Csillagpiramist sütni

Innen: Hogyankell.hu

Hogyan kell csillagpiramist sütni?

Csillagpiramis.jpg

Múlt év Karácsonyára sütöttem. Mindenkinek nagyon ízlett. Az idén is az ünnepi asztalon lesz a helye.


Lépések

  1. Az omlós tésztához a felsorolt hozzávalókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 1-2 órát pihentetjük.
  2. Sütőpapírral kibélelünk 3 nagy tepsit.
  3. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
  4. A tésztát lisztezett munkalapon 2 mm vastagra kinyújtjuk, 3 különböző méretű, de azonos rajzolatú csillagformával kiszúrjuk.
  5. A tepsikbe rakosgatjuk, és 20 percre hidegre tesszük. (A hulladékot összegyúrjuk, lehűtjük, újraformázzuk.)
  6. Középső bordamagasságon 15 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
  7. A lekvárt (ha magok vannak benne, szitakanálban áttörjük) mélyhűtőtasakba szedjük, amelynek egyik csücskét levágjuk. Egy-egy pötty lekvárt nyomunk a legnagyobb csillag közepére, ráhelyezzük a kisebb csillagot, majd ismét lekvár, végül a legkisebb csillag és egy pötty lekvár következik. A csillagokat mindig egy kicsit elfordítjuk.
  8. Hagyjuk megszikkadni a lekvárt, végül meghintjük a piramisok tetejét porcukorral.
  9. Sütőpapírral rétegezve, jól záródó fém- vagy műanyag dobozban 3-4 hétig eltartható.

Tippek

  • Más ízű lekvárral is összeragasztható.

Amire szükséged lehet

  • Az omlós tésztához:
    • 30 dkg liszt
    • 15 dkg lágy vaj vagy margarin
    • 7-8 dkg porcukor
    • 1 tasak vaníliás cukor
    • 1 csipet só
    • 1 evőkanál rum
    • 1 db tojás
    • 15 dkg darált dió
  • A töltelékhez és a díszítéshez:
    • 20 dkg ribizli- vagy málnalekvár
    • 1 evőkanál porcukor

Figyelmeztetések

  • Vigyázzunk, hogy ne süssük túl a tésztát, nehogy megégjen!

Kapcsolódó források, hivatkozások

Vass Lászlóné pályázata a Hogyankell.hu karácsonyi receptversenyére

Az oldal szerzői

Bya