Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Az elsózott ételt megmenteni

68 bájt hozzáadva, 2015. augusztus 2., 17:23
1. Növeled az étel mennyiségét:
== Hogyan kell az elsózott ételt megmenteni? ==
[[Fájl: So.jpg|right|250px]]A konyhasó kis mennyiségben nélkülözhetetlen a szervezet folyadék-, és ásványi anyag egyensúlyának fenntartásához, sőt fontos szerepet játszik a vérnyomásszabályozásban, izomműködésben, emésztésben, és egyes enzimek működésében is. Egy felnőtt napi ajánlott átlag sóbevitele 5 gramm. Ha többet fogyasztassz, az már káros lehet. Ennél már csak az tud bosszantóbb lenni, ha az elkészített ételt megkóstolva könny szökik a szemedbe, és nem a finom ízek miatt. Nézzük meg, hogyan lehet egy elsózott ételen segíteni. 
== Lépések ==
* Tejes, tejszínes, tejfölös levesek, főzelékek, szószok, pürék esetén: önts bele még többet az adott tejtermékből. Felveszik a sós ízt, és még lágyabbá is teszik az ételt.
* Saját alapanyaggal is gazdagíthatod az ételt, pl. krumplipüré, levesek esetén. Ha megnöveled az alapanyag mennyiségét, egyértelműen veszíteni fog a sósságából.
 
=== 2. Más alapanyag hozzáadásával: ===
* Burgonyás módszer: tegyél egy megpucolt, kockára vagy félbevágott nyers krumplit a főztödbe, majd öt-tíz perc további rotyogtatás főzés után szedd ki belőle. Könnyen A burgonya könnyen felszívja a sót, így akár egy krumpliszem is ki tud segíteni a bajból.
* Ha nem olyan vészes a helyzet, akkor pár csepp étel-, vagy almaecet, plusz ugyanannyi cukor is megoldhatja a problémádat. A keveréket kávéskanalanként adagold az ételhez, amíg az nem semlegesíti a felesleges sót.
* A só érzékelt mennyiségén egy késhegynyi szódabikarbóna is segíthet, csak keverd bele az ételbe.
 
=== 3. Egyéb megoldás: ===
* Ha levest, pörköltet sóztál el, akkor a levének egy részét merd ki. Minél sósabb, annál több levet merj ki belőle. A maradékot öntsd fel vízzel, és fűszerezd be újra. Persze a sótartóért már ne nyúlj. A kimert részből másnap elkészíthetsz egy újabb adag levest, vagy lefagyaszthatod alaplének.
* Nem a legínycsiklandozóbb megoldás, de igazán hatékony, ha nyers tojásfehérje habját kevered a levesbe, és kocsonyásodás után pedig óvatosan kiemeled a felszívott sóval együtt.
* Az egyik legegyszerűbb módszer, ha teszel a lábosba az elsózott ételbe egy szelet kenyeret, majd 10 perc főzés után kiveszed.
* Ritka eset, de ha szilárd ételt sóznál el, pl.: sültkrumplit vagy húst, próbálkozhatsz egy sima, nedves törlővel leitatni róla a felesleges sót.
 
== Tippek ==
* Nyáron, ha sokat izzadunk, a jelentős izzadás miatt kicsit nagyobb szükségünk van sóutánpótlásra, ilyenkor . Ebben az időszakban engedélyezett a kicsit több só használata. 
== Amire szükséged lehet ==
== Figyelmeztetések ==
* Napi étrended során, ha lehet, inkább kerüld a túlzott sózástsóhasználatot, mivel normál, vegyes táplálkozással egyébként is bejuttatod az ajánlott mennyiségetszervezetedbe.
* A tartósan túlzott sófogyasztás magas vérnyomás kialakulásához vezet.
 
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
966
szerkesztés