg a pék délelőtt aludt, lassan elkészült a laktató ebéd, úgy, hogy a kemencét sem kellett újra felfűteni. Kényelmes és takarékos megoldás.</div></td><td class='diff-marker'>+</td><td style="color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #a3d3ff; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div><ins class="diffchange diffchange-inline">[[Fájl:Csülök.jpg|right|http://szilvaszemmel.blogspot.hu/2012/09/csulok-pekne-modra-ahogy-szilva-suti.html]]</ins>A legenda szerint a pékné reggel, a kenyérsütés után tette a még forró kemencébe cseréptálban a csülköt a hagymával és a krumplival, majd amíg a pék délelőtt aludt, lassan elkészült a laktató ebéd, úgy, hogy a kemencét sem kellett újra felfűteni. Kényelmes és takarékos megoldás.</div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f8f9fa; color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #eaecf0; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>Ha nincs kemencénk, az elektromos tűzhely is megteszi, és ha nem akarjuk egész délelőtt figyelgetni, mi történik a sütőben, akkor előfőzhetjük a csülköt.</div></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f8f9fa; color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #eaecf0; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"><div>Ha nincs kemencénk, az elektromos tűzhely is megteszi, és ha nem akarjuk egész délelőtt figyelgetni, mi történik a sütőben, akkor előfőzhetjük a csülköt.</div></td></tr>
<tr><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f8f9fa; color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #eaecf0; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td><td class='diff-marker'> </td><td style="background-color: #f8f9fa; color: #222; font-size: 88%; border-style: solid; border-width: 1px 1px 1px 4px; border-radius: 0.33em; border-color: #eaecf0; vertical-align: top; white-space: pre-wrap;"></td></tr>
</table>Kiscsillaghttps://hogyankell.hu/index.php?title=Elk%C3%A9sz%C3%ADteni_a_cs%C3%BClk%C3%B6t_p%C3%A9kn%C3%A9_m%C3%B3dra&diff=5877&oldid=prevKiscsillag: Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell elkészíteni a csülköt pékné módra? == A legenda szerint a pékné reggel, a kenyérsütés után tette a még forró kemencébe cseréptálban a cs…”2012-10-24T14:03:48Z<p>Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell elkészíteni a csülköt pékné módra? == A legenda szerint a pékné reggel, a kenyérsütés után tette a még forró kemencébe cseréptálban a cs…”</p>
<p><b>Új lap</b></p><div>== Hogyan kell elkészíteni a csülköt pékné módra? ==<br />
<br />
A legenda szerint a pékné reggel, a kenyérsütés után tette a még forró kemencébe cseréptálban a csülköt a hagymával és a krumplival, majd amíg a pék délelőtt aludt, lassan elkészült a laktató ebéd, úgy, hogy a kemencét sem kellett újra felfűteni. Kényelmes és takarékos megoldás.<br />
Ha nincs kemencénk, az elektromos tűzhely is megteszi, és ha nem akarjuk egész délelőtt figyelgetni, mi történik a sütőben, akkor előfőzhetjük a csülköt.<br />
<br />
== Lépések ==<br />
=== Hozzávalók ===<br />
* 1 nyers csülök (kb. 1,4 kg)<br />
* 1 kg krumpli<br />
* 4 fej vöröshagyma<br />
* 1 fej fokhagyma<br />
* 4 kiskanál libazsír<br />
* Só<br />
* Bors<br />
* 1 evőkanál méz<br />
* 1 dl sör<br />
=== Elkészítés ===<br />
# A csülköt kuktában egy órán át főzzük, majd a főzőlében hagyjuk kihűlni. (Babérlevél nem volt itthon, a fokhagymát meg simán kifelejtettem, így én sima, sós vízben főztem elő a csülköt.) Egy éjszakát pihentessük.<br />
# A hagymákat pucoljuk meg, a vöröshagymát robosztus szeletekre vágjuk, a fokhagymagerezdeket pedig felezzük meg.<br />
# Hámozzuk meg a krumplit, ezeket is szép nagyra szeljük, majd szórjuk bele az alufóliával bélelt tepsibe.<br />
# Sózzuk, borsozzuk, majd a közepére ültessük a félig főtt csülköt. Erre is hintsünk a sóból, borsból, és a biztonság kedvéért a tepsi négy szélére egy-egy kiskanál libazsírt is tegyünk, majd kb. 2 dl főzőlét is öntsünk rá.<br />
# Fedjük be az egészet alufóliával, és 180 fokos sütőbe toljuk, ahol 1,5 órát párolódhat.<br />
# A mézet, a sört keverjük össze még 2 dl főzőlével. A másfél óra után a csülök bőrét vagdossuk be, és kenegessük meg a mézes lével.<br />
# Ezután még toljuk vissza a sütőbe vagy fél órára.<br />
# Még két-három alkalommal újra kenjük be a sörös lével, mielőtt kivesszük a sütőből.<br />
<br />
== Tippek ==<br />
<br />
* Kiegészítésnek sörben párolt káposztát készíthetünk hozzá. Hozzávalók a sörös párolt káposztához: 20 dkg savanyú káposzta, 1 dl sör, 1 dl csülök főzőlé, 1 fej lilahagyma, olaj, bors, 1 kávéskanál "erőspista". A vékony karikára szelt lilahagymát kevés olajon pirítsuk meg, keverjük hozzá a savanyú káposztát, öntsük fel a csülök főzőlevével, majd a sörrel. Kevés borsot és erőspistát tegyünk még rá, forraljuk fel, majd fedő alatt 5 percig pároljuk.<br />
<br />
== Amire szükséged lehet ==<br />
<br />
* A fenti hozzávalók<br />
* Sütő vagy kemence<br />
<br />
== Figyelmeztetések ==<br />
<br />
* Azok, akiknek problémájuk van a koleszterinszintjükkel, inkább kerüljék a csülköt.<br />
<br />
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==<br />
<br />
* [http://szilvaszemmel.blogspot.hu/2012/09/csulok-pekne-modra-ahogy-szilva-suti.html Szilva szemmel a világ blog: Csülök pékné módra - Ahogy Szilva süti]<br />
<br />
[[Kategória:Étel-ital]]</div>Kiscsillag