Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Bundáskenyeret csinálni

Szerkesztés Hogyan kell bundáskenyeret készíteni?

Bundas.jpg

A bundáskenyér elsősorban sok gyerek kedvence, és azért is jó, mert viszonylag olcsó és igazán tápláló reggeli iskolába indulás előtt.

Szerkesztés Lépések

  1. A tojásokat feltörjük, és a sárgáját és fehérjét egyaránt egy tálba tesszük!
  2. A feltört tojásokat felverjük, enyhén sózzuk, ízlés szerint picit borsozzuk! Ínyencek kevés szerecsendióval is megspékelhetik.
  3. Keverjünk bele egy kevés tejet, esetleg apró kockákra vágott füstölt sonkát is!
  4. Serpenyőben forrósítsunk kevés zsírt vagy étolajat ízlés szerint!
  5. A kenyérszeleteket egyenként közvetlenül a sütés előtt forgassuk – ne áztassuk - meg a tojásban, majd a forró zsiradékban (kb. 1 perc alatt) mindkét oldalát süssük arany barnára!
  6. A készre sütött kenyérszeleteket fektessük papírtörlőre, hogy a felitassuk a zsiradékot!
  7. Lecsöpögtetés után tálaljuk melegen, kínáljunk mellé friss paradicsomot és sajtot!
  • Minél szárazabb a kenyér, annál jobb, mert a friss kenyér hamar elázik a tojásban.
  • Még finomabb a bundáskenyér, ha tej helyett kevés tejfölt keverünk a tojásba.
  • A bundáskenyeret többféleképpen variálhatjuk, például így: Két kenyérszelet közé tehetünk egy szelet sonkát és egy szelet sajtot, és úgy forgatjuk meg a tojásban, majd a fentiek szerint kisütjük.
  • A bundáskenyeret süthetjük sütőben is, ekkor a tojásos kenyérszeleteket sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Előmelegített sütőben 7-8 percig sütjük, majd megszórjuk reszelt sajttal és rápirítjuk.
  • Mivel a bundáskenyér zsíros étel, az emésztés elősegítése érdekében fogyasszunk mellé limonádét vagy citromos teát.

Szerkesztés Amire szükséged lehet

  • 4-6 szelet nem friss kenyér
  • 2-3 egész tojás
  • kevés tej vagy tejföl
  • só, kevés őrölt bors
  • kevés zsír vagy étolaj
  • ízlés szerint füstölt sonka, reszelt trappista sajt, fokhagyma, tálalásnál kockára vágott paradicsom
  • papírtörlő

Szerkesztés Figyelmeztetések

  • Lehetőleg teflonbevonatú serpenyőt használjunk, ha nem sütőben sütjük, és vigyázzunk, hogy ne süssük túl (csak arany barnára)!
  • A serpenyős változatnál félidőben fordítsuk meg a bundáskenyeret, hogy mindkét oldala átsüljön!

Szerkesztés Kapcsolódó videók

Szerkesztés Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bianka