Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

„Dinnyebefőttet készíteni” változatai közötti eltérés

(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell dinnyebefőttet készíteni? == A nyár nem múlhat el lédús görögdinnye nélkül, a nagy melegben kiváló hűsítő, de a téli napokon is felidézhe…”)
 
(Hogyan kell dinnyebefőttet készíteni?)
 
(5 közbenső módosítás ugyanattól a szerkesztőtől nincs mutatva)
1. sor: 1. sor:
 
== Hogyan kell dinnyebefőttet készíteni? ==
 
== Hogyan kell dinnyebefőttet készíteni? ==
  
A nyár nem múlhat el lédús görögdinnye nélkül, a nagy melegben kiváló hűsítő, de a téli napokon is felidézhetjük egy kicsit az ízét, méghozzá befőtt formájában. A dinnyebefőtt elnevezés elsőre megtévesztő lehet, ugyanis nem a dinnye szép piros részéből, hanem a héj alatt található halványzöld húsból készül, de ebből is ízletes befőttet főzhetünk.  
+
[[Fájl:dinnye_befott.jpg|right|250 px]]A nyár nem múlhat el lédús görögdinnye nélkül, a nagy melegben kiváló hűsítő, de a téli napokon is felidézhetjük egy kicsit az ízét, méghozzá befőtt formájában. A dinnyebefőtt elnevezés elsőre megtévesztő lehet, ugyanis nem a dinnye szép piros részéből, hanem a héj alatt található halványzöld húsból készül, de ebből is ízletes befőttet főzhetünk.
 
 
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
9. sor: 8. sor:
 
#Tegyük a zöld dinnyedarabokat ecetes vízbe (3:1 víz-ecet), majd forraljuk fel!
 
#Tegyük a zöld dinnyedarabokat ecetes vízbe (3:1 víz-ecet), majd forraljuk fel!
 
#Öblítsük le és mérjük meg a dinnyedarabokat!
 
#Öblítsük le és mérjük meg a dinnyedarabokat!
#Készítsünk szirupot egy kis vízből és annyi cukorból, amennyi a dinnye súlya volt! Adjuk hozzá a felhasított vaníliarudat is, és főzzük kb. 10 percig a szirupot!
+
#Készítsünk szirupot egy kis vízből és annyi cukorból, amennyi a dinnye súlya volt! Adjuk a sziruphoz a felhasított vaníliarudat is, és főzzük kb. 10 percig!
 
#Dobjuk a szirupba a dinnyedarabokat, forraljuk fel, és hagyjuk kihűlni őket a szirupban!
 
#Dobjuk a szirupba a dinnyedarabokat, forraljuk fel, és hagyjuk kihűlni őket a szirupban!
# Ismételjük ezt a folyamatot két egymást követő napon!
+
#Ismételjük meg ezt a folyamatot két egymást követő napon!
#Tegyük alaposan megtisztított üvegekbe a dinnyedarabokat, az üvegekre csavarjuk rá szorosan a tetejüket, és fordítsuk őket 5-10 percre fejtetőre, hogy kiszoruljon belőlük a levegő.  
+
#Tegyük alaposan megtisztított üvegekbe a dinnyedarabokat a harmadik napon, az üvegekre csavarjuk rá szorosan a tetejüket, és fordítsuk őket 5-10 percre fejtetőre, hogy kiszoruljon belőlük a levegő. A biztonság kedvéért még száraz vagy nedves dunsztban is tartósíthatjuk a befőtteket.
  
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==
  
*A dinnyebefőtt elkészítésekor nagyon jól tudjuk hasznosítani a dinnye egyébként kidobandó részét, a héj alatt található halványzöld részt. Már csak ezért is érdemes elkészíteni!
+
*A dinnyebefőtt elkészítésekor nagyon jól tudjuk hasznosítani a dinnye egyébként kidobandó részét, a héj alatt található halványzöld húst. Már csak ezért is érdemes elkészíteni!
*A dinnyebefőttet savanyúságként is fogyaszthatjuk, ha az üvegekbe tett zöld dinnyedarabokat csak ecetes lével öntjük fel, hasonlóan, mint például az [Uborkát_eltenni_savanyúságnak|ecetes uborka készítésénél].
+
*A dinnyebefőttet savanyúságként is fogyaszthatjuk, ha az üvegekbe tett zöld dinnyedarabokat csak ecetes lével öntjük fel, hasonlóan, mint például az [[Uborkát_eltenni_savanyúságnak | ecetes uborka elkészítésénél]].
  
