Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Cukrászkrémet készíteni

Hogyan kell cukrászkrémet készíteni?

Creme.jpg

A krémes süteményeket sokan szeretik, ám elkészítésük sokszor nehézségekbe ütközik. A „profik” által használt cukrászkrém sok édesség alapanyaga lehet, főleg, hogy nagyon jól variálható különböző alapanyagokkal, mint például csokoládéval, kávéval, gyümölccsel, vagy akár olajos magvakkal. Ennek a tojás alapú krémnek (idegen szóval créme pátissiére) a legegyszerűbb elkészítési módjait mutatjuk be.

Lépések

  1. Alap cukrászkrém
    1. Hozzávalók: 5 tojássárgája, 2,5 dl tej, 3 dkg étkezési keményítő, 2 dl habtejszín, 5 dkg cukor, 1 rúd vanília
    2. Elkészítés: A tojássárgájákat kézi habverővel simára keverjük kevés tejjel, valamint a keményítővel. A tejszínt, cukrot, és a vaníliarúd kikapart magjait a maradék tejhez adjuk és felforraljuk, majd besűrítjük a keményítős keverékkel. További használata előtt várjuk meg, míg kihűl!
  2. Csokoládés cukrászkrém
    1. Hozzávalók: 1 adag cukrászkrém az 1. pontban ismertetettek szerint, 10-15 dkg csokoládé (tetszés szerint ét-, tej-, vagy fehércsokoládé) olvasztva
    2. Elkészítés: Gőz felett megolvasztjuk a csokoládét, majd szobahőmérsékletűre hűtjük. Végül hozzáadjuk az alap cukrászkrémhez és jól elkeverjük.
  3. Kávés cukrászkrém
    1. Hozzávalók: 1 adag cukrászkrém az 1. pontban ismertetettek szerint, 1 dupla presszókávé (körülbelül fél deciliter), 1 kávéskanál őrült kávé
    2. Elkészítés: Lefőzzük a presszókávét, és megvárjuk, míg teljesen kihűl. Ez után az őrölt kávéval együtt hozzáadjuk az alap cukrászkrémhez.
  4. Gyümölcsös cukrászkrém
    1. Hozzávalók: 1 adag cukrászkrém az 1. pontban ismertetettek szerint, 10-15 dkg gyümölcs (például eper, málna, áfonya, szeder, ribizli, …)
    2. Elkészítés: A gyümölcsöt szűrőn áttörjük, hogy a magjai ne legyenek benne, így kapjuk a gyümölcsvelőt. A kihűlt alap cukrászkrémhez adjuk, majd jól elkeverjük.
  5. Cukrászkrém olajos magvakkal
    1. Hozzávalók: 1 adag cukrászkrém az 1. pontban ismertetettek szerint, 10 dkg dió/mandula/mogyoró (tetszés szerint)
    2. Elkészítés: Az olajos magvakat száraz serpenyőben megpirítjuk, majd ledaráljuk. A kihűlt alap cukrászkrémhez adjuk és jól elkeverjük.

Tippek

  • Az alap cukrászkrémet variálhatjuk még kakaóval, marcipánnal, de tovább dúsítható például felvert tejszínhabbal, vagy vajjal is.
  • A keményítő nélkül készített változatot angolkrémnek nevezzük, ami pohárkrémek, sodók, fagylaltok alapja lehet hígabb állaga miatt.

Amire szükséged lehet

  • A recept hozzávalói
  • Habverő
  • Konyhai edények
  • Türelem

Figyelmeztetések

  • Forralásnál, gőz fölött olvasztásnál vigyázzunk, nehogy égési sérüléseket szerezzünk!

Kapcsolódó források, hivatkozások

  • Nők Lapja Konyha – Desszert különkiadás: 2017/1, IV. évfolyam, 1. szám

Az oldal szerzői

JViki