Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

A kakukkfüvet felhasználni

28 bájt hozzáadva, 2014. június 11., 15:48
nincs szerkesztési összefoglaló
# '''Alkalmazása:''' a kakukkfűtea enyhíti a gyomorfájást, csökkenti a teltségérzést és a görcsös felhasi fájdalmat. A kortyonként fogyasztott kakukkfűtea ivása, vagy a teával való gargalizálással segíthetünk a köhögésen, torokfájáson. A kakukkfű tinktúrát reumás ízületi fájdalmak enyhítésére használhatjuk. A kakukkfüves lábfürdővel pedig a hosszú állómunka utáni fájdalmakat enyhíthetjük, és így felfrissülhet a lábunk.
# '''A kakukkfűtea készítése:''' forrázzunk le 1 csésze vízzel 2 teáskanálnyi szárított kakukkfüvet, fedjük le és 10-15 perc állás után szűrjük le. Amennyiben gargalizálni szeretnénk, hagyjuk kihűlni, ha köhögés elleni teát készítünk, akkor édesítsük mézzel.
# '''Tinktúra (alkoholos kivonat) elkészítése:''' öntsünk 100 ml pálinkát 4 evőkanál szárított kakukkfűre , és hagyjuk állni kb. 2 hétig meleg, de sötét helyen – naponta rázogassuk. Majd szűrjük le és töltsük sötét, tiszta üvegbe. Naponta többször dörzsöljük be ezzel a fájó ízületet.
# '''Kakukkfüves lábfürdő:''' keverjünk össze 5 evőkanál kakukkfüvet 2 evőkanál rozmaringgal és forrázzuk le 1 csésze forrásban lévő vízzel. 10 perc után szűrjük le és adjuk hozzá a lábfürdő vizéhez. Kellemes hőfokon, 10-20 percig áztassuk a lábunkat. Utána töröljük szárazra és krémezzük be zsíros lábkrémmel.
# '''A kakukkfű, mint fűszer:''' a kakukkfű jól kombinálható petrezselyemmel és babérral. Használjuk fűszerként sűrű hús- és egyéb levesekhez, pácokhoz, töltelékekhez, mártásokhoz. Ajánlják borhoz, vadhúsokhoz, kagylóhoz, baromfihoz is a használatát. A citromillatú kakukkfű csirkéhez, halhoz, meleg zöldségekhez, gyümölcssalátákhoz, dzsemekhez jól illeszthető.
* A cikk a Természetes Gyógyszerek Kis Lexikona című könyv alapján készült.
 
[[Kategória:Egészség]]
[[Kategória:Egészség]]
Névtelen felhasználó