Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Az elsózott ételt megmenteni szerkesztése

Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.

A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat A te változatod
8. sor: 8. sor:
 
* Tejes, tejszínes, tejfölös levesek, főzelékek, szószok, pürék esetén: önts bele még többet az adott tejtermékből. Felveszik a sós ízt, és még lágyabbá is teszik az ételt.
 
* Tejes, tejszínes, tejfölös levesek, főzelékek, szószok, pürék esetén: önts bele még többet az adott tejtermékből. Felveszik a sós ízt, és még lágyabbá is teszik az ételt.
 
* Saját alapanyaggal is gazdagíthatod az ételt, pl. krumplipüré, levesek esetén. Ha megnöveled az alapanyag mennyiségét, egyértelműen veszíteni fog a sósságából.
 
* Saját alapanyaggal is gazdagíthatod az ételt, pl. krumplipüré, levesek esetén. Ha megnöveled az alapanyag mennyiségét, egyértelműen veszíteni fog a sósságából.
 
 
=== 2. Más alapanyag hozzáadásával: ===
 
=== 2. Más alapanyag hozzáadásával: ===
* Burgonyás módszer: tegyél egy megpucolt, kockára vagy félbevágott nyers krumplit a főztödbe, majd öt-tíz perc további főzés után szedd ki belőle. A burgonya könnyen felszívja a sót, így akár egy krumpliszem is ki tud segíteni a bajból.
+
* Burgonyás módszer: tegyél egy megpucolt, kockára vagy félbevágott nyers krumplit a főztödbe, majd öt-tíz perc további rotyogtatás után szedd ki belőle. Könnyen felszívja a sót, így akár egy krumpliszem is ki tud segíteni a bajból.
 
* Ha nem olyan vészes a helyzet, akkor pár csepp étel-, vagy almaecet, plusz ugyanannyi cukor is megoldhatja a problémádat. A keveréket kávéskanalanként adagold az ételhez, amíg az nem semlegesíti a felesleges sót.
 
* Ha nem olyan vészes a helyzet, akkor pár csepp étel-, vagy almaecet, plusz ugyanannyi cukor is megoldhatja a problémádat. A keveréket kávéskanalanként adagold az ételhez, amíg az nem semlegesíti a felesleges sót.
 
* A só érzékelt mennyiségén egy késhegynyi szódabikarbóna is segíthet, csak keverd bele az ételbe.
 
* A só érzékelt mennyiségén egy késhegynyi szódabikarbóna is segíthet, csak keverd bele az ételbe.
 
 
=== 3. Egyéb megoldás: ===
 
=== 3. Egyéb megoldás: ===
 
* Ha levest, pörköltet sóztál el, akkor a levének egy részét merd ki. Minél sósabb, annál több levet merj ki belőle. A maradékot öntsd fel vízzel, és fűszerezd be újra. Persze a sótartóért már ne nyúlj. A kimert részből másnap elkészíthetsz egy újabb adag levest, vagy lefagyaszthatod alaplének.
 
* Ha levest, pörköltet sóztál el, akkor a levének egy részét merd ki. Minél sósabb, annál több levet merj ki belőle. A maradékot öntsd fel vízzel, és fűszerezd be újra. Persze a sótartóért már ne nyúlj. A kimert részből másnap elkészíthetsz egy újabb adag levest, vagy lefagyaszthatod alaplének.
 
* Nem a legínycsiklandozóbb megoldás, de igazán hatékony, ha nyers tojásfehérje habját kevered a levesbe, és kocsonyásodás után pedig óvatosan kiemeled a felszívott sóval együtt.
 
* Nem a legínycsiklandozóbb megoldás, de igazán hatékony, ha nyers tojásfehérje habját kevered a levesbe, és kocsonyásodás után pedig óvatosan kiemeled a felszívott sóval együtt.
* Az egyik legegyszerűbb módszer, ha teszel az elsózott ételbe egy szelet kenyeret, majd 10 perc főzés után kiveszed.
+
* Az egyik legegyszerűbb módszer, ha teszel a lábosba egy szelet kenyeret, majd 10 perc főzés után kiveszed.
 
* Ritka eset, de ha szilárd ételt sóznál el, pl.: sültkrumplit vagy húst, próbálkozhatsz egy sima, nedves törlővel leitatni róla a felesleges sót.
 
* Ritka eset, de ha szilárd ételt sóznál el, pl.: sültkrumplit vagy húst, próbálkozhatsz egy sima, nedves törlővel leitatni róla a felesleges sót.
 +
  
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==
  
* Nyáron, a jelentős izzadás miatt kicsit nagyobb szükségünk van sóutánpótlásra. Ebben az időszakban engedélyezett a kicsit több só használata.
+
* Nyáron, ha sokat izzadunk, kicsit nagyobb szükségünk van sóutánpótlásra, ilyenkor engedélyezett a kicsit több só használata.
 +
 
  
 
== Amire szükséged lehet ==
 
== Amire szükséged lehet ==
38. sor: 38. sor:
 
== Figyelmeztetések ==
 
== Figyelmeztetések ==
  
* Napi étrended során, ha lehet, kerüld a túlzott sóhasználatot, mivel normál táplálkozással egyébként is bejuttatod az ajánlott mennyiséget szervezetedbe.
+
* Napi étrended során, ha lehet, inkább kerüld a túlzott sózást, mivel normál, vegyes táplálkozással egyébként is bejuttatod az ajánlott mennyiséget.
 
* A tartósan túlzott sófogyasztás magas vérnyomás kialakulásához vezet.
 
* A tartósan túlzott sófogyasztás magas vérnyomás kialakulásához vezet.
 +
  
 
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
 
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
48. sor: 49. sor:
 
* [http://www.izeselet.hu/praktikak/az-elsozott-etel-megmentese/ Praktikák elsózott ételekhez]
 
* [http://www.izeselet.hu/praktikak/az-elsozott-etel-megmentese/ Praktikák elsózott ételekhez]
 
* [http://www.webbeteg.hu/cikkek/fogyokura/15441/napi_ot_gramm_so Napi ajánlott sófogyasztás]
 
* [http://www.webbeteg.hu/cikkek/fogyokura/15441/napi_ot_gramm_so Napi ajánlott sófogyasztás]
 
[[Kategória:Étel-ital]]
 
 
[[Kategória:Étel-ital]]
 
 
[[Kategória:Étel-ital]]
 

Vedd figyelembe, hogy a Hogyankell.hu wikin végzett összes módosítást szerkeszthetik, módosíthatják vagy eltávolíthatják más szerkesztők. Ha nem akarod, hogy az írásodat módosítsák, akkor ne küldd be.
Azt is megígéred, hogy ezt magadtól írtad, vagy egy közkincsből vagy más szabad forrásból másoltad (lásd a(z) Hogyankell.hu:Szerzői jogok lapot a részletekért). NE KÜLDJ BE JOGVÉDETT MUNKÁT ENGEDÉLY NÉLKÜL!

Kategóriák kiválasztása:

A lap szerkesztéséhez kérlek válaszolj az alábbi kérdésre (további információk):

Mégse Szerkesztési segítség (új ablakban nyílik meg)