Az esővizet hasznosítani

A Hogyankell.hu wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen Bya (vitalap | szerkesztései) 2014. január 30., 10:58-kor történt szerkesztése után volt. (Hogyan kell az esővizet hasznosítani?)

(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell az esővizet hasznosítani?

Esoviz hasznositas.jpg
A mindennapok során rengeteg vizet használunk el, és olyan dolgokra is a drága ivóvizet pazaroljuk, mint például a WC leöblítése, az autó lemosása, a virágok megöntözése. Ezek mind olyan tevékenységek, melyeknél az ivóvizet nyugodtan kiválthatjuk megtisztított esővízzel. A családi házak mellett kertvárosi környezetben lévő sorházak, valamint egy-két szintes lakóparkokban is érdemes összegyűjteni a csapadékot, és azt hasznosítani a kertben, az udvaron és a háztartásban. Ha az esővizet csak öntözésre, autómosásra használjuk, már ezzel is sokat tettünk a környezetünkért, a vízszámlánkról nem is beszélve.

[szerkesztés] Lépések

 1. Gyűjtsük össze az esővizet! Egyszerre sok csapadékvizet a nagy nyári/őszi esőzések idején tudunk begyűjteni, de jó, ha mindig „kéznél van” néhány vödör vagy egy nagy tartály, mert a „sok kicsi sokra megy” elv alapján az egymást érő kisebb esőzések során is jó néhány liter víz össze tud gyűlni. A legpraktikusabb módon a tetőről lefolyó esővizet gyűjthetjük be, méghozzá úgy, hogy a ház falán lévő ereszcsatorna végét megemeljük, és egy tartályba vezetjük. Vödrök, illetve hordók kihelyezésével (udvarra, kertbe) pedig a szabad ég alatt is sok vizet gyűjthetünk össze.
 2. Válasszunk megfelelő tartályt! A tartály lehet például egy műanyag hordó, aminek a tetejét érdemes az esőzések után lezárni, hogy ne kerüljön a vízbe szennyeződés. Az ereszt egy csappal rendelkező nagy műanyag tartályba is vezethetjük, amelyből könnyen ki tudjuk engedni a szükséges vízmennyiséget. A műanyag tárolóknak azonban meg van az a veszélye, hogy a nagy melegben megposhad bennük a víz, ezért célszerű azt mielőbb felhasználni, illetve valamilyen fertőtlenítő szerrel megelőzni a víz minőségének romlását. Ha pedig rozsdamentes fémtartályba gyűjtjük az esővizet, akkor a víz a fémből káros anyagokat oldhat ki. A legideálisabb megoldás, ha a ház mellé egy betonból készült tárolót építünk, és abba vezetjük az ereszcsatornát, amelyből egy csap, egy tömlő vagy egy szivattyú segítségével tudjuk kinyerni a vizet. A betontartály előnye, hogy nem romlik meg benne a csapadékvíz, amely hasznos ásványi sókat tud kioldani a betonból, tehát a víznek jobb lesz a minősége.
 3. Építtessünk ki esővíztároló-rendszert! Szakértők segítségével komplett, felszín alatti rendszert is kiépíttethetünk a házunk körül, amely amellett, hogy összegyűjti, tárolja, szűri és tisztítja a csapadékvizet, azt a megfelelő helyre el is szállítja, és mi már a megtisztított esővizet tudjuk közvetlenül felhasználni a kertben vagy a háztartásban. Ezért lehetséges az, hogy például a WC-t így leköthetjük a tisztavíz-hálózatról, és rácsatlakoztatva az esővízhálózatra, megtisztított csapadékvízzel öblíthetjük le a WC-t, amellyel jelentősen csökkenthetjük a vízfogyasztásunkat és a vízszámlánkat.
 4. Használjuk fel az esővizet! Az udvaron, kertben összegyűjtött esővízzel például öntözhetünk, autót moshatunk, kerti bútorokat tisztíthatunk, garázst takaríthatunk. Ha az ivóvízhálózat mellé esővízhálózatot is kiépíttetünk, akkor azt köttessük össze például a kerti öntözőberendezéssel, a mosógéppel és a WC-vel, így a megtisztított csapadékvizet felhasználhatjuk locsoláshoz (pl. nyári időszakban a gyep öntözésére), mosáshoz (mesterséges vízlágyítók helyett így valóban lágy vizet használunk) és öblítéshez.

[szerkesztés] Tippek

 • Esővízgyűjtő-rendszert nemcsak a föld alatt, hanem a ház alagsorában vagy a pincében is kiépíttethetünk.
 • Több ház esővízgyűjtő-rendszerét is össze lehet kapcsolni, és közösen felhasználni az esővizet, illetve közös esővíztározó tavakat is ki lehet alakítani a közös kertekben.
 • A tartályban, hordóban összegyűjtött vizet felhasználása előtt – főként ha látunk benne kisebb-nagyobb szennyeződéseket – egy finom szitaszűrő segítségével szűrhetjük le.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • esővíz gyűjtésére és tárolására alkalmas eszközök
 • anyagi befektetés és szakértői segítség az esővízgyűjtő/tároló/tisztító rendszer kiépítéséhez

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Az összegyűjtött esővíz szennyezett lehet! Szennyezettsége függhet a környezettől, a tetőcserepeken és az ereszben lerakodott szennyeződésektől, valamint a tető minőségétől! Fontos tehát az előszűrés!
 • Az esővíz városi környezetben még szennyezettebb, ne használjuk fel!
 • Nem ajánlott a palatetőkről és a bitumenes tetőkről lefolyó vizet összegyűjteni!
 • Az esővízgyűjtőket eresszük le télre!

[szerkesztés] Kapcsolódó videó

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya