Aszalt gyümölcsöt készíteni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen 188.36.239.250 (vitalap) 2013. július 10., 19:32-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell aszalt gyümölcsöt készíteni? == right Az aszalás, vagyis a napsugarak felhasználása a gyümölcs szárítás…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell aszalt gyümölcsöt készíteni?

Aszalt-gyumolcs-keszitese.jpg

Az aszalás, vagyis a napsugarak felhasználása a gyümölcs szárítására az egyik legősibb tartósítási módszer, melynek eredménye a tápanyagdús és nagyon finom aszalt gyümölcs. Az aszalásnak is megvan a megfelelő időszaka (legalább 30 fok és száraz idő), így nem árt nézi az időjárás-jelentést, mielőtt belekezdünk.

[szerkesztés] Lépések

  1. Készíts elő egy aszaló tálcát vagy használhatunk lazán szőtt textilt is jó erősen egy fakeretre tűzve.
  2. Akkor gyűjtsük be a gyümölcsöket, amikor már majdnem túlérettek. Hibátlan gyümölcsöket használjunk.
  3. Ha meleg a naptól, hagyd lehűlni, majd mosd meg, magozd ki és hámozd meg (ha szükséges), majd vágd vékony szeletekre. A vékonyra vágott gyümölcs gyorsabban aszalódik. Próbáljuk meg egységes vastagságúra vágni, hogy egyformán aszalódjanak.
  4. Előzd meg a gyümölcs barnulását.
    • Merítsd a gyümölcsöket sós vízbe. 3 liter vízhez használj 5 evőkanál fimon szemcséjű sót. Majd vedd ki és szárítsd meg a gyümölcsöket.
    • Az almát és a sárgabarackot fehérítheted, ha a szeleteket 5 percig gőzölöd, majd jéghideg vízbe teszed.
    • Az is segít a barnulás ellen, ha az őszibarackot, ananászt vagy a banánt egy bögre cukor, 3 bögre víz és 1 bögre méz keverékébe mártogatod.
    • Mártsd a gyümölcsdarabokat meleg víz, ananászlé és citromlé keverékébe.
    • Keverj össze 2 evőkanál aszkorbinsavat (C-vitamint) 4 bögre vízzel – ez bármely gyümölcs esetén használható.
  5. A gyümölcsdarabokat úgy helyezd el az aszalótálcán, hogy azok ne érintkezzenek.
  6. Tegyél egy üveglapot a tálcára. Így intenzívebb lehet a napsugárzás hatása. Arról azonban győződjünk meg, hogy elég a légmozgás a gyümölcsök számára.
  7. Kettő-négy napra hagyjuk a napon a tálcát. A tényleges idő a gyümölcstől és a körülményektől nagyban függ.
    • Ha esik, vidd be a tálcát, illetve esténként is, hogy megelőzd, hogy pára gyűljön a gyümölcsökre.
  8. Egyenlítsük ki az aszalt gyümölcsöket a szárítást követően. Néhány darab szárazabb, mások nedvesebbek maradnak az aszalást követően. Ezt azonban kiegyenlíthetjük úgy, ha összekeverjük őket, és néhány napra papírzacskóba tesszük, és kiakasztjuk a szárítókötélre. Napi egy-két alkalommal rázzuk meg a zacskó tartalmát.
  9. Az aszalt gyümölcsöket tegyük olyan tárolóedénybe, amit szorosra tudunk zárni. Ha sötét, hűvös helyen tároljuk, legalább 6 hónapig jó marad.
  10. Az első hetekben rendszeresen ellenőrizd, nincs-e benne penészedő darabka, s ha igen, azt távolítsd el.

[szerkesztés] Tippek

  • Kis adagokban tároljuk, így ha egy adag tönkre is megy, nem az egész veszik kárba.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • aszaló tálca vagy keretre erősített textil
  • gyümölcs
  • kés
  • a barnulást megakadályozó hozzávaló
  • tárolóedény
  • papírzacskó

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Ne aszaljunk olyan helyen gyümölcsöt, ahol nagy a légszennyezettség.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások