Croissantot készíteni szerkesztése
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
1. sor: | 1. sor: | ||
− | + | Szeretnéd francia reggelivel meglepni szeretteidet, de eddig még nem volt merszed belevágni? Az igazi francia croissant kicsi és kellőképpen vajas. Habár elkészítése rendkívül időigényes, bőven megéri az idő- és energiaráfordítást! Teremts igazi francia hangulatot otthonodban! | |
+ | |||
[[Fájl:Croissant.jpg|right|250px]] | [[Fájl:Croissant.jpg|right|250px]] | ||
− | |||
== Lépések == | == Lépések == | ||
16. sor: | 16. sor: | ||
# Öntsd a tejet egy nagy keverőtálba, adj hozzá két evőkanál cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Alaposan keverd össze, nagyjából 10 perc elteltével ellenőrizd, hogy az élesztő kellőképpen felfutott-e. | # Öntsd a tejet egy nagy keverőtálba, adj hozzá két evőkanál cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Alaposan keverd össze, nagyjából 10 perc elteltével ellenőrizd, hogy az élesztő kellőképpen felfutott-e. | ||
# Amint azt tapasztalod, hogy térfogata megnőtt, teteje pedig habossá vált, add hozzá a sót, lisztet, vizet, maradék cukrot, és jól dolgozd össze! | # Amint azt tapasztalod, hogy térfogata megnőtt, teteje pedig habossá vált, add hozzá a sót, lisztet, vizet, maradék cukrot, és jól dolgozd össze! | ||
− | # 10 perc elteltével 5 dkg olvasztott vajat adj hozzá, és folytasd a dagasztást! Amikor a tészta fényessé válik, majd ledobja az edény falát, takard le egy konyhai kendővel! Pihentesd egy óra hosszat meleg helyen, amíg nagyjából | + | # 10 perc elteltével 5 dkg olvasztott vajat adj hozzá, és folytasd a dagasztást! Amikor a tészta fényessé válik, majd ledobja az edény falát, takard le egy konyhai kendővel! Pihentesd egy óra hosszat meleg helyen, amíg nagyjából duplájára nem duzzad a tésztád. |
# Egy óra elteltével rakd alaposan megkelt tésztádat egy lisztezett gyúrótáblára! Átgyúrást követően vágd fel 8 egyenlő részre, majd formázz kisebb cipókat! | # Egy óra elteltével rakd alaposan megkelt tésztádat egy lisztezett gyúrótáblára! Átgyúrást követően vágd fel 8 egyenlő részre, majd formázz kisebb cipókat! | ||
# Nyújtsd a kapott cipókat kör alakúra, majd vajazd meg őket! 20 dkg fagyos vajat oszlass szét 8 egyenlő részre, majd ezután egyenként reszeld rá a kör darabkákra az adagokat. Egészen addig folytasd, amíg a tészta és a vaj el nem fogy. Ezt követően ismét nyújtsd, majd hajtogasd egymásra a lapok rétegeit! | # Nyújtsd a kapott cipókat kör alakúra, majd vajazd meg őket! 20 dkg fagyos vajat oszlass szét 8 egyenlő részre, majd ezután egyenként reszeld rá a kör darabkákra az adagokat. Egészen addig folytasd, amíg a tészta és a vaj el nem fogy. Ezt követően ismét nyújtsd, majd hajtogasd egymásra a lapok rétegeit! | ||
52. sor: | 52. sor: | ||
* [http://www.cookta.hu/hir/20160227-francia-pekseg-otthon-vajas-croissant-hazilag Franci pékség otthon: vajas croissant házilag] | * [http://www.cookta.hu/hir/20160227-francia-pekseg-otthon-vajas-croissant-hazilag Franci pékség otthon: vajas croissant házilag] | ||
− | |||
− |