Cupcaket készíteni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Bya (vitalap | szerkesztései) 2014. január 23., 14:01-kor történt szerkesztése után volt. (Hogyan kell cupcaket készíteni?)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell cupcaket készíteni?

Cupcake.jpg

A cupcake hagyományos amerikai, illetve angol desszert. Elnevezése onnan származik, hogy a régi időkben teáscsészékben mérték ki a hozzávalókat, és teáscsészékben sütötték ki ezeket az elbűvölő süteményeket. Ma már cupcakenek azt a muffin alapú édességet nevezzük, amelynek tetejére különböző ízű habot vagy krémet tesznek, és ezt díszítik színes cukorkákkal, ehető gyöngyökkel, gumicukrokkal, mázzal, gyümölcsdarabokkal, csokireszelékkel, vagy kisebb marcipánfigurákkal. Ezek a bájos – tündértortaként is ismert – sütemények egyszerre ingerei a szemnek és a szájnak. Elkészítésüknek csak a fantázia és a kreativitás tud határt szabni.

[szerkesztés] Lépések

  1. Süssünk muffint! Számos muffin recepttel találkozhatunk, magát az alapreceptet is sokféleképpen variálhatjuk, egészíthetjük ki egyéb hozzávalókkal. A tészta elkészítéséhez 18 dkg megolvasztott vajat keverjünk össze 18 dkg cukorral és fél csomag vaníliás cukorral, majd adjunk hozzá 3 felütött tojást. Kézi habverővel keverjük mindezt simára, és folyamatosan szórjunk hozzá 18 dkg lisztet és fél csomag sütőport. A simára kevert tésztához ennél a lépésnél adhatunk további, ízlés szerinti hozzávalókat. Egy evőkanál segítségével adagoljuk muffin sütőbe a tésztát, és előmelegített sütőben 170°C-on, 20-25 percig süssük.
  2. Keverjünk habot vagy krémet! Felvert tojásfehérjéből, vagy tejszínből készíthetünk habot, de vajas krémet is tehetünk a tetejére. Az alapkrémhez keverjünk habosra 15 dkg olvasztott vajat 25 dkg porcukor egy részével, majd adjunk hozzá egy evőkanál vizet, és alaposan keverjük el, közben dolgozzuk hozzá a porcukor másik felét is. Az alapkrémet színezhetjük természetes anyagokkal (például: kakaóporral, céklalével), vagy ételfestékekkel. Készíthetünk például narancsos-gyömbéres krémet is, amely jól illik egy csokis tésztájú muffinhoz. Ehhez vízgőz felett olvasszunk fel 15 dkg étcsokoládét, keverjünk hozzá 7 evőkanál olvasztott vajat, 2 evőkanál cukor nélküli kakaóport, egy kis reszelt gyömbért és egy narancs lereszelt héját.
  3. Díszítsük ki a muffinokat! A habot vagy a kihűlt krémet kanalazzuk habzsákba, és nyomjuk az előre megsütött muffinok tetejére. Különböző nyomófejek és mozdulatok segítségével a hab, illetve a krém változatos formákban (például hullámoson) terülhet el a sütemények tetején. Ezek után szabadjára engedhetjük a fantáziánkat, és az ízlésünknek vagy az alkalomnak megfelelően (például születésnap, karácsony) színes cukorkákkal, ehető gyöngyökkel, gumicukrokkal, mázzal, gyümölcsdarabokkal, csokireszelékkel, vagy kisebb marcipánfigurákkal díszíthetjük ki a muffinok tetejét, és máris készek a bájos cupcake-ek.

[szerkesztés] Tippek

  • A cupcake minden alkalomra kiváló sütemény, mindig az adott ünnep hangulatához illeszkedve díszíthetjük ki.
  • Szakboltokban beszerezhetünk olyan eszközöket, amelyek segítségével mi magunk szúrhatunk ki például marcipánlapokból kisebb virágokat, szíveket vagy macikat.
  • Ajándéknak is kiváló a cupcake. Átadhatjuk például dobozban, vagy szalagból masnit köthetünk a muffin papírba "csomagolt" cupcake-re.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • muffinhoz szükséges hozzávalók
  • habhoz, krémhez szükséges hozzávalók
  • keverőtálak
  • robotgép vagy habverő
  • muffin sütő
  • muffin papír
  • díszítéshez szükséges anyagok
  • fantázia

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • A sütési hőmérséklet és emiatt a sütési idő sütőként eltérhet!
  • Ha tojásfehérjéből készítjük a habot, akkor tartsuk szem előtt, hogy azt nem mindenki szereti, és a fogyaszthatósága is hamarabb lejár!
  • Ha pedig tejszínhabot fújjunk a muffin tetejére, akkor az könnyen összeeshet, elolvadhat!


[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Néhány ötlet a díszítéshez

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya, JViki