Utoljára módosítva 2013. május 22., 17:56-kor

Céklasalátát készíteni

Szerkesztés Hogyan kell Céklasalátát készíteni?

Cekla.jpg
Eredetileg Dél- és Közép Európában őshonos növény, de mára már szinte az egész világon termesztik. A cékla a hideg téli hónapokban kitűnő immunerősítő. Jelentős a kálium, kálcium, nátrium, vas, kén és foszfor tartalma, valamint gazdag A, B és C vitaminokban. A gyógyászatban főleg kiváló vérképzőként, májtisztítóként javasolják fogyasztását.


Szerkesztés Lépések

  1. Mossuk meg alaposan a céklát!
  2. Legalább egy óráig főzzük bő, sós vízben.
  3. A főzést és a kihűlést követően könnyedén le tudjuk vágni a héját. A két végét is vágjuk le.
  4. Szeleteljük fel a kívánt vastagságúra a céklát!
  5. Hagyományos cukros, ecetes „salátalével” öntjük le, majd fűszerezzük ízlés szerint borssal, őrölt köménnyel.


Szerkesztés Tippek

  • A hűtőszekrény zöldséges rekeszében is hetekig eláll, de csak akkor, ha a földet nem mossuk le a gumókról.
  • Főleg a téli hónapokban juthatunk friss céklához.
  • A nyers cékla fokozza a sejtek oxigénellátását, méregtelenít, jól hat vérszegénység és melankólia ellen.
  • Ha igazán gusztusos szeleteket szeretnénk, hullámos szeletelővel vágjuk fel!


Szerkesztés Amire szükséged lehet

  • 5-6 darab cékla
  • cukor
  • só, bors
  • ecet
  • őrölt kömény


Szerkesztés Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS