Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Cikkek:Reflux kezelése és megelőzése

129 bájt hozzáadva, 2020. november 25., 14:43
a
Levédte a(z) Cikkek:Reflux kezelése és megelőzése lapot ([Szerkesztés=csak adminisztrátoroknak engedélyezett] (határozatlan) [Átnevezés=csak adminisztrátoroknak engedélyezett] (határozatlan))
=='''Reflux kezelése és megelőzése'''==
 
[[Fájl:Https-_deliklinika.hu_-_2020_november_-_Cikk4.jpg | 600px]]
A gasztro-oesophagealis refluxbetegség (GERD), közismert nevén a reflux az egyik leggyakoribb emésztési probléma a felnőtt lakosság körében. A betegség során a savas gyomortartalom a nyelőcsőbe visszaáramlik, melynek két gyakori oka ismert. Az egyik a gyomor és nyelőcső közötti záróizom elégtelen működése, a másik a savtúltengés.
Ajánlott diétás étkezést folytatni reflux esetében, ugyanis bizonyos ételek kedvezőtlenül befolyásolják a betegséget és a közérzetünket egyaránt, lássuk, melyek ezek:
Zsíros és olajos, koleszterindús ételek
Túlzottan sós ''Zsíros és olajos, koleszterindús ételek''
Kalciumban gazdag ''Túlzottan sós ételek (tej, sajt, telített zsírsavban gazdag húsok)''
Csokoládé''Kalciumban gazdag ételek (tej, sajt, telített zsírsavban gazdag húsok)''
Kávé''Csokoládé''
Menta''Kávé''
''Menta'' ''Szénsavas italok'' ''Savas üdítők (narancslé, paradicsomlé, grapefruitlé)''
Savas üdítők (narancslé, paradicsomlé, grapefruitlé)
==='''Reflux esetén ajánlott fogyasztani'''===
Az alábbi ételek fokozott bevitele a betegség visszaszorításának kulcsfontosságú része.
 ''Fehérjedús, alacsony koleszterintartalmú ételek (mandula, kesudió, lencse, tonhal, lazac)'' ''Bizonyos gyümölcsök (alma, dinnye, barack)'' ''Tojás (bár koleszterintartalma magas, mégis kedvezően hat a refluxra)'' ''Rostban gazdag ételek'' ''Probiotikumokat tartalmazó ételek (kefir, joghurt, kovászos uborka, savanyú káposzta)'' 
==='''Reflux kezelése'''===
3 568
szerkesztés