Bocsánatot kérni

A Hogyankell.hu wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen Gycsutk (vitalap | szerkesztései) 2017. november 6., 13:30-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell Bocsánatot kérni? == Előfordult már veled, hogy észre se vetted és megbántottál valakit? Talán nem is akartad, de valahogy így alakult. Mit te…”)

(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Hogyan kell Bocsánatot kérni?

Előfordult már veled, hogy észre se vetted és megbántottál valakit? Talán nem is akartad, de valahogy így alakult. Mit teszel ilyenkor? Megvárod, amíg magától elül a vihar és az idő megoldja a dolgokat? Vagy szereted tisztázni a helyzetet? Egy kis segítség, hogy ne félj megtenni az első lépést a megbocsátás felé.


Lépések

 1. Készítsd elő magad a bocsánatkérésre. Csak akkor tudsz valóban bocsánatot kérni, ha őszintén gondolod. Egy odavetett bocsánatkérés nem fog javítani a helyzeteden.

Használd a megfelelő szavakat a bocsánatkéréshez, ne félreérthetően, hanem nyíltan mondd ki, hogy mit szeretnél. A magyar nyelvben erre legjobban a bocsánat szó alkalmas. A „sajnálom”, és a „ne haragudj” kevésbé erőteljes kifejezések.

 1. Magyarázd el, hogy mit rontottál el. Mondd el őszintén, hogy milyen hibát követtél el, amiért most bocsánatot kérsz.
 2. Vállald a felelősséget a tetteidért. Általában ez a legnehezebb pontja a bocsánatkérésnek, mert mindig van mire fogni, hogy miért is hibáztunk. Azonban ha őszinte vagy magadhoz, mélyen belül tudod, hogy ezek csak kifogások. Tanuld meg vállalni a felelősséget a hibáidért is. Ez nagyon fontos és pozitív tulajdonság az élet minden területén.
 3. Tedd egyértelművé a másik fél számára, hogy megbántad a tettedet. Hiszen hogyan kérhetnél őszintén bocsánatot, ha nem bánod, ami történt.
 4. Ajánlj fel lehetőséget a hiba korrigálására. Bár vannak olyan esetek, amikor nagyon nehéz jóvátenni a hibát. Azonban, ha igazán őszintén keresed a lehetőséget, akkor találni fogsz megoldást. Esetleg kérheted a megbántott félt is, hogy javasoljon valamit, mi segítene neki a megbocsátásban.
 5. Végül ahhoz, hogy lelkiismereted is megnyugodhasson, és a nyomasztó érzés elmúljon belül, kérd a megbocsátást. A megbántott fél lehet nem azonnal fog tudni reagálni, és kimondani, hogy megbocsát, de idővel fontos, hogy elhangozzon feléd a megbocsátás.


Tippek

 • Megkérheted a megbántott felet, hogy mondja el az ő oldalát is. A megbocsátásnak egy fontos lépése, hogy őszintén tudjatok beszélni arról, ami konfliktust okozott, és tisztázzátok, hogy mit is jelentett számotokra a másik cselekedete.
 • Gondolj arra a személyre, akit megbántottál. Próbálj meg egy kicsit az ő fejével gondolkozni, és a bocsánatkéréskor úgy viszonyulni hozzá, hogy őszintének érezze a megbánásod. Készíthetsz neki egy kis ajándékot is, amivel jobban ki tudod fejezni érzéseidet.
 • Lehet, hogy nem vagy a szavak embere, akkor emailben vagy kézzel írott levélben is bocsánatot kérhetsz. De csak akkor ha, ezt a másik fél nem veszi személytelennek.


Amire szükséged lehet

 • őszinteség
 • megbánás
 • bátorság
 • felelősségvállalás

Figyelmeztetések

 • Várd meg az alkalmas pillanatot a bocsánatkérésre. Ne akkor kérj bocsánatot, amikor a másik ideges, és rohanásban van. Az ilyen beszélgetésekhez idő kell.

Soha ne kérj úgy bocsánatot, hogy egyből el kezdesz magyarázkodni. Ne a kifogásokat keresd, egy egyszerű „bocsánat” sokszor mindent megváltoztat.

 • Vedd komolyan a bocsánatkérést. Ha kimondtad, próbálj meg úgy élni, hogy tényleg ne kövesd el még egyszer ezt a hibát. A cselekedeteiddel is bizonyítsd be, hogy tényleg megbántad a dolgot.
 • Attól, hogy bocsánatot kérsz, nem biztos, hogy a másik fél meg is fog bocsátani. Te megtetted a magad részét. Adj időt a megbántott félnek is. Lehet azonnal meg tud bocsátani, de lehet hogy, csak később.

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk