A gyümölcsfoltot eltüntetni a ruháról

A Hogyankell.hu wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen Bya (vitalap | szerkesztései) 2014. január 30., 14:41-kor történt szerkesztése után volt. (Kapcsolódó források, hivatkozások)

Hogyan kell a gyümölcsfoltot eltüntetni a ruháról?

Nyáron sokféle gyümölcs közül válogathatunk, gondoljunk csak egy szép piros görögdinnyére, egy illatozó őszibarackra, egy nagy szemű cseresznyére. Azonban ha nem kellő gondossággal fogyasztjuk őket, akkor levük nagyon könnyen a ruhánkra csöppenhet, maradandó nyomot hagyva kedvenc nyári felsőnkön, szoknyánkon. Érdemes még frissen kimosnunk a ruhát vagy valamilyen természetes szer után nyúlnunk, hogy eltüntessük róla a nemkívánatos gyümölcsfoltokat. Cikkünkben ezeket mutatjuk be.


Lépések

 1. Áztassuk minél előbb szappanos, mosószeres vízbe a gyümölcsfoltos ruhát, majd öblítsük ki!
 2. Tegyünk egy kevés citromlevet vagy ecetet a gyümölcsfoltra, dörzsöljük bele a ruhába, majd hagyjuk még egy kis ideig hatni, végül a ruhát a szokásos módon mossuk ki! Műszálas ruha esetében egy rongy- vagy vattadarabot mártsunk bele a citromlébe/ecetbe, és azzal dörzsölgessük óvatosan a gyümölcsfoltot!
 3. Hígítsunk fel vízben (1:10 arányban) szalmiákszeszt (háztartási boltokban vásárolható ammóniás víz, amely vízben oldva kiváló folteltávolító és hatékony tisztítószer), és ezzel a keverékkel dörzsöljük be a gyümölcsfoltot! Az oldatot hagyjuk néhány percig hatni, majd a ruhát a szokásos módon mossuk ki!
 4. Dörzsöljük át denaturált szesszel (háztartási oldószerként, folteltávolítóként vásárolható) a gyümölcsfoltot!
 5. Melegítsünk fel kevés vízzel egy kevés szalmiákszeszt, és ezzel az oldattal kezeljük elő a foltot! Keverjük össze az írót (a tejföl köpülésekor, a vaj kiválása után visszamaradó savanyú folyadék) néhány csepp citromlével, majd a ruha foltos részét áztassuk egy éjszakán át ebben a keverékben, másnap pedig a ruhát mossuk ki a szokásos módon!

Tippek

 • Ha olyan a ruha minősége, amelynek nem árt a magas hőmérsékletű víz, akkor tegyük a ruhát egy lavorba, és egymást követően többször is forrázzuk le a gyümölcsfoltot, majd a ruhát a szokásos módon mossuk ki.
 • A selyem- és gyapjú ruhából vízzel hígított ecettel oldhatjuk ki a gyümölcsfoltot.
 • Az adott folteltávolítót érdemes először egy nem látható helyen, vagy egy belső részen, szegélyen kipróbálni, így még időben meglátjuk, hogy a folttisztító esetleg roncsolja a textilt.
 • Az adott folteltávolítót mindig körkörös mozdulatokkal, kívülről befelé haladva dörzsöljük a textilbe.
 • A foltok eltávolításakor tegyünk egy rossz törölközőt vagy egy papírtörlőt a ruha alá, hogy megvédjük az alatta lévő felületet.

Amire szükséged lehet

 • mosószeres víz, vagy
 • citromlé vagy ecet, vagy
 • denaturált szesz, vagy
 • szalmiákszesz és író

Figyelmeztetések

 • A foltokat legjobb mindig azonnal eltávolítani, mert minél frissebbek, annál könnyebb tőlük megszabadulni!

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya