Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

A 2012-es ország tortát elkészíteni

204 bájt hozzáadva, 2014. március 13., 21:05
Tészta elkészítése
== Hogyan kell a 2012-es ország tortát tortáját elkészíteni? ==
[[Fájl:Almamak.jpg|right|300px]]A „Magyarország Tortája” címére a pályázatot a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete és Magyarország Kormánya hirdeti meg minden évben az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából. E A pályázatot 2007 óta írják ki, és a szakmai zsűri döntése után teszik közzé a nyertes tortakülönlegességet és annak a receptjét. A zsűri minden évben az innovatív és kreatív ötletekkel megalkotott tortákat díjazza, amelyek hűen tükrözik a magyaros ízvilágot és alapanyagokat. Az elismert mestercukrászokból álló szakmai zsűri döntése alapján a győztes pályázó cukrászat tortája lesz a „Magyarország Tortája” cím az évi egyetlen és örökös birtokosa. Az egyedi tortakülönlegesség közel 300 cukrászdában kapható augusztus 20-ától ország szerteországszerte, s a cukrászdák csak az eredeti receptúra alapján készíthetik el a süteményt. Az év tortája címre évről-évre egyre több cukrászda verseng a neves címértpályázik, a 2012-es évben már több mint 35 torta közül válogatott a neves zsűri, hogy megtalálják Magyarország az évi győztes tortáját. 2012-ben a '''Szabolcsi almás máktorta''' lettnyert, aminek a megalkotója Pintér Zsolt, veszprémi cukrászmester, aki bőségesen felhasználta a két domináló alapanyagot: a mákot és az almát. Egyedi kuriózumként harmonikus ízkombináció jellemzi: vastag Vastag mák- és almaréteg, könnyed tejszín, fahéj és vanília keverékének összhangja érvényesül a tortában. Tanuljuk meg hogyan is kell egy 16 szeletes Szabolcsi almás máktortát készíteni!
== Lépések ==
=== Tészta elkészítése ===
* # Az 500g tojásfehérje* 330g kristálycukor* 200g darált, hőkezelt mák* 70g édes morzsa vagy darált háztartási keksz* 150g hámozott, reszelt alma (Jonatán vagy Idared )* 1db citrom reszelt héja# A tojásfehérjét a 330g cukorral kemény habbá verjük. # Tegyük egy lapos tálba a 200g darált mákot, a 70g édes morzsát, a citromhéjat és a 150g hámozott, reszelt almátegy citrom reszelt héjával, s keverjük össze őket, majd utána óvatosan adagoljuk hozzá hozzájuk a felvert tojásfehérjét, amivel és forgassuk összevele. # Egy kiolajozott, lisztezett sütőlapra 6 db 6db dobostorta vastagságú tortalapot készítsünk.
# 200 fokon, 12-14 percig süssük készre és amikor kivettük, még melegen vágjunk alá, és ha kihűlt egy tortakarikával formázzuk ki a 6 tortalapot.
 
=== A krém elkészítése ===
* 6 # 1 dl 2,8%-os zsírtartalmú tej * 130 g cukor* 70 g kukorica keményítő* 3 db tojás sárgája* fél vaníliarúd* 2,5 dl tejszínhab# Kis tejjel keverjük csomómentesre a 70g kukorica keményítőt és a tojássárgájákat3 tojássárgáját. # A maradék 5dl tejbe tegyük bele a 130g cukrot és a kikapart fél vaníliarúd belsejét, majd a alacsony lángon, folyamatos keverés mellett öntsük bele a keményítős tojást, míg be nem sűrűsödik. Krémes állagra van szükségünk, viszont egy sűrűbb krémet kell kapunk.# Ha kihűlt a krém, óvatosan a felvert 2,5dl tejszínt keverjük hozzá (használjunk 35 %-os zsírtartalmú tejszínt).
=== Az almatöltelék elkészítése ===
* # Hámozzunk meg 0,5kg reszelt hámozott alma (Jonatán vagy Idared) * 50g vaj* 50g cukor* 0,5dkg őrölt fahéj* fél citrom# Hámozzuk meg az almát, majd reszeljük le, s a az 50g cukorral, a fél citrom levével, és a 0,5dkg őrölt fahéjjal 50g vajon pároljuk meg és hűtsük le, ha elkészült.
=== A torta összeállítása ===
# A kihűlt 6 db tortalapot felváltva rétegezzük a krém- és almatöltelékkel.
# Az első tortalapra tegyünk egy rétek réteg krémet, majd erre rá egy újabb tortalap almaréteggelalmaréteget, majd egy krémes lap jöjjön. Addig csináljuk, míg mind a 6 lap elfogy.
# Az utolsó tetejére már csak krémet kenjünk, valamint a tortát is vonjuk be a krémmel körbe.
# '''Díszítésnek''' a torta alját fedjük be mákkal, a tetejére pedig a maradék krémből kis habcsókokat nyomjunk ki a 16 szelet elejére, és mákba mártott, vékonyra vágott és kicsit megpárolt almaszeleteket tegyünk a habcsókok mellé, valamint a torta közepébe kör alakba szórjunk mákot szórjunk.  
== Tippek ==
* Vaníliarúd helyet használhatunk 1 csomag vaníliás cukrot.
* Ha nincs kukoricakeményítő otthon, ugyan olyan ugyanolyan jó a vaníliás puding is.* A tortalapokat akár 1 nappal előbb is kisüthetjük, a hűtőben tökéletesen eláll.  
== Amire szükséged lehet ==
* Alapanyagok '''A tészta alapanyagai''':* Karika alakú * 500 g tojásfehérje** 330 g kristálycukor** 200 g darált, hőkezelt mák** 70 g édes morzsa vagy darált háztartási keksz** 150 g hámozott, reszelt alma (Jonatán vagy Idared)** 1 db citrom reszelt héja* '''A krém alapanyagai''':** 6 dl 2,8%-os zsírtartalmú tej ** 130 g cukor** 70 g kukorica keményítő** 3 db tojás sárgája** fél vaníliarúd** 2,5 dl tejszínhab* '''Az almatöltelék alapanyagai''':** 0,5 kg reszelt hámozott alma (Jonatán vagy Idared) ** 50 g vaj** 50 g cukor** 0,5 dkg őrölt fahéj** fél citrom* 23cm átmérőjű tortaforma
* Habverőgép
* Lábas, edények
== Figyelmeztetések ==
* Ahogy kisült a 6db tortalap még melegen vágjunk alájuk, mert könnyen a papírhoz ragad.
== Kapcsolódó videók ==
581
szerkesztés