 
== Amire szükséged lehet ==
 
== Amire szükséged lehet ==
23. sor: 22. sor:
 
*2 kg görögdinnye héj
 
*2 kg görögdinnye héj
 
*10%-os ecet
 
*10%-os ecet
*1kg cukor
+
*1 kg cukor
 
*1 rúd vanília
 
*1 rúd vanília
 
*késhegynyi tartósítószer
 
*késhegynyi tartósítószer
31. sor: 30. sor:
  
 
*Óvatosan hámozzuk meg a dinnyét, mert a kemény héjon könnyen megszaladhat a kés!
 
*Óvatosan hámozzuk meg a dinnyét, mert a kemény héjon könnyen megszaladhat a kés!
* Ügyeljünk arra , hogy ne kerüljön szennyeződés az üvegekbe, mert attól könnyen megromolhat a lekvár befőtt!
+
* Ügyeljünk arra, hogy ne kerüljön szennyeződés az üvegekbe, mert attól könnyen megromolhat a befőtt!
  
 
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
 
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==

A lap jelenlegi, 2014. január 23., 16:18-kori változata

Szerkesztés Hogyan kell dinnyebefőttet készíteni?

Dinnye befott.jpg

A nyár nem múlhat el lédús görögdinnye nélkül, a nagy melegben kiváló hűsítő, de a téli napokon is felidézhetjük egy kicsit az ízét, méghozzá befőtt formájában. A dinnyebefőtt elnevezés elsőre megtévesztő lehet, ugyanis nem a dinnye szép piros részéből, hanem a héj alatt található halványzöld húsból készül, de ebből is ízletes befőttet főzhetünk.

Szerkesztés Lépések

  1. Hámozzuk meg a görögdinnyét, és az alatta található halványzöld réteget daraboljuk fel nagyobb kockákra!
  2. Tegyük a zöld dinnyedarabokat ecetes vízbe (3:1 víz-ecet), majd forraljuk fel!
  3. Öblítsük le és mérjük meg a dinnyedarabokat!
  4. Készítsünk szirupot egy kis vízből és annyi cukorból, amennyi a dinnye súlya volt! Adjuk a sziruphoz a felhasított vaníliarudat is, és főzzük kb. 10 percig!
  5. Dobjuk a szirupba a dinnyedarabokat, forraljuk fel, és hagyjuk kihűlni őket a szirupban!
  6. Ismételjük meg ezt a folyamatot két egymást követő napon!
  7. Tegyük alaposan megtisztított üvegekbe a dinnyedarabokat a harmadik napon, az üvegekre csavarjuk rá szorosan a tetejüket, és fordítsuk őket 5-10 percre fejtetőre, hogy kiszoruljon belőlük a levegő. A biztonság kedvéért még száraz vagy nedves dunsztban is tartósíthatjuk a befőtteket.
  • A dinnyebefőtt elkészítésekor nagyon jól tudjuk hasznosítani a dinnye egyébként kidobandó részét, a héj alatt található halványzöld húst. Már csak ezért is érdemes elkészíteni!
  • A dinnyebefőttet savanyúságként is fogyaszthatjuk, ha az üvegekbe tett zöld dinnyedarabokat csak ecetes lével öntjük fel, hasonlóan, mint például az ecetes uborka elkészítésénél.

Szerkesztés Amire szükséged lehet

  • 2 kg görögdinnye héj
  • 10%-os ecet
  • 1 kg cukor
  • 1 rúd vanília
  • késhegynyi tartósítószer
  • víz

Szerkesztés Figyelmeztetések

  • Óvatosan hámozzuk meg a dinnyét, mert a kemény héjon könnyen megszaladhat a kés!
  • Ügyeljünk arra, hogy ne kerüljön szennyeződés az üvegekbe, mert attól könnyen megromolhat a befőtt!

Szerkesztés Kapcsolódó források, hivatkozások

  • Praktika magazin 2013/6 ajándék melléklete a házi befőzés fortélyairól

Az oldal szerzői

Bya